Siyaset 'Menfaatlerimize saygı gösterilmeli'

'Menfaatlerimize saygı gösterilmeli'

26.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin, sorunların iyi komşuluk ilişkileri içinde çözümünden yana olduğunu söyledi

Menfaatlerimize saygı gösterilmeli

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile önceki gün Denizkurdu 2019 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’ne katıldı. Bakan Akar ve komutanların sancak gemisi TCG Salihreis’e çıkmasının ardından gemi limandan ayrıldı.

Haberin Devamı

Tatbikatta hedeflerin tam isabetle vurulmasının ardından Akar ve komutanlar, tatbikata katılan unsurları selamladı. Akar, daha sonra TCG Salihreis’in telsizinden tatbikata katılan unsurlara hitap etti. Akar, daha sonra geminin hangar bölümünde askeri ataşeler ve tatbikata katılan birliklerin komutanlarıyla bir araya geldi. Denizkurdu 2019’un jenerik bir senaryoda gerçekleştirildiğine dikkati çeken Akar, “Jenerik ülkeler kullanılarak icra edilen bir tatbikat. Dolayısıyla tatbikattaki yerler veya yapılan faaliyetler hiçbir şekilde başka bir ülkeye karşı değildir. Altını çizmek istediğim bir diğer husus da bu tatbikatın planlı olmasıdır. İki yılda bir yapılmakta ve planlamaları önceden gerçekleştirilmekte” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’yi 3 taraftan çevreleyen denizlerin, Türk milletinin güvenliği ve refahı için önemli olduğunu ifade eden Akar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Son günlerde Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynakları ve deniz yetki alanları temelinde meydana gelen gelişmeler neticesinde bölge içi ve bölge dışı ülkeler tarafından maalesef uluslararası hukuku göz ardı eden açıklamalar yapılmaktadır. Temennimiz, beklentimiz Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin ve KKTC’nin hak ve menfaatlerine saygı gösterilmesidir. Bütün taraflardan bu konularda saygı gösterilmesini bekliyoruz, bu da bizim en doğal hakkımızdır.”

‘Türkiye tehdit değil’

Milli Savunma Bakanı Akar, uluslararası hukuktan doğan haklar kapsamında Barbaros Hayrettin araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de ilan edilen sahada sismik araştırma, milli sondaj gemisi Fatih’in ise Kıbrıs adası batısında Türk kıta sahası içinde sondaj faaliyetlerine devam ettiğini, bunlara Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemilerinin refakat ettiğini dile getirdi. Bundan sonra da uluslararası hukuk ve karşılıklı haklara saygı ilkeleri çerçevesinde Türkiye’nin, kendi deniz yetki alanları ve garantör ülke olarak KKTC’nin ruhsat verdiği yerlerde sondaj ve araştırma faaliyetlerine devam edeceğine dikkati çeken Akar, “Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin yer almadığı, hak ve menfaatlerimizin dikkate alınmadığı, uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımıza gerekli saygının gösterilmediği bir projenin yaşama şansı yoktur. Türkiye hiçbir ülkeye tehdit değildir, amacımız vatan topraklarımızın, mavi vatanımızın ve asil milletimizin güvenliğini sağlamaktır” dedi.

Yazarlar