Tatil Mevlut Maşalacı’nın Gözünden “Dünya Notları II” Sergisi

Mevlut Maşalacı’nın Gözünden “Dünya Notları II” Sergisi

21.01.2015 - 09:42 | Son Güncellenme:

“Sergi insanlarla paylaşmaktır” diyen fotoğraf sanatçısı Mevlut Maşalacı, “Dünya Notları II” adını verdiği fotoğraf sergisini sanatseverlerin gösterimine sunuyor.

Mevlut Maşalacı’nın Gözünden “Dünya Notları II” Sergisi

Gezgin fotoğraf sanatçısı Mevlut Maşalacı’nın ilkini 2013 yılında açtığı “Dünya Notları” isimli fotoğraf sergisinin 2.si, Beyoğlu İFSAK Lokal Sergi Salonu’nda 24 Ocak Cumartesi günü açılıyor.

“Sergi insanlarla paylaşmaktır” diyen fotoğraf sanatçısı Mevlut Maşalacı, “Dünya Notları II” adını verdiği fotoğraf sergisini sanatseverlerin gösterimine sunuyor. “Dünya Notları II” sergisinde sanatçının; İspanya, Hollanda, Hindistan, Makedonya, Macaristan, Fas, Nepal, Tayland gibi farklı ülkelerde çektiği kültür karmasını ele alan 41 adet renkli fotoğrafı yer alıyor.

13 Şubat Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek serginin yaratıcısı olan fotoğraf sanatçısı Mevlut Maşalacı ile fotoğrafçılık kariyeri ve sergi üzerine konuştuk.

Fotoğrafa olan ilginiz ne zaman başladı?

Fotoğrafa olan ilgim 1967 yılında Göztepe Ortaokulu’nda okul bünyesinde kurulmuş olan karanlık odaya alınmamızla başladı. Yapılan işlemler sonucunda 1. banyoya atılan kartta fotoğrafın yavaş yavaş meydana gelmesi bana çok ilginç gelmişti. Karanlık oda beni çok etkilemişti. 1975 yılında da evde çok amatörce karanlık odamı kurdum.

Ne tür fotoğraflar çekiyorsunuz? Fotoğraf için nerelere gittiniz?

Fotoğraf konusunda arşivime koymak için uygun gördüklerimi çekmek isterim. Ağırlıklı olarak seyahat fotoğrafları çekiyorum. Tabi portre gittiğim şehirlerin veya başka ülkelerin portre fotoğrafçılığı benim için önceliklidir. Fotoğraf çekmek için Türkiye’nin birçok şehrinde fotoğraf amaçlı gezi yaptım. Yurtdışında birçok yere gittim. Tahminen 40 ülkeye fotoğraf amaçlı gitmişimdir. En uzun seyahatim 18 Ocak 2014’ te dört arkadaş Uzakdoğu (Laos,Kamboçya,Tayland veMyanmar)'ya gittik. 1 Mart 2014 te geri geldik.

Etkilendiğiniz, sizi kendine hayran bırakan fotoğraf sanatçıları var mı?

Hayranlık değil ama etkilendiğim sanatçılar arasında İzzet Keribar, Nevzat Çakır ve İbrahim Zaman yer alıyor. Tarzlarını sevdiğim fotoğrafçılardır.

Geçmişte gerçekleştirdiğiniz veya ileride gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projelerinizden bahseder misiniz?

Uzun yıllardır fotoğraf çekiyorum. İleride Fotoğraflarımı yurtiçi ve yurtdışı olarak iki ayrı kitap olarak yayınlanmayı düşünüyorum.İlk kişisel sergimi 2002 yılında Fototrek'te açtım. Prag sergisiydi. Birçok karma sergiye katıldım. 2013 yılında 'Dünya Notları' adlı sergimin ilkini açtım. Şimdi ise yeni eklediğim fotoğraflarla 2’ncisini sanatseverlerle buluşturuyorum.

Günümüzde insanların fotoğraf sanatına karşı olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İnsanların fotoğrafa olan ilgisini gayet iyi buluyorum. Günümüzde pek çok fotoğrafçılık kursu var, dünyanın her yerine fotoğraf gezileri düzenleniyor, teknoloji çok ilerledi. Alternatif çok. İnsanlar artık daha bilinçli fotoğraf çekiyor.

Dünya Notları isimli serginizin 2’ncisini açıyorsunuz. Sergi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Dünya Notları sergisindeki her fotoğrafın hatırası var. Mesala Sıhanoukville'de (Kamboçya) bütün gün fotoğraf peşinde koşturmaktan yorulmuştum. Kendimi deniz kenarına atıp denize batacak güneşi seyrederek ve fotoğraf çekerek kilometrelerce yürümüşüm. Sakin ağaçların altında oturan deniz sefası yapmış Monklar'ı gördüm. Hemen yanlarına gidip rica ile hepsini sahile dizdim. Gezimin güzel bir fotoğrafını daha çekmiştim. Oralarda fotoğraf bu kadar kolaydı.Dolayısıyla sergi fotoğraflarını seçerken her şey gözünüzün tekrar önünden geçiyor. Bu kadar emek verilmiş fotoğrafları bir şekilde paylamak gerekli. Sergilerin bu amaçla çok önemli olduğunu düşünüyorum.