Edirne Meriç Nehri'nin "Sigortası"nın Çoğu Gitti Azı Kaldı

Meriç Nehri'nin "Sigortası"nın Çoğu Gitti Azı Kaldı

11.03.2018 - 10:52 | Son Güncellenme:

Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan ve "nehrin taşkın anındaki sigortası" olarak nitelenen yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki Kanal Edirne'nin tamamlanmasına 100 metre kaldı

Meriç Nehrinin Sigortasının Çoğu Gitti Azı Kaldı

EDİRNE (AA) - Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan ve "nehrin taşkın anındaki sigortası" olarak nitelenen yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki Kanal Edirne'nin tamamlanmasına 100 metre kaldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Meriç Nehri'nin taşkına neden olması sonrasında yatağını baypas etmesi amacıyla 2015 yılı Ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan proje tüm hızıyla sürüyor.

Nehrin Arda Nehri ile birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin bin 789 metreküp/saniyelik kısmının nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi hedeflenin projede, taşkının bertaraf edilmesi amaçlanıyor.

Kanal Edirne'nin 7 bin 800 metre uzunluğundaki kanal çalışmasının tamamına yakını kazıldı. Karağaç Mahallesi girişindeki köprünün tamamlanması sonrası 100 metrelik alanın kazılması sonrası kanal Meriç suyuyla buluşacak.

- Meriç'te son taşkın

Haberin Devamı

Meriç Nehri, üç yıl önce en yüksek debiye çıkmıştı. 2015 yılında Şubat ayı başlarında 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Meriç Nehri, 2 bin 149 metreküp/saniye seviyesine ulaşarak taşmış, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yolları kapatmıştı.

Askeri araçlarla taşınan Karaağaçlıların, Lozan Caddesi'nin taşkın sularıyla yarılması sonrasında şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş, acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti.