Gündem Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz belirtileri nelerdir?

12.04.2018 - 11:58 | Son Güncellenme:

Doğal bir süreç olan menopoz regl olmanın ve doğurganlığın kalıcı bir sonudur. Bu süreçte yaşanan zorluklar, hormonal değişiklikler vardır. İşte menopoz hakkında bilmeniz gerekenler

Menopoz belirtileri nelerdir

Menopoz nedir?

Haberin Devamı

Menopoz yumurtalıklarının işlevini yitirmesidir. İşlevini yitiren yumurtalıklar yeni yumurta oluşturamaz ve hormon üretimi sağlayamaz. Kadınlar reglden kesilir ve menopoza girer. Reglden kesilmeden önceki döneme premenopoz, reglden kesildikten sonraki döneme postmenopoz denir. Menopoza girme yaşı net olmamakla birlikte genellikle irsidir. Sigara tüketimi, beslenme bozukluğu menopoza erken girmenize sebep olacak etkenlerden bazılarıdır. Menopoza reglden kesildikten sonraki bir yıllık süreçte girilir.

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopozda ateş basması en popüler belirtilerden biridir. Ani başlayan sıcaklık hissi ile birlikte ardından terleme de olabilir. Menopozun erken döneminde hatta daha reglden kesilmemişken bile bu belirtiler ortaya çıkabilir. Uyku bozukluğu bu sürecin erken dönemlerinde görülebilir. Hormonal değişimlerle birlikte depresif bir ruh hâline bürünebilirsiniz. Sıcak basmaları, gece terlemeleri çoğunlukla görülür. Sinirli bir ruh hâli ve ağlama nöbetleri menopoz belirtilerine örnek gösterilebilir. Çarpıntı ve eklem ağrıları görülebilir. Konsantrasyonda güçlük ve unutkanlık görülebilir. Cinsel ilişki yaşarken ağrılı bir dönem geçirmek, vajinal kuruluk menopoz belirtilerine verilebilecek bir örnektir. Premenopoz döneminde regl düzensizlikleri görülebilir. Gecikme, azalma ya da yoğun kanama görülebilir. Libido kaybına bağlı olarak cinsel isteksizlik yaşanabilir. Hormon dengesizliklerinden dolayı kilo alma görülebilir. Saç köklerinin zayıflamasına bağlı olarak saç dökülmesi menopoz belirtisi olabilir. Göğüslerde ağrı görülebilir.

Erken menopoz nedir?

35-40 yaşından önceki dönemde regl döngüsünün kalıcı olarak bitmesine erken menopoz denir. Yaşam tarzı, beslenme, kalıtsal sebepler erken menopoza sebep olabilir. Stres her hastalığın etkeni olsa da erken menopoza da sebep olabilir. Sigara kullanmak, çok zayıf ya da çok kilolu olmak, vitamin eksikliği, otoimmün hastalıklar, kanser tedavisi gibi birçok etken erken menopoza yol açabilir. Birtakım hormon ilaçları ile yumurtalamaya devam edilip, regl görmeye devam edilebilir. Fakat erken menopoza girince eski hale dönmek pek mümkün olmayabilir. Genler erken menopozda en büyük etkendir. Menopoz öngörülemeyen bir durum olduğu için doktor kontrolünüzü ihmal etmemekte fayda var. Günlük olarak lifli besin tüketmek, kaliteli ve sağlıklı yiyecekler tüketmek, kan şekerinizi dengede tutmak menopoz döneminde yaşadığınız belirtileri azaltmanızda yardımcı olur.

Yazarlar