Konya MERAM TIP’TAN BAŞARILI KAPALI YÖNTEM RAHİM ALMA AMELİYATI

MERAM TIP’TAN BAŞARILI KAPALI YÖNTEM RAHİM ALMA AMELİYATI

02.02.2016 - 10:59 | Son Güncellenme:

.

MERAM TIP’TAN BAŞARILI KAPALI YÖNTEM RAHİM ALMA AMELİYATI

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Balcı önemli bir başarıya imza attı.
Doç. Dr. Osman Balcı, aşırı kanama ve şiddetli ağrı şikayetiyle hastaneye gelen 43 yaşındaki hastada, hasta güvenliğini de tehlikeye sokmadan emniyet sınırları içerisinde yaklaşık altı yüz gram ağırlığındaki birçok myomu içeren uterusu (rahim), çok kısıtlı görüş alanları olmasına ve açık ameliyat yapılması bile zor olmasına rağmen tamamı laparoskopik (kapalı) olacak şekilde ameliyat ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Balcı, “Laparoskopik histerektomi (kapalı yöntemle rahim alma ameliyatı) diğer laparoskopik ameliyatlar gibi son yıllarda giderek artan şekilde uygulanmaktadır. Histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı çoğu zaman açık yöntemle uygulanan bir ameliyat olsa da uygun hastalarda kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak gerçekleştirilmesi mümkündür. Kapalı yöntemle rahmin alınması ameliyatı en yaygın olarak myom, adenomyozis, tedaviye dirençli vajinal kanama, premalign lezyonlar (kansere gidişat gösteren), endometrial hiperplazi (rahim duvarı kalınlaşması) gibi nedenlerle uygulanabilir. Ayrıca rahim kanseri ve erken evre yumurtalık kanserinde de uygulanabilmektedir” dedi.
Laparoskopik ameliyatta hastanın karnında biri 1 santimetre diğer ikisi 0.5 santimetre olan 3 tane delik açıldığını ve özel aletler ve kamera ile bu deliklerden ameliyat yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Osman Balcı, açık ameliyatlara göre bu ameliyatla hastaların karnında ameliyat kesesinin ve izinin çok az olması, karın içinde daha az yapışıklık olması, çok daha az ağrısının olması, kısa sürede ayağa kalkması, daha kısa sürede işine ve normal hayatına geri dönebilmesi gibi üstünlükleri olduğunun da altını çizdi.
“BÜYÜK RAHİM ALINMASINDA BAZI CERRAHİ PÜF NOKTALARA DİKKAT EDİLMELİDİR”
Normalde rahmin ağırlığı ortalama 60 gram civarında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Balcı, rahmin karın içerisinde yeterli çalışma alanı bırakmayacak kadar büyük olduğu durumlarda ve ciddi karın içi yapışıklıklar varlığında bu laparoskopik yöntemin genellikle tercih edilmediğini söyleyen Doç. Dr. Balcı, “Büyük rahim alınmasında bazı cerrahi püf noktalara dikkat edilmelidir ve biz de bu cerrahi mihenk noktalarını geçerek ameliyatı başarılı bir şekilde tamamladık. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: Büyümüş rahimin yan taraflarından rahime giden ana atar ve toplar damarlar izlenebilmeli, rahimin komşusu olan önde idrar torbası ve arkada bağırsak sınırları belirlenmeli, her iki idrar borusunun (üreterler) yeri belirlenmeli, rahim vajinal (hazneden) olarak dışarı çıkartılırken rahimi küçültücü manevralar yapılabilmelidir. Nitekim laparoskopik histerektomiyi tamamladığımızda uterus (rahim) tek parça halinde vajinadan çıkarılamayacak kadar büyüktü ve biz de bunu parçalara ayırarak vajenden dışarı çıkartma yolunu seçtik. Ekibime zor bir vaka olan 600 grama yakın ve çok sayıda myom içeren bir rahimin laparoskopik olarak çıkartılmasında gösterdikleri çalışma için teşekkür ederim. Nitekim böylesi ameliyatlar her operasyonda olduğu gibi iyi bir ekip çalışması gerektirir” şeklinde konuşu.
Yine laparoskopik olarak yumurtalık kisti ameliyatlarının da uzun yıllardır başarı ile yapıldığını hatırlatan Balcı, yumurtalık kistlerinde boyutların 6-8 santimetreyi geçmesi durumunda laparoskopik cerrahiden çok açık cerrahinin tercih edildiğinin altını çizdi. Balcı, “Aynı günde 15 santimetre çaplı çikolata kisti olan bir hastamızda gerekli hasta güvenliği sağlanarak başarılı bir şekilde laparoskopik olarak yumurtalığı almadan kistini çıkartma yolunu seçtik. Bu ameliyat sırasında kanamayı durdurmak için yakma işlemi de yapılmadı ve hasta emniyeti en üst düzeyde tutuldu. Daha önce de çok sayıda 15-20 santimetre boyutlarında değişik kist ameliyatlarını, myomektomi (rahimden myom alma) ve rahim kanseri ameliyatlarını laparoskopik olarak başarıyla gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.