Ekonomi Memurlar ve emeklilere enflasyon zammı % 2.9

Memurlar ve emeklilere enflasyon zammı % 2.9

04.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Temmuz ayıyla birlikte memur ve memur emeklisinin maaşlarını artıracak olan enflasyon farkı yüzde 2.9 çıktı. Bu fark maaşlara temmuzdaki zam ile birlikte yansıtılacak. En düşük memurun maaşı 2.721 TL oldu

Memurlar ve emeklilere  enflasyon zammı  % 2.9

Haziran ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından milyonlarca memur ve memur emeklisi ile işçi emeklisinin temmuz ayında alacakları ek zam oranları netleşti. Mayıs sonu itibarıyla yüzde 11.72 olan TÜFE’deki artış yüzde 10.9’a geriledi. 6 aylık TÜFE artışı da yüzde 5.89 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve memur emeklisine yapılacak enflasyon farkı da netleşti. Yılbaşında yüzde 3 zam alan memur ve memur emeklileri, ortaya çıkan 2.9 puanlık farkı temmuz ayında yapılacak zamla alacak. İşçi emeklilerinin geriye dönük 6 aydaki enflasyon kadar (Yılın ilk 6 ayı için) aldıkları zam da yüzde 5.89 oldu. Zam sonrasında memur emekli aylığı temmuzda 1.750 liradan 1.871 liraya yükselecek. SSK emekli aylığı 1.402 liradan 1.485 liraya, Bağ-Kur emekli aylığı da 1.256 liradan 1.330 liraya çıkacak.

Haberin Devamı

Memurlar ve emeklilere  enflasyon zammı  % 2.9
Yıllık yüzde 10 zam

Maliye Bakanlığı, enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 2.92 artış ile birlikte kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinde temmuzdan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 6.92 artış yapıldığını, böylece aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşının 2.558 liradan 2.721 liraya yükseldiğini bildirdi.

Bu yıl kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışların, toplu sözleşmeyle belirlendiği hatırlatılan açıklamada, ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile emeklilerinin tamamının maaş ve ücretlerinde yüzde 3 artış sağlandığı belirtildi.

Maliye açıklamasında, “2017’de kamu görevlileri ile memur emeklilerinin maaş ve ücretlerinde kümülatif bazda yüzde 10.1, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ise kümülatif bazda yüzde 10.9 zam yapılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Kamu işçisine 2017’de %12.5 zam uygulanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, toplu sözleşme görüşmelerinde önceki gün Türk-İş’le uzlaşma sağlaması sonrasında, sayısı 200 bine ulaşan kamu işçisine verilecek olan zam oranı belli oldu. Başbakan Binali Yıldırım, 2017’de artış oranının ilk 6 ay için yüzde 7.5, ikinci 6 ay için yüzde 5 olacağını açıkladı. 2018’de yüzde 3.5+3.5 zam yapılacak. Yıldırım, gerçekleşen enflasyona göre ayarlama yapılacağını, fark oluşması durumunda enflasyon zammının da olacağını belirtti.

Ücretler eşitlendi

“Bugüne kadar devam eden karşılıklı görüşmelerde işçi sendikalarımızın çalışanlar adına talepleri, hükümetimizin imkanları azami oranda karşılanmaya çalışıldı” diyen Başbakan, “Tabii mükemmel iyinin düşmanıdır. Gönül ister ki en fazlasını verelim ama şunu biliyoruz bu ülke hepimizin” dedi.

Başbakan Yıldırım, “Bunlar referans artış oranlarıdır. Fark oluşursa bu farklar da verilecek. Bununla beraber ek ödenek bir sefere mahsus 500 TL’den 750 TL’ye yükseltildi. Yüzde 50 oranında bir artış. Ayrıca brüt ücreti 3.000 TL altında olan işçilerimize 90 TL ilave artış sağlandı. Yaklaşık olarak burada normal oranın üzerinde bir artış” şeklinde konuştu. Başbakan Yıldırım, toplu sözleşmeyle birlikte memur ve işçi arasındaki taban ücretin eşitleneceğini söyledi. Toplu sözleşme 2017-2018 yıllarını kapsayacak.

Haberin Devamı

Yıldırım, “Düşük ücretli çalışanlarımızın imkanı artmış olacak. Bu şekilde yapılan bu çerçeve anlaşma ile kamu işçisinin en düşük maaşı memur maaşının altında olmayacak. Yani eksik varsa tamamlanacak. Dolayısıyla memur, işçi arasındaki taban ücret eşitlenmiş olacak. Aradaki fark kaldırılmış olacak. Esas itibariyle toplu sözleşmenin hususları böyle” ifadelerini kullandı.