Gündem Mersin'de uçak düştü 1 kişi öldü

Mersin'de uçak düştü 1 kişi öldü

12.02.2013 - 17:04 | Son Güncellenme:

Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan havalandığı belirlenen Türk Hava Kurumu'na ait eğitim uçağı, ilçeye bağlı Camilimanda köyü ile Çamtepe köyü yakınlarında narenciye bahçesine düştü. Çevredeki köylülerin ihbarı üzerine olay yerine acil sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Uçağın pilotu Murat Can'ın olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Kazadan yaralı olarak kurtulan uçuş eğitimi alan pilot adayı Seyit Topal ise Tarsus Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Görgü tanıkları, CESSNA 172 tipi olduğu belirlenen sivil eğitim uçağının yüksek gerilim hattına takılması sonucu düştüğünü bildirdi.

Mersinde uçak düştü 1 kişi öldü

Emekli yarbay olan öğretmen pilot Murat Can'ın, 1 yıl önce ABD'den satın alınan 172S tipi TC-CDA tescil işaretli uçakla düşmeden kısa süre önce bağlantı kurduğu Adana Havaalanı'ndaki kuleye, 'Arıza var düşüyoruz' dediği öğrenildi. Murat Can'ın son sözlerinin ardından kule ile olan bağlantısı kesildi.

Düşüp ters dönen uçakta can veren öğretmen pilot Murat Can'ın emekli yarbay olduğu ve Türk Hava Kuvvetleri'nden 1.5 yıl önce emekli olduğu öğrenildi. Kırıkkale nüfusuna kayıtlı olan Murat Can'ın evli ve 2 çocuk babası olduğu belirtildi.

Tarsus Devlet Hastanesi'ne götürülen öğrenci pilot Seyit Topal'ın ise tedavisinin devam ettiği kaydedildi.

THK'NIN BİR UÇAĞI DA 5 AY ÖNCE DÜŞMÜŞTÜ

Haberin Devamı

Son kazayla birlikte gözler Türk Hava Kurumu'na çevrildi. Son yıllarda hızla büyüyen, Türk Hava Kurumu'nun, uçuş emniyeti açısından alarm verdiği iddiaları ortaya atılmıştı. En son 6 Ekim 2012 tarihinde Efes Havaalanı'ndan kalkan aynı tip eğitim uçağı motor arızası nedeniyle düşmüş, olayda öğretmen pilot Can Damarsardı hayatını kaybetmişti. Düşen uçağın bu kazada olduğu gibi 2 yaşında olması, teknik bir arıza yaşaması Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü (SHGM) harekete geçirdi. Yapılan soruşturmada THK teknisyenlerinin bazılarının yetkisi olmadan bakım yaptığı, kurallara uygun işlemlerin gerçekleştirilmediği ortaya çıktı.

BAKIM YETKİSİNİ KAYBETTİ

Bunun üzerine SHGM, 88 yıldır uçak işleten, filosunda 100'den fazla uçak bulunan THK'nın JAR145 olarak adlandırılan tüm bakım yetkilerini aldı. Teknisyenler eğitime gönderildi, bakım organizasyonunun yeniden kurulması istendi.

Bugün THK uçaklarına ancak 50 saatlik basit bakım yapabiliyor. Kapsamlı yani 1500 saatlik bakımlar için Türkiye'de diğer yetkili kuruluşlara yönlendiriliyor. THK bakım yetkisi nedeniyle Güney Kore'de kazandığı yangın söndürme uçağı ihalesine CL215 uçaklarını yollayamadı. Pilotlar uçaksız gitmek zorunda kaldı.