Bitlis MEMURLARIN MESAİSİ CUMA NAMAZINA GÖRE AYARLANACAK

MEMURLARIN MESAİSİ CUMA NAMAZINA GÖRE AYARLANACAK

25.08.2015 - 18:10 | Son Güncellenme:

.

MEMURLARIN MESAİSİ CUMA NAMAZINA GÖRE AYARLANACAK

Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, 3’üncü Dönem Toplu Sözleşme mutabakatında elde edilen 213 kazanımla birlikte memur mesaisinin cuma namazı saatine uyarlanmasının önemli bir kazanım olduğunu belirtti.
3 Ağustos tarihinde başlayıp 22 Ağustos tarihinde sonuçlanan 3’üncü Dönem Toplu Sözleşme mutabakatında birçok kazanım elde edildiğini dile getiren Durak, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti arasında imzalanan 3’üncü Dönem Toplu sözleşme metni içeriğinin zenginliği, alınan miktar, sözleşmeden yararlanacak kamu görevlisi sayısı bakımından tarihi bir toplu sözleşme olduğunu kaydetti. Cabir Durak, bu kazanımlarının devamının gelmesi için ellerinde gelen tüm gayretleri sarf edeceklerini söyledi. Durak, cuma izniyle ilgili kazanım hem toplu sözleşme kapsamının genişletilmesi hem de ibadet özgürlüğü açısından büyük bir değer taşıdığını belirterek, “Müslüman olan bir toplumun kamu görevlerinde cuma namazı vakitlerinde huzursuzluklar oluşuyor. Çalışanlarda ‘Namaza yetişir miyim veya namazdan sonra mesaiye yetişir miyim?’ Kaygısı içindeydi. Cuma günü mesainin cuma namazına denk getirilmesi mesaiyi iki saate çıkarılması büyük bir kazanımdır” dedi.
3 milyon 200 bin kamu görevlisi, 1 milyon 900 bin kamu görevlisi emeklisi ve aileleri ile birlikte 20 milyon kişiyi doğrudan, ekonomik ve sosyal etkileri bakımından 78 milyonu yakından ilgilendiren kazanımlara da değinen Durak, “Türkiye’nin en çok birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğu bir dönemde imzalanan toplu sözleşme hem toplumsal uzlaşıya hem de çalışma barışına çok önemli katkı sağlamıştır. İmzalanan toplu sözleşme sadece mali, sosyal ve özlük hakları alanında değil, toplumsal alanda da kazanımlar üretmiştir. Bu zam hedeflenen enflasyon rakamlarının 6 puan üstünde, gerçekleşen enflasyon rakamlarının ise 3-4 puan üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıca hem 2016 hem de 2017 yıllarını kapsayan enflasyon farkı konarak memur maaşları ekonomik risklere karşı sigortalanmıştır. Bu toplu sözleşme, kamu görevlileri için ‘sosyal teşvik paketi’, dar ve orta gelir grubunda yer alan kamu görevlilerinin alışveriş yaptığı küçük ve orta ölçekli esnaflar için ise ‘can suyu paketi’ olmuştur. Bu kazanımlarla birlikte hem genel toplu sözleşme kazanımlar hem de hizmet kolundaki kazanımlar yüzde 100’lere varan, hatta aşan kazanımlar haline dönüşmüştür. 4/C’lilere ve üniversiteli işçilere kadro yolunun açılması da iş güvenceli personel istihdamı alanını genişletici bir kazınım olmuştur. Ayrıca üretilen kazanımla emekli kamu görevlileri maaşlarına yüzde 6+5 oransal zammın yanında 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmıştır. Bununla birlikte 213 kazım elde edilmiştir” diye konuştu.