Ege Meslek lisesinden sanayiye köprü

Meslek lisesinden sanayiye köprü

23.04.2017 - 06:03 | Son Güncellenme:

BASEK Yönetim Kurulu Başkanı Özer Gürbüz, “2023’ün büyük Türkiyesinin mimarı, meslek liseleri olacak” dedi

Meslek lisesinden sanayiye köprü

Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları ( BASEK) Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı yeni yönetmelikle meslek lisesinden sanayiye adeta bir köprü kurulduğunu belirterek 2023 yılının büyük Türkiye’sinin Mimarı Meslek Liseleri olduğunu söyledi. 12 yıllık kesintisiz eğitim sisteminden devrim niteliğindeki 4+4+4 eğitim sistemine geçilerek meslek liselerinin önünün açıldığını belirten Op. Dr. Özer Gürbüz, “Bu çerçevede daha önce uygulanmakta olan katsayı uygulaması da kalkınca meslek liseleri öğrencileri üniversiteye geçişte engelle karşılaşmadılar. Diğer avantajları ise lise eğitiminin ardından iş bulup çalışabiliyorlardı. Yeni yönetmelikle öğrenciler iki önemli avantaj daha elde etti” dedi.

Haberin Devamı

Kalifiye eleman

Yeni yönetmelikle elde edilen avantajlar hakkında bilgiler veren Op. Dr. Gürbüz, “Bunlardan bir tanesi mesleki ve teknik liseler. Fabrikalar da, büyük tesislerle, OSB bölgelerindeki yada dışındaki küçük, orta, büyük ölçekli işletmelerle sözleşme yapıp işletmenin ihtiyacı olduğu alanlarda öğrenci yetiştirip işletmede çalışmak üzere bu öğrencileri işyerlerine devredebiliyor. Buradaki avantaj şu. Öğrenci herhangi bir eğitim bedeli ödemiyor. Devlet okula öğrencinin yapacağı teorik eğitim bedelini ödüyor. İşletme de o öğrencinin staj dönemindeki staj bedelini ödüyor. Bu öğrenci için hem özel sektörde ücret ödemeden staj imkanı doğuyor, hem de fabrikalarda yapmış olduğu sözleşme gereği mezun olduğu anda işi hazır oluyor. Bu çok önemli yeni bir avantajdır.”

Haberin Devamı

2. avantaj

Op. Dr. Gürbüz, “Mesleki ve teknik okulların ikinci bir avantajı ise bu mesleki ve tekniğin geldiği noktalarda sadece lise çağındaki öğrenciler faydalanabiliyordu. Şimdi mesleki ve teknik eğitim merkezi kuruluyor. Bu merkezlerin farklı lise öğrencileri dışındakileri de aynı sistemle kapsama altına alıyor. Lise çağı dışındakilerin de kalkınan ve üreten Türkiye’nin bir parçası olmasının önü açılıyor” bilgisini verdi. “Türkiye’deki mesleki eğitimin dört seviyesi vardır” diyen Gürbüz, “Türkiye’deki liseler 5. eğitim seviyesini veremiyor. 5. seviye eğitim teknisyenlik eğitimidir. Meslek lisesinden mezun öğrenciler teknisyenlik için 2 yıllık meslek yüksek okuluna gitmek zorundadırlar. Yurt dışında bu böyle değil” dedi.