Gündem Mersin'de 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu

Mersin'de 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu

23.09.2016 - 16:20 | Son Güncellenme:

ÇUKUROVA Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan'ın ortak çalışmasıyla Mersin'in Gülnar İlçesi'ndeki bir mağarada 8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri belirlendi. Bulunan resimlerde yaklaşık 10 adet figürün tam ya da tama yakın korunduğu açıklandı.

Mersinde 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu

Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve Prof. Dr. Murat Durukan konuyla ilgili ortak açıklama yaparak şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Anadolu'da Prehistorik dönemler için daha önceki yıllarda bulunmuş olan Latmos Dağları'ndaki çok sayıda mağara ve kaya altı sığınağındaki kaya resimleri çok büyük bir heyecan yaratmıştır. Daha sonra arka arkaya bulunan Çine, Uludağ, Balıkesir ve Tavabaşı kaya resimleri ise bu geleneğin sadece Latmos ile sınırlı olmadığını, hatta Tavabaşı kaya resimleri ile Likya bölgesine kadar yayıldığını göstermiştir. Orta Toroslar bölgesinde de bu tür kaya resimlerinin ilk kez tespit edilmesi Kilikya bölgesinin Prehistorik dönemleri için son derece önemlidir ve M.Ö. 6 ve 5'inci binlerde Anadolu inanç sisteminin bu bölgede de görülüyor olması açısından çok değerlidir."

DEMİR OKSİT KULLANILMIŞ

Açıklamada, mağara resimlerinin hangi malzeme ile yapıldığı konusunda ise şu bilgiler yer aldı:

Haberin Devamı

"Mağara içinde yer alan tüm figürler ve korunabilen figür ve/veya motif izleri kırmızı aşı boyası ile yapılmış, toz haline getirilmiş demir oksit veya hematit bağlayıcı bir sıvıyla karıştırıldıktan sonra elle ya da bir alet ile duvara sürülmüştür. Mağarada yaklaşık 10 adet figür tam veya tama yakın olarak korunmuş durumdadır ve 2 pano halinde karşımıza çıkmıştır. Bu mağara olasılıkla, prehistorik bir topluluğun ibadet merkezidir. Bunun dışında kaya resimli mağaraların tarihöncesi insanların kült yerleri olduğu, bu tip mağaralara yapılan resimlerde de insanların olasılıkla dans ettikleri, bir ilkbahar ya da bereket şenliği veya geçiş ritüellerini yansıttıkları düşünülebilir."