Tekirdağ Meriç-Ergene Havzası Paydaş Danışma Toplantısı

Meriç-Ergene Havzası Paydaş Danışma Toplantısı

12.04.2018 - 16:04 | Son Güncellenme:

Su Yönetimi Genel Müdürü Selek: "Uygulanan tedbirler tam yerine getirilirse Meriç ve Ergene havzasında 2030 yılına kadar iyi su durumuna ulaşmış olacağız. Evsel atıklarla ilgili 48, endüstriyel atıklarla ilgili 16, katı atıkla ilgili de 28 tedbirin alınması lazım. Tedbirlerin alınmasıyla Ergene Meriç suyu iyi su durumuna gelecek"

Meriç-Ergene Havzası Paydaş Danışma Toplantısı

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'da "Nehir Havza Yönetim Planlarının Havza Koruma Eylem Planlarına Dönüştürülmesi AB Teknik Yardım Projesi" kapsamında Meriç-Ergene Havzası Paydaş Danışma Toplantısı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Kentteki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 25 havzanın eylem planının hazırlandığını, 15 havzada eylem planının başladığını söyledi.

Selek, Avrupa Birliği desteğiyle önemli bir projenin Türkiye'de gerçekleştirildiğini belirterek, "Meriç-Nehri Havzasına baktığımızda havzanın durumu çok iyi değil. Meriç-Ergene Havzasının iyi duruma erişmesi bu proje kapsamında çalışmalar sürüyor." dedi.

Ergene Nehri'nin temizlenmesi konusunda yapılan çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini, derin deşarj çalışmalarının gelecek yıl tamamlanacağını ifade eden Selek, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar için yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımların da maliyeti 1,3 milyar lira. Bu maliyet Meriç havzasının temizlenmesi için gerekli maliyet. Bu yatırımların yapılmasının yanında yapılan yatırımların, inşa edilen tesislerin işletilmesi de söz konusu. Bu bakımdan yapılan tesislerin işletilmesi içinde yıllık yaklaşık 163 milyon liralık işletme bakım maliyeti ortaya çıkıyor. Uygulanan tedbirler tam yerine getirilirse Meriç ve Ergene havzasında 2030 yılına kadar iyi su durumuna ulaşmış olacağız. Evsel atıklarla ilgili 48, endüstriyel atıklarla ilgili 16, katı atıkla ilgili de 28 tedbirin alınması lazım. Tedbirlerin alınmasıyla Ergene Meriç suyu iyi su durumuna gelecek."

Haberin Devamı

Selek, bakanlığın su kaynaklarının havza bazında kullanımı ve kalitesinin korunması kapsamında çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da toplantının bölge ve ülke için faydalı olacağını beklediğini aktardı.

Türkiye için su kalitesinin önemli olduğuna dikkati çeken Ceylan, "Ergene-Meriç Havzası Türkiye için önemli bir yere sahip. Bölgemizde de en önemli konu da su kalitesi çok önemli. Çünkü bölgemiz su fakiri bir bölge. Bölgenin su fakiri olması ve tarım arazilerinin çok güçlü olması nedeniyle mevcut suyla tarım arazilerinin yüzde dördünün sulanabilir durumda olduğunu görüyoruz. Bu durumda tarımın gelişmesi acısından bölgemiz için handikap. Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için, su kullanımının daha dikkatli, daha bilinçli olması lazım." diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Havza Yönetim Heyeti, "Su Kütlelerinin Durumu ve Hedefleri", "Tedbirler Programına Genel Bakış ve Çevresel Hedeflere İlişkin Muafiyetler", "Yerüstü Suları ile İlgili Tedbirler" ile "Yeraltı Suları İlgili Tedbirler" konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Toplantıya Edirne ve Kırklareli valiliklerinden de yetkililer katıldı.