Dünya Merkel’in günleri sayılı

Merkel’in günleri sayılı

01.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Genel seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Merkel’in, bunu beklemeden, önümüzdeki mayıs ayında görevi bırakacağı iddia edildi. Merkel’in halefinin kim olacağıysa tartışma konusu.

Merkel’in günleri sayılı

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in 2021 yılında yapılacak genel seçimlerde ve halen başkanı olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Aralık ayında gerçekleşecek kongresinde aday olmayacağını duyurmasının yankıları devam ediyor. Almanya’nın eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Şansölye Angela Merkel’in muhtemelen gelecek yılın mayıs ayında görevi bırakabileceğini iddia etti.

Haberin Devamı

Almanya’da bir dönem Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yapan Gabriel, “Die Zeit” gazetesi için kaleme aldığı makalesinde, Merkel’in CDU genel başkanlığını bırakmasının ilk adım olduğunu ifade etti. Merkel’in “Jamaika” olarak adlandırılan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokratlar ve Yeşiller Partisi arasında koalisyon kurulması için ilk adımı attığını ifade eden Gabriel, bunun sonucunda Merkel’in, partisine olan borcunu 2019 yılının mayıs ayındaki Avrupa seçimlerinin ardından başbakanlıktan da çekilerek ödeyebileceğini öne sürdü. Gabriel, söz konusu koalisyonun daha önce kurulamamasındaki etkenin, FDP’nin Merkel liderliğinde bir koalisyon istememesi olduğunu hatırlattı. Ayrıca Gabriel, bu gelişmelerden sonra SPD’nin kendi açısından sosyal demokrat bir çizgi belirleyerek, hem Alman hem de Avrupa toplumuna umut ve daha iyi ortak yaşam sunması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Öte yandan duyurusunun uluslararası arenada yaratacağı etki hakkında soruları cevaplayan Merkel, “durumda bir değişiklik olmayacağını” ifade etti. Merkel, soruları yanıtlarken, “Uluslararası ilişkilerdeki durumum açısından bir değişiklik olacağını düşünmüyorum; hatta, hükümet başkanı olarak görevlerime odaklanmak için daha fazla vakit ayırabileceğim” dedi. Merkel, açıklamasının kendisini uluslararası politikada zayıf düşürmeyeceğine inandığını söyledi. Merkel’in bırakacağını açıkladığı CDU liderliği için şu ana kadar üç aday ortaya çıktı. Merkel’in koltuğunu adaylığını açıklayan ilk isim Saarland eyaleti eski Başbakanı ve halen CDU Genel Sekreteri olan Annegret Kramp-Karrenbauer. Diğer adaylar ise Sağlık Bakanı Jens Spahn ve CDU’nun sağ kanadının önde gelen isimlerinden Friedrich Merz.