Ekonomi Anadolu Efes, Rusya ve Ukrayna’da büyüyecek

Anadolu Efes, Rusya ve Ukrayna’da büyüyecek

16.12.2011 - 13:23 | Son Güncellenme:

Anadolu Efes, SABMiller’in Rusya ve Ukrayna’daki tüm bira faaliyetlerinin 1,9 milyar dolara satın alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi

Anadolu Efes, Rusya ve Ukrayna’da büyüyecek

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii AŞ, sermayesinin yüzde 100’üne sahip olduğu Hollanda’da mukim iştiraki Efes Breweries International N.V. (EBI) ve EBI’nin yüzde yüzüne sahip olduğu Almanya’da mukim iştiraki Euro-Asien Brauereien Holding GmbH (Euro Asien) vasıtasıyla SABMiller Plc.’nin (SABMiller) Rusya ve Ukrayna’daki tüm bira faaliyetlerinin 1,9 milyar ABD Doları karşılığında satın alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Anadolu Efes’in Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan açıklamasında, Anadolu Efes ile SABMiller arasında yapılan işbirliği anlaşması konusundaki gelişmelere ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi AŞ, Yazıcılar Holding AŞ, Özilhan Sınai Yatırım AŞ ve Anadolu Endüstri Holding AŞ’nin, Anadolu Efes’in faaliyet gösterdiği Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Orta Asya ve Orta Doğu’da stratejik işbirliği yapmak üzere SABMiller ile bir ön anlaşma imzaladıklarının 19 Ekim 2011 tarihinde kamuya duyurulduğu hatırlatıldı.

Bu bağlamda, 12 Aralık 2011 tarihinde Türk Rekabet Kurumuna devralma için izin başvurusunun yapıldığı, yine ilgili mevzuatları uyarınca aynı tarih itibariyle Rusya’da, 13 Aralık 2011 tarihinde Belarus’da ve 14 Aralık 2011 tarihinde Ukrayna’da gerekli rekabet başvurularının yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Diğer yandan taraflar arasında açıklamanın yapıldığı tarihten sonra yapılan görüşmeler neticesinde, Anadolu Efes’in yüzde 100’üne sahip olduğu Hollanda’da mukim iştiraki Efes Breweries International N.V. (EBI) ve EBI’nin yüzde yüzüne sahip olduğu Almanya’da mukim iştiraki Euro-Asien Brauereien Holding GmbH (Euro Asien) vasıtasıyla SABMiller’ın Rusya ve Ukrayna’daki tüm bira faaliyetlerini 1,9 milyar ABD Doları karşılığında satın alması kararlaştırılmıştır.

İşlem kapsamında EBI ve Euro Asien’da sermaye artırımına gidilecek olup, iştiraklerde gerçekleşecek bu sermaye artırımları için gereken yükümlülükler ilgili ortaklarca yerine getirilecektir. EBI ve Euro Asien sermaye artışından sağlayacakları edinimleri SABMiller’ın Rusya ve Ukrayna’daki tüm bira faaliyetlerinin satın alınmasında kullanacaklardır. İlgili süreç sonunda, Rusya ve Ukrayna faaliyetlerinin devri karşılığı SABMiller’ın edinimleri de Anadolu Efes’te mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak yapılacak olan sermaye artışına katılımda kullanılacaktır." Taraflar arasında yapılmakta olan görüşmelerin halen devam etmekte olduğu vurgulanan açıklamada, henüz nihai sözleşmelerin imzalanmadığı, sürece ilişkin olarak ortaya çıkabilecek gelişmelerin duyurulacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

1,9 milyar dolarlık firma değeri tespit edilmişti

Bu arada, Anadolu Efes’ten 19 Ekim’de yapılan açıklamada, işbirliği çerçevesinde SAB Miller’ın Rusya ve Ukrayna’daki bira operasyonlarını Efes’e devredeceği, Türkiye’de kurulu ana şirketi olan Anadolu Efes’in yüzde 24 oranındaki hissesini devralacağı, tarafların, SAB Miller’ın Rusya ve Ukrayna operasyonlarına yaklaşık 1,9 milyar dolarlık firma değeri tespit ettikleri, Anadolu Efes’in yapılacak sermaye artırımı sonrası sermayesinin yüzde 24’ünü temsil eden 142 milyon adet hisseyi SAB Miller’a devredeceği bildirilmişti.