Dünya Merkel veda etti

Merkel veda etti

08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

18 yıldır sürdürdüğü CDU Genel Başkanlığı görevinden ayrılan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Teşekkürler şef” dövizleri ve alkışlarla partisine veda etti.

Merkel veda etti

Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkalığı için yeniden aday olmayan Şansölye Angela Merkel, dün bu görevini devretti. Merkel, CDU’nun 31. Genel Kurulu’nda genel başkan olarak son konuşmasını yaptı.

Haberin Devamı

2000 yılında partinin genel başkanlığı görevine seçildiğini, bu görevi 18 yıl heyecan ve özveriyle yapmaya çalıştığını ifade eden Merkel, şimdi yeni bir başlık açma vaktinin geldiğini söyledi. 2018’deki CDU’nun 2000’e göre çok farklı olduğunu, partinin geçmişe değil geleceği bakmasını isteyen Merkel, “Yeni kafalarla, yeni cevaplarla ve yeni yapılarla, ancak kalıcı değerlerle” dedi.

Partisine birlik ve beraberlik çağrısı yapan, uzlaşmacı olunması gerektiğini savunan Merkel, birlikte ve kararlılıkla mücadele edildiğinde CDU’nun zor zamanlarda da seçimlerden iyi sonuçlar alabileceğini kaydetti. Merkel, konuşma sonrası delegeler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Delegelerin “Teşekkürler şef” dövizleri taşıması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kıyasıya seçim

Bu arada CDU genel başkanlığı için CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Alman meclisi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri grubunun eski başkanı Friedrich Merz yarıştı. İlk turda kazanan çıkmazken, Merz ile ikinci tura kalan Kramp-Karrenbauer ipi önde göğüsledi. 7 yıl Saarland eyaletinde başbakanlık yapan ve 18 yıllık siyaset deneyimi bulunan Kramp-Karrenbauer favoriydi. Ancak son birkaç haftada Merz, “Mini Merkel” ve “Merkel’in veliaht prensesi” lakaplı Kramp-Karrenbauer için ciddi rakip haline gelmişti. Kramp-Karrenbauer’in, Merkel çizgisinde kalacağı belirtiliyor.