Ekonomi Merkez destekli kredi harekatı

Merkez destekli kredi harekatı

18.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında (ROK) değişiklik yaptı. Döviz imkânına ilişkin katsayılar ilk dilim için sabit tutulurken, ikinci dilimde 0.1 puan, diğer dilimlerde 0.2 puan olacak şekilde azaltıldı. Bu değişiklik ile finansal sisteme 700 milyon dolar ilave likidite sağlanacak.

Merkez destekli  kredi harekatı

Piyasalardaki daralmayı önlemek adına bir süreden beri farklı kalemlerde değişikliklere imza atan Merkez Bankası, Ağustos ayından bu yana yapılan munzam karşılık oranı ve ROK (rezerv opsiyonu katsayısı) düzeltmeleri ile sisteme 2.6 milyar dolar (8.6 milyar TL) karşılığı döviz, 2.3 milyar TL karşılığı da TL likiditesi sağladı.

Dolar kuru zirveyi gördü

Yapılan yeni uygulamaların piyasada kredi artışını canlandırmasına dair olumlu bir algı yaratması bekleniyor.

Piyasalarda, TL’nin dengede tutulması, bankacılık sektörünü destek ve kredi maliyetlerini azaltmak adına Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde farklı mekanizmalara başvurabileceği konuşuluyor.

Buna karşılık Fed Başkanı Janet Yellen’den gelen aralık ayında faiz artırımı sinyali doların 3.35 TL seviyesini test etmesine yol açtı.

Haberin Devamı

‘Yellen’ konuştu

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, Donald Trump’ın ABD’nin yeni başkanı olarak seçilmesinin ardından ilk sunumunu yaptı. Yellen sunumunda, yakın zamanda faiz artıracaklarının sinyalini verdi. Yellen, “Faiz artırımlarını çok uzun süre ertelemek, ileride daha hızlı faiz artırılmasına yol açabilir” dedi.