Mutfakta ilk deneyimlerinizse mutlaka menemenle başlamanızı öneririm. Menemen yapılış şekli birçok yemek çeşidinin temelini oluşturduğu için deneyimleriniz için mihenk taşı niteliğindedir. Menemen finalde kırılan yumurtayla tamamlanan bir yemektir ve benzer şekilde yumurta yerine kullanacağınız kuru fasulye, nohut gibi malzemelerle bakliyat yemeklerini de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Menemen temelde biber ve domatesin sotelendikten sonra yumurta kırılarak pişirilmesinden ibarettir. Yine de soğan, kıyma, sucuk, mantar, kaşar gibi muhtelif malzemelerle çeşitlendirilebilir.

Haberin Devamı

Basit menemen;

1 adet domatesi ister doğrayın ister rendeleyin. Dilerseniz doğramadan önce kabuğunu soyun.

Boyutuna göre birkaç biberi küçük küçük doğrayıp yarım yemek kaşığı tereyağı ile soteleyin. Domatesler pişerken tuzunu dilerseniz karabiber, pul biber, kekik gibi baharatlardan koyarak yumurtayı kırın. Yumurtayı dilediğiniz kıvam ve sululuğa ulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.

Menemeni soğan, sucuk, kaşar gibi çeşitlemelerle yapmak isterseniz pişme önceliğine dikkat etmelisiniz. Mesela biberden önce soğanı kavurmaya başlamalısınız. Domates sulu olduğu için sucukları domatesten önce ilave etmelisiniz. Bu gibi sıralamalara dikkat ettiğiniz takdirde her türlü menemen çeşidini yapabilirsiniz.

Menemen konusunda kazanacağınız tecrübelerle birçok yemek çeşidini kolaylıkla yapabilirsiniz. Örneğin İmambayıldı içini hazırlamak için menemen harcına ihtiyacımız var gibi… İzleyen yazılarımda basitçe bu yoldan ilerleyerek pratik mantığın üzerinde duracağız.