Gündem Meteorolojiden 'kar' ve 'fırtına' uyarısı

Meteorolojiden 'kar' ve 'fırtına' uyarısı

17.01.2016 - 13:11 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun kuzeybatı kesimlerinde yoğun kar yağışı beklendiğini açıkladı. Yurdun batı kesimlerinde sağanak yağmur akşam ve gece saatlerinde kara dönecek. Meteorolojiden farklı iller için fırtına ve çığ uyarısı da geldi. İstanbul’da beklenen kar yağışı saat 18.30 sıralarında başladı. Şu saatlerde özellikle kentin batısında kar yağışı etkili oluyor. Büyükçekmece, Çatalca, Beylikdüzü ve Başakşehir civarında zaman zaman tipiye dönüşen kar yağışı gözleniyor. İstanbul Valiliği'nden kar uyarısı geldi... İBB ve AKOM da kar alarmına geçti.

Meteorolojiden kar ve fırtına uyarısı

Meteoroloji, pazartesi günü İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bolu, Çanakkale dahil yurdun kuzeybatı kesimlerinde yer yer yoğun kar yağışının beklendiğini duyurdu. Kar kalınlığının bazı yerlerde 20 santimetre ve üzerinde olmasının tahmin edildiği bildirilen açıklamada buzlanma, don olayı ve ulaşımda aksamalar oluşması muhtemel risklere karşı uyarı yapıldı. Meteoroloji’nin açıklaması şöyle:

Haberin Devamı

AKŞAM SAATLERİNDE KARA DÖNECEK

"Ülkemizin batı kesimlerinde devam eden sağanak yağmurun akşam saatlerinden sonra etkisini artırarak kar yağışına dönmesi ve yarın Marmara’nın güney ve doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale ), İç Anadolu’nun kuzeybatısı (Ankara, Eskişehir ve Çankırı), Kütahya, Afyonkarahisar, Zonguldak, Bartın, Düzce, Bolu, Karabük ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli (5-20 cm), yer yer yoğun kar yağışı (20 cm ve üzeri) şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

İSTANBUL'DA BEKLENEN KAR BAŞLADI

Gün boyu yağmurun etkili olduğu İstanbul'da akşam saatlerinde Beylikdüzü, Büyükçemece gibi bazı semtlerde kar yağışı görülmeye başlandı.

Haberin Devamı

EKSİ 2 DERECEYE KADAR DÜŞECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji Birimi'nin hava tahmin verilerine göre İstanbul Pazar gecesinden itibaren yoğun kar yağışlı havanın etkisi altına girecek. İstanbul’da hava sıcaklıklarının -2 dereceye kadar düşeceği ve kar yağışının etkili olacağı tahmin ediliyor.
İBB ve AKOM ekipleri beklenen kar için alarma geçti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, şehir hayatının normal seyrinde devam etmesi için tüm önlemleri aldığı bildirildi. İBB, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ilgili tüm birimlerin katılımıyla alarm durumuna geçti.
Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon, İtfaiye, Zabıta, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar, Destek Hizmetleri Daire Başkanlıkları, İETT, İSKİ, Atık Yönetimi, Trafik, Kırsal Hizmetler Destek, Veteriner Hizmetleri Müdürlükleri, Beyaz Masa, İSFALT, İGDAŞ, İSBAK, Şehir Hatları, Ulaşım A.Ş., İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, BEDAŞ, AYEDAŞ, sorumlu müdürleri AKOM yönetim masasında 24 saat esasına görev yapacak.
İBB, 114 ARAÇ VE İŞ MAKİNESİ İLE 5 BİN 450 PERSONELLE TEYAKKUZDA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, karla mücadele çalışmaları kapsamında bin 114 araç ve iş makinesi, 5 bin 450 personel ile 4000 kilometre yol ağında olumsuzluklara karşı vardiyalı görev yapacak. Tüm araçlar, araç takip sistemi ile anlık olarak AKOM’da takip edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatlarıyla köylerde oluşturulan Traktör Kar Kürüme Ekipleri muhtarların sorumluluğunda kendi yollarını açmak için görev yapacak. 52 kilometre uzunluğundaki metrobüs yolu 32 araç ile sürekli ulaşılmaya açık tutulacak. İETT Pazartesi günü için ek otobüs seferleri koydu. Metro ise seferleri sıklaştırılacak.
BUZLANMA ERKEN UYARI SİSTEMİ (BEUS) DEVREDE
BEUS (Buzlanma erken uyarı sistemi) ile ani hava soğumaları ve buzlanma durumları önceden tespit edilerek ilgili birimler uyarılacak. Kış şartlarıyla mücadele kapsamında depolarda tuz ve solüsyon hazır bekletiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe belediyelerine tuz ve solüsyon desteği sağlanırken talep durumunda takviye yapılacak.
KRİTİK KAVŞAKLARDA 52 KURTARICI VE ÇEKİCİ HAZIR BEKLETİLECEK
Kritik kavşaklarda 52 kurtarıcı ve çekici muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek. İlçe belediyelerinde 24 saat nöbetçi ve görev yapacak ekipler hazır bekletilecek. İlçeler kendi imkanları yetersiz kaldığı durumlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından desteklenecek.

Haberin Devamı

KUVVETLİ FIRTINA UYARISI

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun Marmara, Kuzey Ege bölgeleriyle Batı Karadeniz’in batısında kuvvetli fırtına beklendiğini açıkladı. Meteoroloji’den yapılan açıklamada; Marmara Bölgesi’nde rüzgarın pazartesi günü ilk saatlerden itibaren fırtına halinde eseceğinin tahmin edildiği belirtilerek, fırtınanın pazartesi akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesinin beklendiği bildirildi. Meteoroloji’den Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege için yapılan fırtına uyarıları şöyle:
"Batı Karadeniz’in batısında rüzgarın bugün akşam saatlerinden sonra kuzeybatıdan 6 ila 8 (50-75 km/s) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın pazartesi akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Marmara’da rüzgarın pazartesi ilk saatlerden itibaren kuzey ve kuzeydoğudan 6-8 (50-75 km/s) kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın pazartesi akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Kuzey Ege’de rüzgarın bugün akşam saatlerinden sonra kuzey ve kuzeydoğudan 7-9 (60-90 km/s) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın pazartesi günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor."
’ÇIĞ’ UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ayrıca Doğu Karadeniz’in iç kesimleriyle Doğu Anadolu’da olası çığ tehlikesine karşı uyarı yaptı. Meteoroloji’den yapılan açıklamada, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da mevcut kar örtüsü üzerinde rüzgarlarla birlikte yeni yağışların meydana gelmesinin beklendiği, yüksek kar örtüsüne sahip eğimli alanlarda çığ tehlikesinin bulunduğu bildirildi. Meteoroloji’den yapılan açıklama şöyle:
"Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’da mevcut kar örtüsü üzerinde hafta başından itibaren güneyli rüzgarlar ile birlikte yeni yağışların meydana gelmesi beklendiğinden yüksek kar örtüsüne sahip eğimli alanlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. Yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir."

Haberin Devamı

AKDENİZ İÇİN ’KUVVETLİ YAĞIŞ’ UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ayrıca yurdun güney kesimlerinde kuvvetli yağışların beklendiğini duyurdu. Meteoroloji’den yapılan açıklamada, Batı Akdeniz’de başlayan yağışların etkisini artırarak gece saatlerinden itibaren bazı yerlerde kuvvetli sağanak yağışlara ve karla karışık yağmura dönüşmesinin beklendiği belirtildi. Sel, su baskını, buzlanma ve don olayı gibi oluşması muhtemel risklere karşı uyarı yapılan açıklamadoa şöyle denildi:

"Batı Akdeniz’de başlayan yağışların zamanla etkisini artırarak gece saatlerinden itibaren Doğu Akdeniz kıyı kesimi ile Antalya ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri ve Toroslar Mevkii ile Isparta çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."