Sağlık Mental hastalık nedir? Mental hastalık sebepleri nelerdir?

Mental hastalık nedir? Mental hastalık sebepleri nelerdir?

22.10.2018 - 14:42 | Son Güncellenme:

Mental hastalık davranış bozuklukları ile beraber görülen entellektüel fonksiyonların önemli oranda azalması olarak tanımlanabilir. Mental hastalığın birçok sebebi olabileceği gibi tek bir nedende tanı olarak konulabilir. Peki Mental hastalık sebepleri nelerdir?

Mental hastalık nedir Mental hastalık sebepleri nelerdir

Mental hastalıklar genellikle davranış bozukluklarla beraber görünen entellektüel fonsiyonların önemli oranda azalması olarak tanımlanır. Genellikle 18 yaştan önce görülen gelişimsel dönem esnasında görülür.

Haberin Devamı

MENTAL HASTALIK NEDİR?

Mental retardasyon adaptif davranışlardaki bozukluklarla beraber görülen genel entelektüel fonksiyonların önemli oranda ortalamanın altında bulunması ile tanımlanır ve 18 yaştan önceki gelişimsel dönem esnasında gözlenir. Bu bir hastalık değil ancak entellektüel ve adaptif fonksiyonlardaki bozukluktur. Sebep her zaman bilinmez; nadiren tek bir neden tanımlanabilir. Vakaların %75’inin sebebi bilinmez.

MENTAL HASTALIK SEBEPLERİ NELER?

Doğum öncesi nedenler: Kalıtım en önemli etkendir. Ailede zekâ geriliği tanısı olan bir bireyin varlılığı riski artırır. Buna ek olarak kromozomal bozukluklar (Down Sendromu gibi), metabolik bozukluklar (hipotiroidi gibi), annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar (kızamıkçık, toksoplazmosis gibi) veya diğer gebelik faktörleri (alkol ve madde kullanımı, yetersiz beslenme, plasenta sorunları gibi) zekâ geriliğine neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Doğum sırasındaki nedenler: Erken doğum, düşük doğum kilosu, doğum travmaları (mor doğum gibi), doğum sırasında bulaşan enfeksiyonlar zekâ geriliğine neden olabilmektedir.

Doğum sonrasındaki nedenler: Travma, doğum sonrası enfeksiyonlar, uyaran eksikliği, yetersiz beslenme zekâ geriliğinin nedenleri arasında sayılmaktadır.

Yazarlar