Ege Merkeze özel araçla gelmek zorlaşacak

Merkeze özel araçla gelmek zorlaşacak

12.01.2018 - 02:01 | Son Güncellenme:

Ulaşımda dev adımların devam edeceğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Toplu taşımayı özendirirsek, trafik rahatlar. Merkeze özel araçla girmeyi zorlaştırmak görevimiz. Bunları hep beraber yapmalıyız” dedi

Merkeze özel araçla gelmek zorlaşacak

Bir internet televizyonuna konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent gündemine dair ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Ulaşım altyapısıyla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında konuşan Başkan Kocaoğlu, 2018’de de raylı sistem yatırımlarının devam edeceğini söyledi. Trafik yoğunluğunun temelinde özel araç kullanımının artmasının yattığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “İzmir’in yıllardır biriken alt yapı sorunları var. Kanalizasyon, su şebekesi, yollar, tramvaya varıncaya kadar yürüttüğümüz pek çok çalışma nedeniyle trafikte bir yoğunluk meydana geliyor. Biz Aliağa-Menderes arasındaki İZBAN hattını yapmasak, İzmir Metrosu’nu uzatmasak durum daha kötü olurdu” dedi.

Buca metrosu

Raylı sistemle 700 bine yakın yolcu taşıdıklarını belirten Kocaoğlu, “Konak Tramvayı ile bu rakam 850 bini bulacak. Bu yatırımları yapmasaydık, 1000 adet otobüsün trafiğe girmesi gerekecek, trafik tamamen kilitlenecekti. Raylı sistem yatırımlarımız süraecek. Narlıdere metrosu için ihale süreci başlattık. Önümüzdeki yıl Buca metrosu için çalışmalara başlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Gizli kapaklı iş yapmam’

Yüksek kredi faizleri nedeniyle Buca metro hattının askıya alınıp alınmadığı yönündeki bir soruya da cevap veren Kocaoğlu, popülist bir anlayışla hareket etmek yerine, kredi faizlerini İzmir halkı ile paylaşmak istediğini vurguladı, şöyle dedi: “Buca Metrosu projesini durdurmadık. Sürecimiz devam ediyor. Ben gizli kapaklı iş yapmıyorum. Popülist davranıp kimseye bir şey söylemeden yüksek faizle Buca Metrosu’nun temelini atarsam, gelecek kuşaklara büyük bir yük yüklerim. Ankara’dan Buca Metrosu için onay 56 ay sonra gelecek. Kredi faizi düşebilir.”

‘90 dakika devam edecek’

Başkan Kocaoğlu, toplu ulaşımda 90 dakika içinde sınırsız aktarma imkanı sunan sistemin kalkacağına yönelik söylentileri de kesin bir dille yalanladı. Vatandaşların toplu taşımı daha fazla kullanarak trafik yoğunluğunun azaltılabileceğini söyleyen Kocaoğlu, “Tramvay devreye girip yerleştikten sonra, merkezdeki otoparkların süreleri dengelenecek. Merkeze özel araçla gelmeyi zorlaştıracağız. Aliağa’dan, Selçuk’tan raylı sistemle gelip, gidebiliyorsunuz. Bunu cüzi paraya yapıyorsunuz. Paranızın çok olması, 8. kata arabayla çıkmanızı gerektirmiyor. Bu kentin bir yaşamı var, toplu taşımayı kullanmak gibi bir görevimiz var. ‘Ben arabamı kullanıyorum’ dersen, caydırıcı otopark ücretini vereceksin. Bunları yapmak vatandaşlık görevimiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Kültürpark satılamaz’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’ı yeniden ayağa kaldırmak üzere hazırladığı proje ve İzmir Enternasyonal Fuarı’na (İEF) ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Kocaoğlu, “Her yeri satabilirsiniz, Kültürpark’ı asla satamazsınız. Kültürpark’a İzmirliler var olduğu sürece kimse bir şey yapamaz. Bizim yaptığımız şey çok farklı. Kültürpark planımızı anlattık. Herkes geldi, gördü ama bazı arkadaşları ikna etmek mümkün değil. Bu yaptıkları iş, İzmir’in kötülüğünedir. Ben İzmir’in kötülüğüne bir tek çivi çakıp gitmeyeceğim.”

‘Randevu alamadım’

Başbakan Binali Yıldırım’dan, Mayıs ayından beri randevu alamadığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Selçuk İZBAN hattında yaşanan kriz ortada. Orada Başbakan’ın önünde, 3 bakanın, o kadar milletvekilinin önünde yarı yarıya hissedarı olduğumuz İZBAN’ın açılışında bir belediye başkanı ‘yuhalattırılmaz’. Orada hata Sayın Başbakan ve bakanlardadır. Binali Bey’e hiç yakışmadı. Beni çağırıp özür dilemesi gerek. Büyüklük de, devlet adamlığı da burada ortaya çıkar” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Partim için sorumluluk aldım’

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen CHP İl Kongresi’ni değerlendiren Kocaoğlu, “İzmir’den genel kabul görecek ve zor seçimleri gerçekleştirecek bir kadro gerekiyor. İlçe başkanı, belediye başkanı, milletvekillerinden oluşan yüzü aşkın kişiyle konuştum. Arkadaşlarla beraber Deniz Yücel ismi üzerinde mutabık kaldık. Partimin toparlanması için böyle bir sorumluluğu üstlendim.”

‘İZBAN’da bekleyişimiz sürüyor’

Kocaoğlu, “İZBAN hattının kapasitesini kullanamıyoruz. Bizim asıl problemimiz, bu hatta sinyalizasyon yok. Sinyalizasyon ihalesi 2005’den bu yana konuşuluyor ama hala ihaleye çıkılmamıştır. İZBAN’da yapılacak üç iş var. Bir, sinyalizasyon ihalesi. İki, İzmir’in ilçelerinden, yakın illerden gelen banliyö hatları Menemen’de ve Torbalı’da sisteme ücretsiz dahil edilecek. Üç, yük trenleri İZBAN’ın çalışmadığı saatlerde çalışacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Büyükşehir daha fazla yatırım yaptı’

İzmir’in merkezi hükümetin yatırımlarından hak ettiği payı alamadığını belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Her şey biter, gerekçe bitmez. Pinpon topu gibi bizimle oynanıyor. 14 senedir İzmir’i yönetiyorum; merkezi hükümetten, İzmir’in vergi gelirlerinden doğan hakkımız dışında bir kuruş para almadık. Merkezi hükümetin imkanının daha çok olmasına rağmen, onlardan daha çok yatırım yaptık. Maliye Bakanlığı’nda kayıtlar var. Hükümet İzmir’e 45 milyar dolar yatırım yaptığını söylüyor. Hemşehrilerimiz duysun; hükümet, İzmir’e 13 milyar kusur yatırım yapmıştır, biz de 14 milyar küsur... Koskoca devlet, İzmir’e, Büyükşehir’den daha az yatırım yapmayı uygun görmüş 14 senedir. Konu şu: ‘İzmirli, sen bana oy ver, sana hizmet edeceğim. Oy yoksa, hizmet yok.”

‘Bataklıktan vaha yarattık’

Tarım politikalarıyla Türkiye’ye rol model olan İzmir Büyükşehir’in üreticiye desteğinin süreceğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Geçen gün gazetede bir haber vardı. Merkezi hükümet birçok ilde tarıma teşvik vermiş. İzmir bunun içinde yok. Ama sonuç; Türkiye tarımı yüzde 2.1, İzmir tarımı ise yüzde 5.5 büyümüş. Yola çıktığımızda kimse inanmıyordu. ‘Bir bataklığa giriyor, ne olacak bunun hali?’ diye arkamızdan konuşuyorlardı. Bataklığa girmedik. Çiftçinin elinden tuttuk ve bir vaha yarattık” dedi.