Gündem Meslek liseleri yine en sonlarda yer aldı

Meslek liseleri yine en sonlarda yer aldı

29.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl katsayıların kaldırılmasına rağmen meslek liseleri üniversite sınavında hâlâ istenilen başarıyı gösteremedi. Fen liseleri açık ara birinci olurken onu çok gerilerden Anadolu liseleri ve kolejler izledi

Meslek liseleri yine en sonlarda yer aldı

Üniversite ikinci basamak sınavı LYS sonuçları, dün, rekor bir hızla açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasını eskiden aylarca beklerdik şimdi 6 gün içinde belli oldu. Sonuçlar çok çarpıcı. Bu yıl ilk kez, toplam kontenjan, LYS’ye giren aday sayısını aştı. Yani isteyen herkese bol bol yer var. Ama adaylar, ille de üniversite olsun da, neresi olursa olsun anlayışını çoktan terk ettiği için bu yıl 200 bine yakın kontenjanın boş kalması bekleniyor!..
Katsayıların kalkmasından sonra, meslek liselerinde bir iyileşme bekleyenler ise bir kez daha hayal kırıklığına uğradılar. Peki en çok kontenjan hangi puan türüne ayrıldı, hangi puan türündeki adaylar diğerlerine göre çok daha şanslı, en önemlisi de hangi puan türünde ve diliminde kaç adayla yarışacaksınız? İşte tüm bu ayrıntıları, isterseniz gelin tek tek ele alalım.

En başarılı liseler
Lise türlerine göre başarı sıralamasına baktığımızda, ilk sırada yine fen liselerini görüyoruz. MF puan türünde devlet ve özel fen liseleri açık ara birinciliklerini ilan ederken onları, çok gerilerden Anadolu liseleri ve kolejler izledi. Fen liseleri MF puan türünde 373 puanlık bir Türkiye ortalaması tuttururken, imam hatipler 201, endüstri meslek liseleri ise 171 puanda kaldılar.
Bu da gösteriyor ki, tercihlerine girme oranlarında ilk sırayı yine fen liseleri kapacak. Meslek liseleri ise, katsayıların kalkmasına rağmen maalesef istedikleri performansı bu yıl da gösteremediler...

Katsayılar kalktı ama!..
Türkiye, üniversiteye girişteki katsayılar yüzünden, yıllarca büyük gerginlikler yaşadı. Sanıldı ki sorun katsayılarda. Oysa sorun katsayılarda değil, sınavın içeriğinde ve meslek lisesi öğrencilerine görmedikleri derslerden soruların sorulmasındaydı.
2014 LYS sonuçları, “Katsayılar kalkacak, meslek lisesi mezunlarının önü açılacak” görüşünün doğru olmadığını bir kez daha gösterdi.
LYS’deki okul türlerine göre başarı sıralamasında meslek liseleri ilk 15’te yok! Aşağıdaki tabloda liselerin puan türüne göre gösterdiği başarı durumları net bir şekilde yer alıyor.

Bir milyon kontenjan var
Tercih sürecinde en fazla merak edilen konulardan birisi de en çok kontenjanın hangi puan türünde olduğu! Çünkü kontenjan ne kadar çoksa, kazanma şansı da o kadar yüksek oluyor. En fazla kontenjanın YGS 1 ve YGS 6 puan türlerinde olduğunu görüyoruz.
Bu yıl ilk kez, kontenjan sayısı LYS’ye giren aday sayısını aştı. LYS’ye 925 bin aday girdi, açıklanan kontenjan ise bir milyonun üzerinde. Devlet üniversitelerinde toplam 847.225 kontenjan bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde 137.978, KKTC’de 19.001 ve diğer üniversitelerde de 2.117 kontenjan var. Toplam kontenjan ise 1 milyon 6 bin 321. Dolayısıyla bu yılki kontenjan açığının, geçen yıllara göre çok daha fazla gerçekleşmesi bekleniyor. En şanslı adaylar, MF puan türünde olanlar. Çünkü bu yıl 264 bin aday tercih yapacak. Bu adaylar için toplam kontenjan ise 148 bin 742. En şansız olanlar TS puan türündeki adaylar. Çünkü 411 bin aday için sadece 51 bin kontenjan bulunuyor.

Kızlar yine fark attı!
Kız öğrencilerin öğrenim hayatlarındaki disiplinli çalışmaları başarıyı da beraberinde getiriyor. LYS’de tüm puan türlerinde, kız öğrenciler, erkek öğrencilere göre çok daha yüksek ortalamalar tutturdular. Kız adaylar, neredeyse tüm puan türlerinde, erkeklere 10 puana varan fark attılar.
Bu yıl hem üniversite sayısı çok arttı, hem de kontenjanlar. Peki bu çerçeveden bakıldığında puanlar düşer mi? Aday sayısı çok artmadığına göre puanların düşmesi beklenir. Ama soruların bu yıl önceki yıllara göre daha kolay olması, aynı net sayısı ile alınan puanları düşürecektir. Dolayısıyla bazı puan türlerinde, adaylar geçen yıla göre, aynı bölüme daha zor gireceklerdir.

Tercihler ne zaman?
Üniversite tercihleri 7-17 Temmuz tarihleri arasında alınacak.
2014-2015 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ise bütün üniversitelerde 1-5 Eylül’de yapılacak.

Haberin Devamı

Meslek liseleri yine en sonlarda yer aldı

Meslek liseleri yine en sonlarda yer aldı