Dünya Merkel'den flaş Türkiye açıklaması

Merkel'den flaş Türkiye açıklaması

23.11.2016 - 13:42 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye hakkında perşembe günü yapılacak oylama öncesinde Merkel'den önemli açıklamalar geldi. Merkel, Türkiye ile görüşmelerin kesilmesinden yana olmadığını belirterek, Türkiye'deki olumsuzlukları da dile getireceklerini söyledi.

Merkelden flaş Türkiye açıklaması

Alman Federal Meclisi, 2017 yılı bütçesini görüşmek üzere toplandı. Bütçe görüşmelerinin tartışıldığı oturumda ağırlıklı olarak Türkiye konuşuldu. Oturumda bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, muhalefetin Türkiye ile Alman hükümeti arasındaki dostluğa yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

Haberin Devamı

Merkel, tartışma kültüründen yana olduğunu fakat bunu yaparken seviyenin korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'deki gelişmelerin kaygı verici olduğunu, bazı değerlerin alarm verdiğini belirten Merkel, “Açıkça söylüyorum darbe teşebbüsünü Almanya ve Avrupa olarak kınadık. Ayrıca terörün her türlüsü karşısında olduğumuzu da açıkça ifade ettik. 4 bini aşkın PKK'lıya dava açıldı. Fakat hukuk devleti gereği olarak siyasetin hukuka müdahale etmemesi lazım. Almanya diğer devletler gibi ‘hukuk devleti’ kurallarına uyuyor. Bunun yanında Türkiye'de basın özgürlüğü kısıtlanmasını, binlerce insanın tutuklanmasını da tenkit ediyoruz. Her şeye rağmen Türkiye ile görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz” dedi.

İLİŞKİLER DEVAM ETMELİ

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Steinmeier'in Türkiye ziyaretine de değinen Merkel, kendisinin de Türkiye ile görüşmelere devam edeceğini söyledi. Türkiye ile sağlıklı ilişkilerin devam etmesinden yana olduğunu belirten Merkel, Türkiye'deki olumsuz gelişmeleri de dile getireceğini söyledi.

PERŞEMBE GÜNÜ OYLANACAK

AP'de Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını içeren sonuç bildirgesi, Perşembe günü oylanacak. AP'deki siyasi grupların Perşmbe gününe kadar nihai bildiriye son şeklini verecek. Salı günü yapılan oturumdan sonra sonuç bildirisinin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

AP'nin alacağı karar bağlayıcı değil. AB liderlerin tavsiye niteliği taşıyor. Ancak Aralık ayında toplanacak olan Avrupa Birliği liderlerinin, AP tarafından alınan bu karara duyarsız kalamayacağı belirtiliyor.