Gündem ‘Meningokok’ aşısı ulusal şemaya girmeli'

‘Meningokok’ aşısı ulusal şemaya girmeli'

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Meningokok’ aşısı ulusal şemaya girmeli

Beyin zarı enfeksiyonu olarak tanımlanan menenjit gelişmiş ülkelerde 100 binde 1 civarında görülürken, Türkiye’deki bu oran 100 binde 3-4 civarında. En iyi şartlarda bile yüzde 5’i ölümle sonuçlanan menenjit hastalığına, virüsler, mantarlar, bakteriler ve bazı kimyasal maddeler neden oluyor. Menenjite en sık neden olan 3. bakteri ‘Meningokok’a yönelik aşılar ise henüz ulusal aşı şemasında yok.

Haberin Devamı

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ailelerin meningokok aşısını ancak ücret ödeyerek yaptırabildiğini belirterek, bu aşının da aşı şemasına eklenmesi çağrısında bulunuyor:

“Menenjite neden olan 2 bakteri, Hib ve Pnömokok’a karşı geliştirilen aşılar, çocuklara ücretsiz uygulanıyor. Ancak ‘Meningokok’a yönelik aşılar henüz ulusal aşı şemasına girmemiş durumda. Menenjit kuşağı dediğimiz Büyük Sahra Çölü’nün güneyinde yer alan Nijerya, Gana, Somali, Etiyopya’daki menenjit sıklığı diğer ülkelere göre 800 kat daha fazla. Hastalık yüzde 20 oranında işitme kaybına yol açarken, nadiren de olsa sara hastalığını tetikleyebiliyor. Bazen de, beyinde su toplanması diye tarif edilen hidrosefali dediğimiz tablo gelişiyor. Bu nedenle hastalarının mutlaka hastaneye yatırılıp tedavi edilmesi lazım. Menenjit tedavisinde saniyeler ve aşı uygulamaları hayati öneme sahip” dedi.

Haberin Devamı

‘Önlenebilir’

Prof. Dr. Ceyhan, meningokok kaynaklı menenjit vakalarının aşıyla önlenebilmesigerektiğini belirterek; “Sağlıklı bireylerin menenjit hastalarına bir metreden daha fazla yaklaşmamallı. Ayrıca hastayla ve hastanın temas ettiği eşyalarla temastan sonra el yıkamak çok önemli. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşı. Meningokok kaynaklı menenjite karşı aşılar mutlaka ulusal aşı programına dahil edilmeli. Aileler bu aşıyı ceplerinden temin etmek zorunda kalıyorlar” dedi.