Dünya Menbic'te şehir savaşı başladı! IŞİD'in kalbine ilerliyorlar

Menbic'te şehir savaşı başladı! IŞİD'in kalbine ilerliyorlar

29.06.2016 - 13:36 | Son Güncellenme:

IŞİD'in yönetim merkezi Rakka'nın alınabilmesi için en önemli kapı olarak gösterilen Fırat'ın batısında Türkiye'ye 40 kilometre mesafede bulunan Menbic'i kuşatan Demokratik Suriye Güçleri (DSG), stratejik önemdeki buğday ambarını alarak kente dört taraftan girdi. Kentte şehir savaşı başlarken IŞİD, Menbic'i savunmak için Rakka ve Bab'dan 2 bin 500 savaşçı sevk etti.

Menbicte şehir savaşı başladı IŞİDin kalbine ilerliyorlar

ABD'nin de içinde yer aldığı koalisyon ülkelerinin desteği ile Menbic'e yönelik 1 Haziran'da başlatılan kapsamlı harekâtta en önemli aşamaya gelindi. Binlerce sivil, kentten kaçarak güvenli bölgelere sığınırken YPG'nin de içinde yer aldığı DSG güçleri, önceki gün stratejik önemde bulunan kent girişindeki buğday ambarını IŞİD'ten aldı. Kentin güney kesiminde yer alan ve IŞİD'ien önemli savunma hattını oluşturan buyğday siloları kent üzerinde denetim sağlıyor. Buğday ambarının elegeçirilmesi ile IŞİD'in önemli savunma hattı kırılmış oldu. Buğday ambarını geri almak amacıyla IŞİD, bombalı araçlarla karşı saldırı başlattı. Saldırı erken fark edilip araç patlatıldı.
DSG güçlerinin, Menbic'in güney-batı kesimindeki Şeyh Abidin yolundan El-Hezawne mahallesine doğru ilerlediği bildirildi. Değirmen kavşağına doğru ilerleyen DSG güçleri ile IŞİD grupları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İlk belirlemelere göre bu bölgedeki çatışmalarda IŞİD 16 kayıp verdi.
Menbic harekâtını ANHA'ya değerlendiren Minbic Askeri Meclisi komutanlarından Mustefa Minbic, kentte gögüs gögüse çatışma yaşandığını, harekatın kent içine düzenlenen operasyonlarla sürdüğünü söyledi. IŞİD gruplarını sıkıştırdıklarını, kaçmak isteyenlere ise izin vermediklerini belirten Minbic, "Ya teslim olacaklar ya da ölecekler" dedi. IŞİD'in sıkışan güçlerini rahatlatmak için harekatın 21'inci gününde 25 kilometrelik bir alanda DSG güçlerine ağır silahlar ile saldırdığını ifade eden Minbic, şöyle devam etti:
"Güçlerimiz bu saldırılara hazırlıklıydı, tedbirler alınmıştı. Yedek kuvvetler oluşturulmuştu. Bu saldırıda yer alan bütün çeteler püskürtüldü. Bu çete grupları Suriyeli değiller. Dışarıdan gelen gruplar. Çünkü araziyi tanımıyorlar. Bu temelde gerçekleştirdikleri saldırılar sonuçsuz kaldı. Bu saldırıların esas amacı Minbic'te ki çeteler için bir koridor açıp çeteleri oradan çıkarmaktı. Bu saldırılar sonrasında 60 çete cenazesi ile çok sayıda cephane ele geçirildi. Koridor açmak istiyordular ama beceremediler. Saldırıları gerçekleştiren çetelerin birçoğunun cenazesi arazide kaldı. Saldırılar kırıldı. Alan güçlerimizin denetimindedir. Başlattığımız hamleye dönük saldırılar olsa da hamle durmadan devam edecek."

Haberin Devamı

Kent savaşına geçiliyor

Bombalı saldırılar ve tuzaklara karşı arazide ağır ilerlemek zorunda kalan DSG güçleri, batıdan ve güneyden kent merkezine ulaştı. Kentin çevresini kuşatarak merkeze doğru ağır ağır ilerleyen DSG güçlerinin kısa sürede kent savaşına katılması bekleniyor. Batı ve güneyden kente ulaşan öncü güçler ile IŞİD grupları arasında yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

IŞİD güç kaydırdı

Önümüzdeki günlerde sokak savaşlarına sahne olacak Menbic'te, IŞİD'e destek amacıyla Rakka ve Bab'dan üç gün önce 2 bin 500 savaşçı sevk edildiği ileri sürüldü. Sevk edilen savaşçılar arasında şehir savaşı ve intihar saldırılarında uzman 400 civarında özel kuvvet ekibi de yer alıyor. Gönderilen takviye gücünün bir amacı da Menbic'in kaybedilmesi halinde savaşçıların kentten kaçmasını sağlamak için koridor açmayı sağlamak. Bu kapsamda gelecek takviye gücün kente girmesini sağlamak için zaman zaman kuşatmayı sürdüren DSG güçlerine yönelik nokta operasyonları yapılıyor. Dün kentin güneyinde savunma hattını yaran SDG güçleri ile kentin girişinde savunma hattı oluşturan IŞİD'li gruplar arasında Değirmendere kavşağında şiddetli sokak savaşı yaşandı. Menbic'te DSG'nin saldırılarına karşı koymaya çalışan IŞİD savaşçılarına destek amacıyla Cerablus'tan gelen operasyon timi ise Menbic çevresinde mevzilenen DSG güçlerine saldırdı. Üç saat aralıksız süren çatışmalar sonucunda, kuşatmayı yarmayı başaramayan IŞİD grupları Cerablus tarafına kaçtı.
IŞİD'in Rakka ve Deyrazor bölgesinde yaklaşık 40 bin silahlı gücü bulunuyor. Menbic'te şehir savaşının şiddetlenmesi halinde İki bölgeden ek takviye güç gönderilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

YPG'den takviye güç

Bu kapsamda YPG'nin de IŞİD'in destek güçlerinin saldırılarını boşa çıkarmak için Kamışlı, Kobani ve Telabyad'tan Menbic'e 3 bin savaşçı kaydırıldı. DSG, Menbic harekatına yaklaşık 18 bin güçle katılıyor. Gönderilen takviye gücün bir bölümü IŞİD'ten alınan köylere konuşlandırıldı.

Menbic'in alınması an meselesi

Menbic Askeri Meclisi Sözcüsü Şerwan Derviş, Menbic'e dört taraftan girdiklerini ve kenti almalarının an meselesi olduğunu belirterek, siviller için hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Derviş, "Hazırlıklarımız artık Menbic'ın ötesi içindir, çünkü siviller korunaklı bölgeye alınınca kentin özgürleşmesi an meselesidir" dedi.

Haberin Devamı

PYD'den Rusya hamlesi

Türkiye ile Rusya arasında normalleşmeye yönelik görüşmeler sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Rojava Yönetimi temsilcisi Rodi Osman ve PYD Temsilcisi Ebdulselam Ali ile Moskova’da bir araya geldi. ANHA'nın haberine göre, Bogdanov, görüşmede Kürtlerin Cenevre 3’e katılması ve Suriye’deki krizin çözümlenmesi için önerilerini sunması gerektiğini ifade ettiği belirtildi. Görüşmeye katılan Osman ve Ali'nin ise Kürtlerin Cenevre 3 görüşmelerinden uzak tutulmamasının Suriye’deki krizi derinleştirdiğini ve kimi katılımcıların kendi çıkarları gereği hareket ettiklerini aktardıkları kaydedildi.