Gündem Mermi çekirdeği üzerinde duruluyor

Mermi çekirdeği üzerinde duruluyor

02.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dün Diyarbakır’a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olay yerinde yapılan incelemede deforme olmuş bir mermi çekirdeği bulunduğunu ve delil üzerinde hassasiyetle durulduğunu açıkladı

Mermi çekirdeği üzerinde duruluyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün Diyarbakır’a gelerek öldürülen Elçi’nin evini ziyaret etti ve eşi ile görüştü. Bozdağ, Türkan Elçi’ye başsağlığı dileklerinde bulundu. Ziyarette Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz da yer aldı. Ziyaret sonrası açıklama yapan Bozdağ, “Soruşturmanın her aşamasında Diyarbakır Barosu’nun değerli avukatları bulunmaktadır. Soruşturma gayet açık şekilde bundan sonra da yürütülecektir. Olayın aydınlatılmasından kimsenin korkmaması lazım. Sonra ‘devlet bu işin üzerini örtüyor’ diye açıklamalar yapıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Mermi çekirdeği var

Bozdağ, şu ana kadar elde edilen deliller arasında boş kovanlar ile bir mermi çekirdiğinin bulunduğu ve incelemenin bu yönde yoğunlaştığını belirterek, “Kullanılmış bir mermi çekirdeği bulundu. Kimse bir delil göstermeden suçlamaya kalkıyorlar. Doğru bilgiler üzerinden hareket etmemiz lazım. Yalan dolanla hareket edersek gerçeğin gizlenmesine hizmet etmiş oluruz. Bilgisi olan ortaya koysun” diye konuştu.

Bozdağ, daha sonra Diyarbakır Barosu’na geçti. Bozdağ, burada Baro Başkanvekili Ahmet Özmen ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü. Yaklaşık 2 saat süren basına kapalı görüşmede de Bozdağ, Yönetim Kurulu üyelerinin sorularını tek tek yanıtladı ve olayla ilgili bilgi verdi.

Deforme olmuş mermi

Haberin Devamı

Alınan bilgilere göre Bozdağ görüşmede, “Bana verilen bilgiye göre, deforme olmuş mermi çekirdeği üzerinde duruluyor. Soruşturma en kısa sürede neticelendirilecek” dedi. Özmen, kamuoyunda algının yüzde 99.9 şeklinde Elçi’nin polis kurşunu ile vurulduğunu söylerken Bozdağ da “Hukukçu olarak böyle düşünüyorsanız olayı çözmüşsünüz. Bana verilen bilgiye göre, deforme olmuş mermi çekirdeği üzerinde duruluyor. Bütün ihtimalle ele alınıp soruşturma yürütülüyor. Kafanızdaki çelişkiler ve sorduğunuz soruların hepsinin bir cevabının olmasına inanıyoruz. Soruşturma gizlenmeyecek, dosyada ulaşamayacağınız bir şey olmayacak” dedi.

Bu arada kamuoyunun Milliyet’tenöğrendiği PKK’lılar Mahsun Gürkan ile dayısının oğlu Uğur Yakışır’ın bağlantıları da araştırılıyor. Yaralı olarak kaçtıkları belirtilen PKK’lıların Sur İlçesi’nden çıkıp çıkmadıklarının tespit edilemediğini kaydeden kaynaklar, bu konuda istihbarat çalışması yapıldığını kaydetti.

DNA karşılaştırması

Elçi’nin vurulduğu yerden toplanan 43 parça delil içinde bulunan ve çamurlu durumdaki mermi çekirdeğinin incelenmesi sürüyor. Yetkililer, 9 milimetre çapında olan çekirdeğin Elçi’yi vuran mermi olması ihtimaline karşı incelemelerin sürdüğünü söyledi. Uzmanlar bulunan çekirdeğin çamura bulanması nedeniyle titiz bir teknik çalışmadan geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Yapılan incelemede çekirdek üzerinde bulunan lekelerde kan izi tespit edilmesi durumunda, bu izlerin Elçi’nin kan örneği ile DNA karşılaştırmasına tabi tutulacağı kaydedildi. Adli uzmanlar bulunan mermi çekirdeği üzerinde, Elçi’den alınan kan örneği ile DNA eşleşmesi sağlanması halinde ise sonuçların PKK’lıların yere attığı tabanca ve olay yerinde polislerin ateş ettiği tabanca ile karşılaştırılacağını vurguladı. Adli uzmanlar elde edilen diğer delillerin de kriminal incelemesinin titizlikle yapıldığını kaydetti.
Belgeyle konuşsun
Bozdağ, HDP Eş Genel Başkanı Selahhattin Demirtaş’ı da eleştirerek “Sayın Demirtaş’a tavsiyem; bilgi ve belgeyle konuşsun. Şimdi de devlet öldürdü diye açıklama yapılıyor. Demirtaş, bir genel başkandır. Bilgi ve belgeyle konuşursa daha sağlıklı olur. Yoksa sadece olayları manipüle ederek konuşursa, o zaman ortaya çıkan hadiseler kendisini daha önceki konuşmalarında tekzip etmeye devam ettiği gibi bundan sonra da eminim ortaya çıkan bulgu ve belgeler onu yanıltmaya devam edecektir” dedi.
Dua okudu
Elçi’nin makam odasında bulunan çiçeklerle döşenmiş çalışma masasının başına gelen Bozdağ, burada bir süre durarak dua okudu.
Davutoğlu: Cinayetin müsebbibi PKK’dır/Demirtaş: Olay yerini sen mi inceledin?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Elçi’nin katledilmesine ilişkin olarak, “Bu cinayetin müsebbibi, olay yerine 100 metre mesafede polislerimize alçakça saldıran PKK’dır” dedi. Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın iddialarına ilişkin olarak ise, “Her olayda dönüp devlete katil diye bağırmanın ne kadar yanlış olduğu geçmiş olaylarda ortaya çıktı. Eğer Demirtaş’ın söyleyecek sözü varsa, olay yerine inceleme için giden ekiplere ateş açan o hainlere, o teröristlere konuşmalı”dedi. Davutoğlu’nun KKTC’ye ziyareti öncesi sözlerine Demirtaş cevap verdi. Demirtaş twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sayın Başbakan, peki olay yerini sen inceledin mi ki ilk andan beri PKK yaptı diyorsun? Bunu söylerken elinde hangi belge var? Olay yerinde daha ilk saatte sokağa çıkma yasağı ilan edip incelemeyi engelleyen bizzat siz değil misiniz? Görüntülerden ve tanıklardan anlaşılan en net şey Sayın Elçi’nin yanında polisten başka ateş eden hiç kimse yok” dedi.
Demirtaş, “Sayın Elçi yaşasaydı demişsiniz, 4 gün önce zaten yaşıyordu ve siz bütün medya/yargı ordunuzla birlikte onu linç etmekle meşguldünüz. Elçi’nin tabutuna örtülen şey bir bayrak değil Kürt halkının binlerce yıldır kullandığı renklerdir. Buna bile saygısızlık yaparak mı herkesin başbakanı olacaksınız?” ifadesini kullandı. ANKARA Milliyet