Siyaset Mesele cumhuriyet değil sistem

Mesele cumhuriyet değil sistem

12.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da düzenlenen sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Tartıştığımız sistem, Türkiye’nin ve Türk milletinin asırlardır devam eden beka sorununun en doğru çözüm yoludur’ dedi

Mesele cumhuriyet değil sistem

İstanbul’da düzenlenen “Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Şu anda cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıktıklarını ifade edenlerin de işin ruhunu öğrendiklerinde fikirlerini değiştireceklerine inanıyorum. Ama biz bir şeyi daha biliyoruz. Bugün ‘hayır’ diyenler, neye hayır dediklerinin farkında mı? Bakınız, kim ‘hayır’ diyor? PKK, ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor? Kandil, ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor? Bu ülkeyi bölmek, parçalamak isteyenler ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor. Bayrağımıza karşı çıkanlar ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor? Ne yazık ki, milli ve yerli olanlara karşı çıkanlar ‘hayır’ diyor...”
‘Krallar, kraliçeler’
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen, “Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu”nun açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan’da halk oylamasına sunulacak Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
BM üyesi 200’e yakın ülke bulunduğunu, her birinin yönetim sisteminin, kendi tarihi, sosyal, kültürel özelliklerine göre farklılık gösterdiğini aktaran Erdoğan, “Avrupa ülkelerine baktığımızda pek çoğunda kralların ve kraliçelerin bulunduğunu görüyoruz. Japonya gibi, Tayland gibi dünyanın başka yerlerinde de benzer durumlarla karşılaşılabiliyor. Tabii birileri hemen çıkıp ‘Efendim bu monarklar semboliktir, aslında oralarda parlamenter demokrasi vardır’ diyecektir. Devlet yönetim sisteminde bir aktör varsa bu hiçbir zaman sembolik olarak kalmaz. Bir ülkede bir kral varsa o kral, kraliçe varsa o kraliçedir. Bu taht ve taç sahibi ülke yönetiminde hak ve söz sahibidir. Sadece Başkanlık veya Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen sistemlerde monarşi yoktur” dedi.
‘Vesayet yönetimleri’
Türkiye’nin son 200 yılda çok farklı tecrübeler yaşadığını, Tanzimat’tan Meşrutiyet’e pek çok denemeyi beraberinde getirdiğini dil getiren Erdoğan; “Cumhuriyet’in ilanı işte böyle bir tercihin ürünüdür. Avrupa ülkeleri monarşiyle demokrasiyi birlikte yaşatma yoluna giderken, biz hanedanı ülke dışına çıkartıp Cumhuriyet’i ilan ettik. Çok partili siyasi hayata geçtiğimiz 1950 yılından sonra demokrasimizi hep darbeler ve vesayet yönetimlerinin gölgesi altında ayakta tutmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdü: “Son 14 yıl boyunca bu sıkıntıların tamamını biz de iliklerimize kadar hissettik, yaşadık. Cumhuriyetimizin geçmişi 93 yıl iken şu anda, buraya dikkat, 65. Hükümet işbaşındadır. Bir başka ifadeyle, ülkemizde hükümetlerin ömrü 16 ay bile değildir. Şayet şu 14 yıllık dönemde ülkedeki sıçrama hareketi olmasaydı biz hâlâ, kusura bakmayın nal toplamaya devam ederdik. Cumhurbaşkanlığı sisteminin en büyük güvencesi, gerçek anlamda demokratik olmasıdır. Sisteme karşı çıkanların güvensizliği cumhurbaşkanı seçilecek kişiye değil, millete karşıdır.
Mesele bir cumhuriyet meselesi değildir. Mesele kesinlikle demokrasi meselesi, özgürlük meselesi de değildir. Tartıştığımız sistem Türkiye’nin ve Türk milletinin asırlardır devam eden beka sorununun en doğru çözüm yoludur. Mesele budur. Cumhuriyetin ilanından 1950’deki çok partili hayata geçişimize kadar olan dönemin adına ‘demokrasi’ diyen ya kendini kandırıyor ya da bizi kandırmaya çalışıyor. Bu dönemin adı tek parti yönetimidir. Ey ana muhalefet, önce kendini bir sigaya çek bakalım. Bugün üzerinde konuştuğumuz cumhurbaşkanlığı sisteminin ne rejimle ne tek adamlıkla ne şahsilikle bir ilgisi vardır.”
‘Hayır’cılara eleştiri
Türkiye’nin 2014 Ağustos’undan bu yana her ikisi de meşruiyetini doğrudan milletten alan çift başlı bir sistemle yönetildiğine dikkat çeken Erdoğan, ‘hayırcıları’da sert sözlerle eleştirdi: “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet için ‘Evet’. Bundan daha başkası olabilir mi? 80 milyon tek millet. Bunun için ‘evet’. Şehidimizin kanıyla rengini almış, bağımsızlığını hilalle taçlandırmış ve her yıldızın bir şehidi ifade ettiği bayrağımız. Ona ‘evet’. İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Şu anda cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıktıklarını ifade edenlerin de işin ruhunu öğrendiklerinde fikirlerini değiştireceklerine inanıyorum. Bugün ‘hayır’ diyenler, neye hayır dediklerinin farkında mı? Bakınız, kim ‘hayır’ diyor? PKK, ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor? Kandil, ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor? Bu ülkeyi bölmek, parçalamak isteyenler ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor. Bayrağımıza karşı çıkanlar ‘hayır’ diyor. Kim ‘hayır’ diyor? Ne yazık ki bu ülkede, milli ve yerli olanlara karşı çıkanlar ‘hayır’ diyor. Şimdi bunlarla beraber ana muhalefet de hareket ediyor mu? Ediyor. Temenni ederim ki 16 Nisan’a kadar onlar da kendilerini iyice check ederler.”
Erdoğan, milletvekili seçilecek gençlerin askerlikten muaf tutulmasını hayata geçireceklerini de sözlerine ekledi.
CEO örneği verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte “Ülkeyi bir anonim şirket gibi yönetmenin hesabı içerisindeyim” sözünü söylediğini ve bazı kesimlerin kendisini eleştirdiğini hatırlatarak, “Takılanlar olurdu. Evet, yöneticilik anlayışında mantığım buydu. Bakar mısınız şirketlere? Koskoca dev şirketin başına bir CEO atanır. Yaş 30. Bunu şimdi birilerine sorsan ‘Ya 30 yaşındaki bir adama koskoca dev şirket teslim edilir mi?’ İşin bilincinde olduktan sonra bal gibi de teslim edilir” dedi.

Bahçeli’ye alkış
Sempozyum açılışında, SETA tarafından hazırlanan anayasa değişikliğine ilişkin video gösterildi. Videoda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmalarından bölümler yer aldı. Bahçeli’nin süreci başlatan konuşmasının yer aldığı bölüm salondan büyük alkış aldı.
Salonda sık sık “Recep Tayyip Erdoğan”, “Türkiye seninle gurur duyuyor” ve “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atıldı. Gençlerin tezahüratları nedeniyle Erdoğan zaman zaman sözünü kesmek zorunda kaldı. Erdoğan, “Birşey dikkatinizi çekiyor mu ? 18 yaş seçme ve seçilme yaşı olunca hava arttı” yorumunu yaptı.

Guterres ile görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu öncesi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Türkiye ve BM yetkililerinin de hazır bulunduğu görüşme 1.5 saat sürdü. İkili görüşmede, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Türkiye’nin
BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu. Sözcü Kalın, görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaparak, görüşmede Filistin’de iki devletli çözümün desteklenmesi hususunda mutabık kalındığına vurgu yaptı.