Gündem Mersin’de değişim nefes aldıracak

Mersin’de değişim nefes aldıracak

27.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Gerçekleştirilen projelerle ana hedefimiz daha yaşanabilir, yaşam standartları yüksek kentsel alanlar oluşturmak” dedi

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Mersin’de değişim nefes aldıracak
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kentte hayata geçirilecek proje ve yatırımları Milliyet’e anlattı. Başkan Kocamaz, “Modern ve yaşanabilir bir kentin oluşmasını sağlayacak imar planları ile vatandaşlarımıza kaliteli yaşam alanları oluşturacağız” dedi

Haberin Devamı

- Gerçekleştirilecek özel proje alanlarıyla Mersin’de neler değişecek?

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında çalışmalarını başlattığımız ve 06.02.2018 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nce oy birliği ile kabul edilen 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı sayesinde Mersin’i modern bir kent yapısına kavuşturacağız. Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerimizi kapsayan planda özel proje alanları da oluşturduk. Bu planda ana hedefimiz daha yaşanabilir, yaşam standartları yüksek kentsel alanlar oluştururken, eskimiş dokunun olduğu bölgelerde dönüşümü teşvik etmek. Plan doğrultusunda projelendirilen özel alanlarla sağlıklı bir çevre oluşturulacak ve özellikle dere yatakları nedeniyle risk oluşturan bölgelerde yer alan binaların yerini jeolojik şartlara uygun yapılar alacak. Plan notlarında da belirtildiği gibi özel proje alanında gösterilen donatı alanları ve açık yeşil alanların kesin yerleri yapılacak alt ölçekli projelerle belirlenecek. Eskimiş dokunun olduğu alanları kapsayan özel proje sayesinde, afet riski ve kentleşme baskısı nedeniyle zaman içerisinde oluşan yeşil alan ve donatı alanı eksikliği sorunu ortadan kalkacak. Özel proje alanına dâhil edilen bölgelerde sosyal ve kültürel toplumsal koşullara uygun yerleşim alanları oluşturulacak. Sel tehlikesi nedeniyle can ve mal kaybına neden olma riski taşıyan binaların, yıkılarak yerine jeolojik şartlara uygun ve can ve mal kaybı riskini minimize eden yapıların yapılması da özel proje alanlarının hedeflerinden biri.

Haberin Devamı

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Kaliteli yaşam alanları

- Özel proje alanlarının başlıca amaçları neler?

Özel proje alanlarında başlayacak dönüşüm çalışmaları ile birlikte, yaşam alanları ile entegre ticari çalışma alanlarının kentte kazandırılması ve kent merkezlerinin günümüz yaşamına uyum sağlayabilecek niteliğe kavuşması sağlanacak. Özel proje alanlarının başlıca amaçları arasında, ekonomik yaşamı canlandırmak, kentsel fiziksel yapıyı yenilemek, tarihi dokunun ve tarihi çevrenin korunmasını sağlamak, yaşam kalitesini arttırmak, etkin bir kentsel arazi kullanım dağılımını sağlamak ve kentsel alanlarda toplumun nefes almasını sağlayacak, sosyal ve kültürel mekânların yaratılması yer alıyor. Modern ve yaşanabilir bir kentin oluşmasını sağlayacak plan ile vatandaşlarımıza kaliteli yaşam alanları oluşturacağız.

Haberin Devamı

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Egemenlik Katlı Kavşağı

- Trafik sorununu çözmek için hayata geçirilecek Egemenlik Katlı Kavşağı ne zaman tamamlanacak?

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Ulaşım Ana Planı doğrultusunda hayata geçirdiğimiz ve H. Okan Merzeci-Üniversite Caddesi yapımında sona gelinen Egemenlik Katlı Kavşağı’nın %90’ını tamamladık. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak trafik yoğunluğuna çözüm amaçlı hayata geçirdiğimiz Egemenlik Katlı Kavşağı Projesi’ni 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hizmete açabilmek için son hızla çalışıyoruz. Kavşakta doğu-batı yönünde battı-çıktı, 2 şerit gidiş, 2 şerit dönüş, yan yollar ise iki tarafta da ikişer şerit olarak projelendirilirken, Üniversite Caddesi ise 2x3 şerit olarak projelendirildi. Batı yönünde üstte kavşağa gelmeden ‘u’ dönüşün verildiği projede sinyalize kavşak yoğunluğunun gereksiz artması durumuna karşı önlem alındı. Mersin’e değer katacak bu katlı kavşak projesi ile trafikten dolayı çevreye verilen zarar en aza indirilmiş olacağız.

Haberin Devamı

- Kavşak projelerinin Mersin’in ekonomisine ne gibi katkıları olacak?

Hüseyin Okan Merzeci-Üniversite Kavşağı ile vatandaşlarımızın trafikte bekleme süresini azaltacağız, yakıttan tasarruf sağlarken, emisyon kazancı ile hem Mersin ekonomisine hem ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Trafikte ki bekleme süresinin azaltılması ile egzoz emisyonu da azaltılarak motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği azaltılmış olacak. Bu proje toplamda 21.616.812 TL’lik kazanç ile milli ekonomiye sağladığı kazancın yanında, zaman ve çevre açısından da çok büyük kazanımlar sağlayacak.

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Zeytin Dalı Anıtı

- Zeytin Dalı Anıtı’nı Mersin’e kazandırmanızdaki amaç neydi?

Türkiye yıllardır bölücü terör örgütü PKK ile mücadele ediyor. Ülkemizde terör nedeniyle yıllardır 40 bine yakın şehit verildi. Türkiye şu anda terörle mücadelesini tek başına yürütmektedir ve Afrin Harekatı da bunun devamıdır. Biz NATO üyesiyiz, bir sürü müttefik ülkemiz var ama bugün geldiğimiz noktada her zaman olduğu gibi Türk milleti yine yalnız bırakılmış durumda. Onlar bizi yalnız bıraktı diye bizim elimizi kolumuzu bağlayıp bekleyecek halimiz yok. Biz kendi işimizi kendimiz görürüz. Bu mücadele halen sürüyor. Mehmetçiklerimiz gerçekten çok büyük mücadeleler veriyorlar. Biz de bu vesileyle hem şehitlerimize bir selam göndermek hem de Mehmetçiklerimize moral kazandırmak düşüncesiyle Zeytin Dalı Anıtı’nı Mersin’e kazandırdık. Afrin Harekatı’nda sürdürülen bu destansı mücadeleyi gelecek kuşaklara aktarmak ve Mehmetçik’in emeklerinin unutulmaması adına böyle bir anıtı Yenişehir Bölge parkımıza diktik. Atatürk’ün de dediği gibi bizler toprak heveslisi bir millet değiliz. Niyetimiz Suriye topraklarında kalıcı olmak değil, bölgemizde kalıcı barışın sağlanmasına katkı sağlamaktır.

Haberin Devamı

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Emekliler ikinci baharını yaşıyor

- İkinci Bahar Emekli Evi’nin hizmete açılmasıyla 55 yaş üstü vatandaşların hayatlarında neler değişti?

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak emekli vatandaşlarımızın emeklilik süreçlerini daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri ve kaliteli vakit geçirebilmeleri amacıyla ‘İkinci Bahar Emekli Evi’ni hizmete açtık. Başta dezavantajlı guruplar olmak üzere bütün toplum kesimlerini hiçbir ayırım gözetmeksizin aynı hasbi duygularla, sevgi ve şefkatle kucaklıyoruz. Mersinimizi engelli dostu, çocuk dostu, kadın dostu, genç dostu, çevre dostu ve tabii ki yaşlı dostu bir kent haline getirmek için dur durak bilmeden çalışıyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Teşkilatı ile birlikte yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Sohbet, dinlenme, oyun, sağlık, sanat ve kültür alanlarının yer alacağı İkinci Bahar Emekli Evi’nde, emeklilerimiz anılar, sevinçler ve hüzünlerini paylaşacaklar. Hem emekli evi hem de kültür evi gibi olacak bu tesisimizde vatandaşlarımız diş taraması, tansiyon ve şeker ölçümü gibi sağlık hizmetleri de alabilecek ve saz, keman kursu ve müzikal koro gibi kurslara katılabilecek. Emeklilerimiz, psiko-sosyal danışmanlık hizmetlerinden de faydalanabilecek.

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Bilim ve sanatı doğada öğrenecekler

- Tarsus Orman Okulu’nun öğrencilere ne gibi katkıları olacak?

Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı orman okulu olma özelliğine sahip, ‘Tarsus Orman Okulu’ doğa sömürüsüne dayalı yanlış eğitim ve tüketim anlayışına karşı anlamlı bir meydan okumadır. 130 dönüm ormanlık alan içerisinde 18 bungalov ev, bungalov salonlar, yemekhane ve spor tesisleriyle ülkemizin en büyük ve en kapsamlı orman okuludur. Etrafı tel örgülerle çevrili olan, tamamı güvenlik kameralarıyla izlenebilen son derece güvenli okul yerleşkesinin şehir merkezine sadece 5 km. uzaklıkta olması da bir başka büyük avantajdır. Uluslararası standartlarda bir eğitim programının uygulanacağı Tarsus Orman Okulu’nda çocuklarımız bilim ve sanatın gerçek ilham kaynağının doğa olduğunu yaşayarak öğreneceklerdir. Gözlem ve deneyime dayalı bir yaklaşımla eğitim verecek olan Tarsus Orman Okulu’nda doğa, kuş gözlemi, astronomi, permakültür, tamir, müzik ve resim atölyeleri bulunacak. Atölyelerde çocuklarımız hem doğanın ruhunu keşfedecek hem de ona zarar vermeden kendi hayatlarını en doğru şekilde sürdürebilmeyi tecrübe edeceklerdir.

Mersin’de değişim nefes aldıracak

Adile Hala Heykeli

- Adile Hala’nın heykelini yaptırarak ölümsüzleştirdiniz. Burada vermek istediğiniz mesaj nedir?

Bin yıllık vatanımız Anadolu’nun ebedi yurdumuz olarak kalmasını sağlayan Milli Mücadele sırasında kadınlarımız ve erkeklerimiz canları pahasına vatanı savunmak için omuz omuza mücadele etmişlerdir. Erkeklerin yanı sıra çok sayıda kadınımız da silahlı mücadeleye katılarak dünyaya örnek olacak kahramanlıklar göstermişlerdir. Öncelikle sizlere Adile Hala’nın hikayesinden bahsetmek isterim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tarsus ziyaretinde yolunu kesen bir kadın, “Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!” diyerek ayaklarına kapanır. Kadını yerden kaldırmak için eğilen Mustafa Kemal’in kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşı’nda çeşitli cephelerde çarpışan Adile Çavuş olduğunu fısıldarlar. Gözlerinden iki damla yaş süzülen Gazi Paşa, güneşten yüzü yanmış kadının ellerinden tutup ayağa kaldırarak ona şöyle seslenir: “Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.” Bizler de bu anıyı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Adile Hala ve Gazi Paşamızı Tarsus’ta ölümsüz kılmak istedik. Çünkü çocuklar ve gençler çevrelerinde ne kadar çok kahraman örneği görürlerse, yiğit ve vatansever yetişme ihtimalleri de bir o kadar artar. Büyük Atatürk’ün ayağa kaldırdığı bu kahraman Türk kadınının aziz hatırası açılışını yaptığımız ‘Atatürk ve Adile Hala Anıtı’ ile ölümsüzleşecektir.