Mersin Mersin'de Cumhuriyet coşkusu

Mersin'de Cumhuriyet coşkusu

29.10.2015 - 13:18 | Son Güncellenme:

Mersin’de Cumhuriyet’in kuruluşunun 92. yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Törende, Mersinliler bayraklarla cumhuriyet coşkusu yaşarken, Mersin milletvekilleri de bu coşkuya ortak oldu.

Mersinde Cumhuriyet coşkusu

Mersin’de Cumhuriyet’in kuruluşunun 92. yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Törende, Mersinliler bayraklarla cumhuriyet coşkusu yaşarken, Mersin milletvekilleri de bu coşkuya ortak oldu.
Mersin’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah saat 09.00’da Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda tebrikleri kabulü ile başladı. Kutlamalar, saat 09.30’dan itibaren de Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Törene; Vali Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Hüseyin Çamak ve Fikri Sağlar, MHP Milletvekilleri Oktay Öztürk ve Ali Öz, HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Lütfi Elvan da katıldı.
Vali Çakacak’ın, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz ile birlikte törene katılanların bayramını kutlamasıyla başlayan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Çakacak, günün anlamına ilişkin konuşma yaptı. Mersin’de büyük bir coşkuyla kutlanan Cumhuriyet Bayramı’nın, Mersinlilerin cumhuriyeti ve temel değerlerini koruma ve sonsuza değin yaşatma kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirten Çakacak, “Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Bu gurur ve coşkuyu yaşamamıza vesile olan ve bizlere bağımsızlığımızı ve çağdaş medeniyetin tüm imkanlarından yararlanmayı sağlayan cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

Haberin Devamı


“MİLLET OLARAK, BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ”


Türk milletinin, Kurtuluş Savaşı’nda her türlü zorluk ve imkansızlığa rağmen, umutsuzluğa kapılmadan, inanç ve kararlılıkla mücadele edip büyük bir zafer kazandığını, bu zaferi de cumhuriyet ile taçlandırarak, bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini bütün dünyaya gösterdiğini vurgulayan Çakacak, “Cumhuriyet, tarih sahnesinden yok edilmek istenen bir milletin var oluş mücadelesinde bir ve bütün olmasının, azminin, inancının zaferidir. Milletin iradesi, azmi ve inancı karşısında hiçbir gücün karşı duramayacağının ilanıdır. Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözü, cumhuriyetle birlikte uygulamaya geçmiş, egemenliğin tek ve gerçek sahibi millet olmuştur. Yüce milletimiz de Türkiye’nin dünya sahnesinde etkin bir rol oynayabilmesi, çağdaş dünya devletleri içinde hak ettiği saygın yeri alabilmesi, ilelebet payidar kalabilmesi için güçlü bir azim ve irade ortaya koymuştur. Bundan sonra da cumhuriyetimizin çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda çok daha büyük mesafeler kat edecek, çok daha büyük başarılarla cumhuriyetimizi taçlandıracağız” diye konuştu.
Türkiye’yi ve Türk milletini, Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık yolundaki kararlı yürüyüşünde engellemek, insan hak ve özgürlüklerinin, demokrasinin gelişmesinden, sosyal ve ekonomik gelişmeden rahatsız olanlar ve Türkiye’nin gelişmesini durdurmak isteyenlerin olacağına dikkat çeken Çakacak, şöyle devam etti: “Çünkü bulunduğumuz coğrafya ve jeopolitik konum, tarihin her döneminde dünyanın ilgisini buraya çekmiştir. Bu nedenle ülke ve millet olarak, birlik ve beraberlik içerisinde güçlü olmak zorundayız. Duygu birliğimizin büyük bir coşkuyla yoğunlaştığı bu günde, cumhuriyetin Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunun bilinciyle cumhuriyetimiz için ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenerek, geçmişte olduğu gibi bugün de tek yürek olarak el ele, gönül gönüle geleceğe güvenle bakıyoruz. Cumhuriyetimizin kazanımlarına, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimize, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, demokrasimize, insan hak ve özgürlüklerine, barışa, kardeşliğimize sahip çıkmaya, cumhuriyetimizin temel değerlerini korumaya ve yüceltmeye devam edeceğiz.”
Törende daha sonra Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan atletizm yarışmalarında dereceye giren sporculara madalyalarını taktı. Öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunları gösterileri ile devam eden tören, resmi geçitle sona erdi.