Dünya Merkel hükümet kurmakta zorlanıyor

Merkel hükümet kurmakta zorlanıyor

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seçimler sonrasında dört partiyle yeni hükümeti kurmak için çalışmalarını sürdüren Başbakan Angela Merkel, bu konuda hayli zorlanırken, gücünü kaybetmeye başladığı yönünde yorumlar da giderek artmaya başladı

Merkel hükümet kurmakta zorlanıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kendi ülkesinde güç mü kaybediyor? İşte bu soru, 24 Eylül’de gerçekleşen genel seçimlerden 55 sandalye kaybeden ve yoluna birinci parti olarak devam etmeye çalışan Merkel’in, 4 partili koalisyon kurma çabasında zorlu dönemler geçirmesiyle gündeme geldi. Nitekim olay sadece bununla da kalmıyor. Alman Hıristiyan Demokratlara yakınlığıyla bilinen Konrad Adenaeur Vakfı’nın başına geçecek aday konusunda bile, Merkel’in canını sıkacak gelişmeler yaşandı. Zira Angela Merkel’e de hayli yakın olan, hatta kendisinin işaret etmiş olduğu büyükelçi Anne Schavan, son anda adaylığını geri çekmek mecburiyetinde kaldı. Vatikan neznindeki Alman büyükelçi Schavan, Merkel’in desteğine rağmen seçilmeyi başaramadı.
Hatırlanacağı üzere, 19 Ekim’de Türkiye ile müzakereleri sonlandırma vaadiyle Brüksel’e gelen Merkel, AB liderlerinden, talebine yönelik karşılık bulamamıştı. Türkiye’ye yapılacak mali yardımların kısılmasını talep eden Almanya’nın isteği, Avrupa Komisyonu’ndan tam olarak karşılık görmemişti. AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’ye yapılacak olan mali yardımlar konusunda bir kısıntıya gidilmeyeceğini, sadece mali yardımların, temel hak ve özgürlükler alanındaki projelere yönlendirileceğini açıklamıştı.
Ödün vermiyor
Almanya Başbakanı, bununla birlikte birbirinden oldukça farklı 4 siyasi oluşumla koalisyon oluşturma çabasını sürdürürken, partilere ödün vermemeye çalışan bir görünüm çizmeye çalışıyor.
Merkel, AB liderlerinin büyük bir bölümünün Türkiye ile müzakereleri sonlandırmak istemedikleri mesajını çok
net bir şekilde algıladı. Bu yüzden de Alman CUS’nun (Hristiyan Sosyal Birlik), koalisyon programına Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerine son verilmesi maddesinin eklenmesine sert bir şekilde karşı çıktı.
Buna karşın, siyasi partiler arasında kabine düzeyindeki görev dağılımı konusunda Merkel’in tekliflerinin hiçbiri kabul görmedi. Nitekim, dışişleri bakanlığı koltuğunu ortaklarına öneren Merkel, her iki partiden de “red” cevabı aldı. Bu yüzden de, seçimlerin üzerinden 7 haftada geçmesine rağmen belirsizlik devam ediyor. Merkel, bu tavrıyla Hıristiyan Demokrat basının da sabrını zorluyor. “Frankfuter Allgemeine Zeitung” gazetesi, geçtiğimiz salı günü “Angela Merkel ne yapmaya çalışıyor?” başlıklı haberinde, başbakanın, henüz koalisyon çalışmalarına başlamamasını eleştirdi.
Avrupa Birliği cephesinde de sabırsızlık belirtileri söz konusu. AB Komisyonu, Berlin’deki koalisyon çalısmalarından dolayı bir türlü yeni atılımlar öneremiyor. Bu konu, Paris’i de zorluyor. Zira Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un AB’yi ekonomik anlamda yeniden canlandırmaya yönelik teklifleri de Merkel tarafından yanıtsız kaldı.
Eninde sonunda Almanya’da 4’lü bir koalisyon kurulma ihtimali hala oldukça yüksek. Almanya, her zaman AB’nin ağır topu olmaya da devam edecek. Ancak yıl sonuna doğru şekillenecek bu yeni koalisyonla birlikte Merkel’in, umduğunun aksine bu süreçten güçlenmiş değil, hem kendi ülkesi hem de AB içerisinde zayıflamış bir şekilde çıkacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı