19.04.2018 17:36 | Son Güncelleme:

Menemen tarifi

Yediden yetmişe, küçük büyük demenden severek tükettiğimiz menemen bizlerin vazgeçilmezi hâline geldi. Yapılması son derece basit olması ve kısa sürede servise hazır hâle gelmesiyle gönlümüzde taht kuran menemen nasıl yapılır?

Damak zevklerimize göre menemen tariflerimiz değişse de olmazsa olmazlarımız arasında domates, biber, yumurta, tuz gelmektedir. Birçoğumuz soğan sevse de okurlarımız arasında soğan sevmeyenler de çıkabilir. Ayrıca menemenini pul biber, kekik, nane, karabiber gibi baharatlı tercih etse de bazen baharat da tercih edilmeyebilir. İki kişilik bir menemen menümüz için malzemelerimizi maddeler hâlinde sıralarsak;

•    3 adet orta büyüklükte domates 
•    3 adet sivri biber 
•    2 adet pul biber 
•    Tuz

Tercihe göre ise; 

•    1 adet orta büyüklükte soğan 


•    1 adet kapya
•    Maydanoz 
•    Baharat çeşitleri olarak ( pul biber, karabiber, kekik, nane )
•    Pişme aşamasında hafif ekşilik vermesi için birkaç damla limon da kullanılabilir. 

Malzemelerimiz hazırsa menemen yapmaya başlayabiliriz. Öncelikle soğan ve biberlerimizi çok ince olmaksızın doğruyoruz. Pişirme tavamızın içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyup hafif ısındıktan sonra önce soğanları atıyoruz. Biberleri soğanlardan 2-3 dk sonra atarsak daha iyi olur. Çünkü biberlerin biraz daha diri olması çokça tercih edilen bir seçim olacaktır. Biberleri de attıktan sonra yanması için karıştırma işlemi yapıyoruz. 

Çok sık yapılan hataların arasında ocağın altı sonuna kadar açık olursa bir zaman sonra soğanlarınız yanabilir.  Tavsiye olarak ne sonuna kadar açık ne de tamamen kısık ateş öneriliyor. Tabiri caizse soğan ve biberler ölmüşse, kabuğu soyulmuş domatesler küp küp kesilmiş hâlinde üstüne ilave edilir ve biraz karıştırdıktan sonra tercih ettiğiniz kadar tuz ve baharat atarak tavanın kapağı kapatılır. Maydanoz tercih ediyorsanız kapağı kapatmadan burada doğrayarak katabilirsiniz.  Kapağını kapatmamızın sebebi, açık olursa menemen suyunu buharlaştıracak ve kuru hâle gelecektir.

Yaklaşık 5-6 dk boyunca kaynayan domates biber karışımının üstüne, (hafif ekşilik tercih ediyorsanız 4-5 damla limon damlatarak) kırdığımız ve bir kapta çırptığımız yumurtaları tavanın içine dökerek yaklaşık 1-2 dk hafif hafif karıştırıyoruz. Böylece menemenimizi servise hazırlamış oluyoruz. 

Afiyet olsun!

Bu habere ifade bırak
  • 0Mutluyum
  • 0Şaşkınım
  • 0Kararsızım
  • 0Kızgınım
  • 0Üzgünüm
Toplam Oy0