Ekonomi Merkez'den alternatif hamle

Merkez'den alternatif hamle

25.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Politika faizini artırmayan Merkez Bankası, likiditeyi kısarak, dövize yönelmeyi azaltmak istiyor. Merkez, geç likidite borç verme faizini yüzde 11’e yükselterek örtülü faiz artırımı gerçekleştirdi

Merkezden alternatif hamle

Ocak ayının son haftası oldukça hareketli. 20 Ocak’ta Donald Trump’ın ABD Başkanı olması sonrası ilk icraatı Asya Pasifik ticaret görüşmelerinden çekilmek oldu.

Hazine Bakanı Mnuchin de doların aşırı değerli olduğunu belirtince dolar endeksi 100 seviyesinin altını test etti. Bu sırada dolar/TL kuru da 3.7360’lara kadar geriledi. Yurtdışında değer kaybeden dolar, dolar/TL’de kısmi geri çekilmeyi beraberinde getirdi.

Piyasaların gözü ise dün gerçekleştirilen Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında idi. Merkez Bankası (TCMB), daha yılın ilk toplantısında yılın en kritik kararlarından birini verdi.

Faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan yükselterek yüzde 8.5’ten yüzde 9.25’e çıkardı. Geç likidite borç verme faizini yüzde 10’dan yüzde 11’e yükselterek örtülü faiz artırımı gerçekleştirdi.

Piyasa beklentisi üst bantta 75, politika faizinde ise 50 baz puanlık artış gerçekleşeceği yönünde idi. Ancak Merkez, politika faizine dokunmadı. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, “TCMB’nin önümüzdeki dönemde de farklı politika araçlarını kullanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Kurda baskının artması durumunda, fonlamanın kombinasyonunu, üst bant ve geç likidite penceresine yoğunlaştırmasını bekliyoruz” diyor.

Önce çıktı, sonra indi

Geçen yıl sonunda yüzde 8.53’e önemli bir sıçrama yapan yıllık TÜFE enflasyon oranının yılın ilk çeyreğinde sürmesinin beklenmesi ve büyüme konusundaki endişeler, gerek enflasyon ve kur arasında bıçak sırtında duran gelişmeler, gözlerin TCMB’ye çevrilmesine neden olmuştu.

TCMB bir kez daha politika faizine dokunmayarak alternatif yöntemlerle kuru dizginlemeye çalışıyor. 3.7360 seviyesinde olan dolar kuru TCMB kararının ilk açıklanması sonrası 3.8260’a tırmanırken sonrasında yeniden 3.76 civarına geriledi. BİST 100 ise 84.000 seviyesinin üzerine çıktı. Dolar/TL’de 3.7260 güçlü destek seviyesini oluştururken 3.8450 güçlü direnç seviyesi. Piyasalar Fitch’den gelecek açıklamaya kadar bir bant içerisinde hareket edebilir.

Haberin Devamı

Merkezden alternatif hamle


Piyasaları rahatlattı

Merkez Bankası, 24 Ocak toplantısı öncesinde dış piyasa koşullarında oluşan pozitif gelişmeler ve son dönemde almış olduğu önlemlerle döviz piyasasının son bir haftada sakinleşmesini sağlamıştı.
TCMB’nin 2017’nin başından beri kurun ateşini söndürmek için attığı adımlar:

1- Piyasaya verilen TL likidite miktarını kıstı.

2- Temel fonlama araçlarından olan 1 Hafta Vadeli Repo İhalesi (yüzde 8.00) yerine Geç Likidite Penceresi (yüzde 10.00) üzerinden fonlamaya başladı.

3- TL Depo karşılığı döviz depo takas (swap) işlemlerine başladı.