Ekonomi Mercedes’ten gönüllü çağırma

Mercedes’ten gönüllü çağırma

20.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alman otomotiv üreticisi Daimler AG bünyesindeki Mercedes, Avrupa’daki 3 milyondan fazla dizel motorlu aracını, emisyon değerlerini iyileştirmek amacıyla gönüllü olarak geri çağıracağını bildirdi. Şirketin, bu iyileştirme çalışmalarına ileriki dönemde 250 bin aracı daha dahil edebileceği belirtildi.

Mercedes’ten gönüllü çağırma

Mercedes-Benz ve Smart markalarını bünyesinde bulunduran Daimler AG’den yapılan açıklamada, kamuoyunda dizel araçların geleceğine ilişkin tartışmalar yaşandığına dikkat çekilirken, atılan bu adımın, tüketicilerin bu teknolojiye olan güvenlerini kazanmaya yönelik olduğu belirtildi. Söz konusu güncellemenin, “yeni bir yazılım yaması”nı kapsadığı ifade edelirken, bu sayede parça değişimine gerek kalmayacağı kaydediliyor. Bu işlemin 1 saat süreceği bildirilirken, tüketicilerden herhangi bir bedel talep edilmeyeceği kaydediliyor. Bununla birlikte söz konusu operasyonun Daimler’e maliyeti yaklaşık 220 milyon euro’yu bulacak.

Haberin Devamı

Mercedes-Benz Türk’ten yapılan açıklamada da, Avrupa’da Mart ayı itibariyle Mercedes’in Euro 5 ve Euro 6 normuna sahip dizel otomobillerinin emisyonları hakkında genel bir iyileşme çalışması başlatıldığı, sürecin sürdüğü hatırlatıldı. Açıklamada, Türkiye’de satılan ve çağırma operasyonunun kapsamında olabilecek araçların tip ve sayılarını belirlemek için Almanya’daki merkez ile görüşmeleriin sürdüğüne de dikkat çekildi.

Çalışmalar sürüyor

Daimler CEO’su Dieter Zetsche, kamuoyundaki dizel tartışmaların, bir belirsizlik yarattığını vurgularken, “Bu nedenle sürücülerin dizel teknolojisine olan güvenini tazelemek amacıyla böyle bir eylem planı yaptık” ifadesini kullandı. Söz konusu operasyon, ilgili Alman hükümet yetkilileriyle işbirliği içerisinde yürütülecek.

Haberin Devamı

Uzmanlar da, bu adımın, tartışmalı durumun daha fazla uzamasının önüne geçmek amacıyla ciddi bir hamle olduğunu belirtirken, şirkete araç başına maliyetinin 70 euro civarında olabileceğine dikkat çekiyorlar. Alman resmi makamları, emisyon miktarlarında muhtemel bir yanıltma olup olmadığına ilişkin şirkete ait bürolarda incelemeler yapmıştı.