Gündem Mesele nostalji ise buyrun ‘Fayoto’ya

Mesele nostalji ise buyrun ‘Fayoto’ya

21.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Denizli Sarayköy’de iş adamı Haluk Şahin, atlara eziyet etmeden nostalji yaşatmak için çevreci, elektrikli fayton ‘Fayoto’yu üretiyor

Mesele nostalji ise buyrun ‘Fayoto’ya

İstanbul’da Adalar’da faytonları çeken atların çilesini durduracak ilk müjdeyi 17 Haziran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti. Cumhurbaşkanı, “Adalar’daki atları, faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için çalışma yürütüyoruz” demişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de ertesi gün Adalar’da ulaşımın elektrikli faytonlarla sağlanacağını, ilk uygulamanın Kınalıada’da olacağını açıklamıştı. Hayvanseverleri çok sevindiren bu gelişmeye güzel bir örneğin Denizli Sarayköy’de olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kraliyet ailelerine

Sarayköy’de makine mühendisi, iş adamı Haluk Şahin, atlara ihtiyaç duyulmadan, daha çevreci bir nostalji yaşatmak düşüncesiyle 15 yıl önce elektrikli fayton üretimine başladı. Şahin, yurt dışından ‘Fayoto’ adıyla patent alıp ürettiği faytonları Arap ülkelerinin yanı sıra İspanya, Fransa, Portekiz, Lüksemburg, Romanya ve Bulgaristan ile bazı kraliyet ailelerine gönderiyor. Yılda, siparişe göre 50’ye yakın fayton ürettiklerini, üretim kapasitesini artırabileceklerini belirten Şahin şunları söyledi:

‘Atlar kullanılmasın’

“Biz hayvanların iş gücü olarak kullanılmasına karşı olduğumuz için elektrikli fayton üretiyoruz. 1 şarjla 6 saat 80 kilometreye kadar gidebiliyor. Özellikle atlı faytonların çıkamadığı yüzde 25 eğimli rampalara bile elektrikli faytonlar rahatlıkla çıkabiliyor. Elektrikli faytonlar, atlı faytonların yerine rahatlıkla geçebilir. Bir atın ömrü normalde 20 yıl ise faytonlara koşulduğunda 3 yıla iniyor. Elektrikli faytonlar çevreyi kirletmez ve özellikle atlara yapılan eziyete son verir. Adalar’da elektrikle çalışan faytonlarla seri ve daha süratli şekilde seyahat edilebilir.”

Haberin Devamı

‘Ne isterseniz hepsi var’

Haluk Şahin, fayton kelimesinin Fransızca ‘giden kap’ anlamına geldiğini ifade ederek, “Biz de bunu hayvanlardan ayrıştırarak elektrikli faytonu yaptık. Maksat nostalji yaşamaksa, bu elektrikli fayton, atlı faytonların tüm özelliklerini bulunduruyor; lüks çadırı, kabini, koltukları, klasik faytonlarla aynı” dedi. l RAMAZAN ÇETİN DHA