Bitlis MEMUR-SEN’DEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

MEMUR-SEN’DEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

01.05.2016 - 14:57 | Son Güncellenme:

.

MEMUR-SEN’DEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

Memur-Sen Bitlis İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, 1 Mayıs’ın kaos değil bayram havasında geçmesini istedi.
Bu yıl Memur-Sen’in 1 Mayıs’ı Kahramanmaraş’ta kutlama kararıyla ilgili açıklama yapan Durak, kutsal olanın alanlar değil emek olduğunu ifade ederek, “1 Mayıs’ta Kurtuluş Savaşı’nda emperyalistlere ilk meydan okumayı yapan Kahramanmaraş’tayız. Emeğin kahramanlarını Kahramanmaraş’a davet ediyoruz. 1 Mayıs’ta barışın, kardeşliğin, emeğin ve emekçinin sesini hep birlikte yükselteceğiz” diye konuştu.
Durak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“1 Mayıs ve sendikal örgütlenme adlı çalışmada önemli teorik bilgilerin yanı sıra alan araştırmasıyla önemli veriler elde edilmiştir. Teorik bilgiler içinde kamuoyundan gizlenen bazı gerçekler gün yüzüne çıkartılmıştır. Ayrıca alan araştırmasında ise hem 1 Mayıs hem de sendikal örgütlenmeye ilişkin ilginç veriler elde edilmiştir. Yapılan anket çalışmasına göre 1 Mayıs’ta yaşanan çatışma görüntülerinden rahatsızlık duyanların oranı yüzde 95.2 olurken, rahatsızlık duymayanların oranının yüzde 4.8’de kaldığı görülüyor. Çatışma görüntülerinden rahatsızlık duyma oranlarının konfederasyonlara göre dağılımı ise Memur-Sen 96.8, Kamu-Sen 96.1, KESK 85.0 şeklinde olduğu çalışmada yerini alıyor. Yine yapılan çalışmaya göre, ülkemizde 1 Mayıs’ın anlamına uygun olarak kutlandığına inananların oranının yüzde 23.5’de kaldığı, uygun olarak kutlanmadığına inanların ise yüzde 76.5 oranında olduğu görülüyor.”
TAKSİM’İ KUTSAL GÖRENLER YÜZDE 10. 9
Cabir Durak, her yıl Taksimde olayların çıktığını ve nedense oranın kutsal görüldüğünü duyduklarını belirterek, “Memur-Sen’in açıkladığı anket çalışmamıza göre Taksim alanını kutsal olarak görenlerin oranı yüzde 10. 9 1 Mayıs’ın Taksim dışında da kutlanabileceğini ifade eden sendikalı memurların oranı ise yüzde 90, 4 olarak belirlendi. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için İstanbul Valiliği’ne bu yıl ilk yazılı müracaatı veren de bizdik. Burada Taksim dayatmalarına karşı çıktığımız için ’Taksim’i niye istiyorsunuz’ gibi bir soru gelebilir. Biz çatışmasız, bayram havasında ve şenlik havasında herkesin Taksim’de 1 Mayıs’ı kardeşlik içinde kutlayabileceğini bu millete göstermek için istedik. Valilikten olumsuz yanıt aldık, karara saygı duyarak Kahramanmaraş’ta karar kıldık. Millet kaos değil bayram istiyor” ifadelerini kullandı.
"YENİ SİVİL BİR ANAYASA İSTİYORUZ"
Türkiye’nin anayasadan kaynaklı sorunlar yaşadığını dile getiren Cabir Durak, “Bu ülkede her bir buçuk yıla bir hükümet düşmüş olması ya da 28 yılda 27 hükümet kurulmuş olmasının altındaki temel neden, bu ülkede sistemin anayasal zemini kurgulanırken, yanlış kurgulanmasından ya da vesayet odaklarının işine yarayacak şekilde kurgulanmasından kaynaklıdır. Ülkenin bir türlü toparlanamamasının altında yatan neden budur. Onun için anayasa son derece önemli. Anayasa ne zaman tartışılsa, ya terör olayları artıyor ya canlı bomba olayları çıkıyor ya da dışarıdan bir müdahale ile toplum manipüle ediliyor. 20 defa bu anayasaya makyaj yapıldı. Bu anayasa kozmetik bir anayasadır. Ama ruhuna asla dokunulmadı. Anayasa tartışılıyor, hükümet modelleri üzerinden toplum manipüle ediliyor. Başkanlık sistemi, şahıslar üzerinden tartışılıyor, toplum manipüle ediliyor. Bu ülkede halk parlamenter sistemi yarı başkanlık mı, başkanlık mı? Kendisi karar verebilmeli ama halkın karar verebilmesi için üçünün kıyaslaması halka aktarılmıyor, halk manipüle ediliyor. Başkanlık gelirse federatif yapıya geçilecek diyerek bölücü terör örgütü üzerinden halk hizaya getirilmeye çalışılıyor. Bu ülkede demokratik zemin güçlenecekse, hükümet modelleri halk huzurunda tartışılabilmelidir."
Taşeronlarla ilgili yaşanan gelişmelerle ilgili de açıklamalarda bulunan Durak, "Tüm sözleşmeliler kadroya alınmalıdır. Taşeron işçiler konusunda yapılan çalışmayı önemsiyoruz. Taşeronlar, ya 4/A olmalı ya da 4/D. Yani ya işçi ya da memur kadrosu verilmeli. 4/B, 4/C’liler, vekil ebe, hemşire ve imamlar, memur işi yapan üniversiteli işçiler kadroya alınmalıdır” şeklinde konuştu.
"SINAV GÖREVİ ÜCRETLERİNDEKİ ÖDEME SORUNUNU ÇÖZDÜK"
Sınav görev ücretlerindeki ödeme sorununun çözüldüğünü de kaydeden Durak, “Milli Eğitim Bakanlığı’nca hafta sonlarında yapılan merkezi sınavlarda Bakanlığın toplu sözleşme hükmünü yanlış yorumlanması nedeniyle sınavlarda görev alanlara ödeme yapılmamakta ya da iller düzeyinde kısmi ödeme, eksik ödeme şeklinde farklı uygulamalardan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktaydı. Genel Başkanımız Ali Yalçın, 3. dönem toplu sözleşmeyle kazanılan sınav ücretleri konusunda yaşanan sorunu çözmek için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüşmüş ve bu görüşmelerin neticesi olarak sorun çözülmüş olup kurye, hizmetli, şoför, şef, yürütme komisyonu, salon başkanı, gözetmen dâhil hafta sonu yapılan merkezi sınavlar görev alan tüm eğitim çalışanlarına, toplu sözleşme hükmü gereği sınav ücretleri tam olarak ödenecektir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun. 1 Mayıs barışın, kardeşliğin, emeğin ve emekçinin sesinin yükseldiği bir gün olsun” diyerek sözlerine son verdi.