Gündem Mevziler el değiştiriyor

Mevziler el değiştiriyor

15.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kobani’yi 30 gündür kuşatma altında tutan IŞİD, geriletilmeye başladı. Koalisyon güçlerinin dün 21 hava saldırısı düzenlediği Kobani’de YPG güçleri, kentin en önemli mevzilerin Til Şehir tepesini geri aldı.

Mevziler el değiştiriyor

ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının iki gündür yoğun bombardıman yaptığı Kobani’de YPG güçleri IŞİD’e kaybettiği mevzileri bir bir geri almaya başladı. Koalisyon güçleri de dün Kobani çevresine 21 ayrı hava saldırısı düzenledi. Doğu, Güney ve Batı cephesindeki ilerleyişi durdurulan IŞİD militanları, kentin dış çeperlerine doğru itiliyor. Milliyet’in görüntülediği Til Şehir tepesi de YPG’nin eline geçti.
30 gündür kuşatma halindeki Kobani’de dengeler gözle görülür biçimde YPG lehine değişmeye başladı. Kobani sınırındaki köylerden çatışmaları gözlemleyen Milliyet ekibi, geçen hafta IŞİD’in eline geçen kritik bazı noktalarda YPG bayraklarının yükseldiğine tanık oldu.
Kobani’ye yakın köylerden de rahatlıkla gözlemlenen bombardıman, dün sabahtan beri aralıksız devam etti. IŞİD’ın kenti kuşatmasının 29’uncu gününde, YPG birlikleri kent merkezindeki stratejik bazı noktalar ve kentin batısındaki Til Şehir tepesini ele geçirdi. Sabah 05.00 sıralarında koalisyon uçakları buradaki IŞİD mevzilerine yönelik ağır bir bombardıman yaptı.
Geriledi ama güçlü
Koalisyon güçleri dün Kobani ve çevresinde 21 ayrı hava saldırısı düzenledi. Hemen ardından tepeye doğru ilerleyen YPG, Til Şehir’i ele geçirdi. YPG’nin diktiği bayrak da çıplak gözle Yumurtalık köyünden görüldü. Til Şehir tepesi, Türkiye-Suriye sınır hattına hâkim olması ve gidiş-gelişleri kontrol imkânı verdiği için iki taraf için de kritik öneme sahip. Nevroz tepesi gibi IŞİD’in geçen hafta bayrak diktiği bazı tepelerde ise IŞİD bayrakları indi. Civar köylerden rahatlıkla gözlemlenen çatışmalar bombardımanı hemen takiben uçaksavar, tank ve roket atışlarıyla kesintisiz devam etti. Çatışmaların şiddeti ve yoğunluğu, kentte hâlâ hatırı sayılır ve güçlü bir IŞİD varlığının devam ettiğini gösterdi.
ABD bombardımanına karşı farklı taktikler geliştiren ve ufak gruplara ayrılan IŞİD, kentin Doğu, Güneybatı ve Batı kesiminden kenti zorlamaya devam etti. IŞİD’e Rakka, Cerablus, Minbiç ve Tel Abyad’dan takviye birlikler geldiği iddia
edildi.
İntihar saldırısı
IŞİD’in iki gün önce yaptığı gibi dün de Doğu cephesinde bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlediği öğrenildi. YPG kaynakları, dünkü intihar saldırısının etkisiz hale geldiğini ve hemen ardından çıkan çatışmalarda dokuz IŞİD’linin öldüğünü iddia etti. YPG, dün de Mürşitpınar sınır kapısındaki hâkimiyetini sürdürdü ve IŞİD’in saldırılarını şehrin içinden püskürtmeye devam etti.
64 kişi sınır dışı
Bu arada Türkiye sınırına geçerken yakalanan ve PYD’li olduğu gerekçesiyle altı gündür alıkonan 64 kişi de dün Mürşitpınar’dan sınır dışı edildi. Aralarında bazı sivillerin de olduğu grup, bir süredir Suruç’ta kapalı spor salonunda gözaltındaydı.

Haberin Devamı

5 bin 400 kişi Irak’a geçti

Kobani’deki çatışmalardan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli Kürtler Irak’a geçmeye başladı. Birleşmiş Milletle Mülteciler Yüksek Komserliği’nin (UNHCR) resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre son 72 saatte Türkiye’den Irak’a geçen Kobanili sayısı 5 bin 400’ü aştı. UNHCR açıklamasında, Kürt yetkililerin, kaçakçılar tarafından 250 dolar ödemeye zorlanan mülteciler için geçişleri kolaylaştırmak amacıyla İbrahim Halil sınırını açtıkları belirtildi. Kuzey Irak’a geçen Kobanili Kürtler Dohuk kentinde kendilerine barınak arıyor. Yüksek Komiserliğin tahminine göre, Kobani’den 10 - 15 bin arasında Suriyeli Kürt’ün önümüzdeki günlerde Irak’a geçmesi bekleniyor. Irak’ta halen büyük çoğunluğu Kürt bölgesinde olmak üzere 214 bin Suriyeli mülteci barınıyor.

Haberin Devamı

Sınırda sıcak saatler

Boşaltılan köylerden Kobani’deki çatışmaları gözlemleyen Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş ve muhabiri Namık Durukan tehlikeli anlar yaşadı. Atmanek köyünde bir binadan çekim yapan Aydıntaşbaş ve Durukan, 200 metre ötede Kobani’deki çatışmaları net bir biçimde gözlemledi. Aralarında kadınların da bulunduğu YPG’lilerin torbalarla toprak taşıyarak siper kazdığı görüldü. Bu sırada IŞİD ve YPG arasındaki sokak çatışmasının hızlanması üzerine Milliyet’in bulunduğu binaya da mermiler yağdı. Bir süre sığındığı balkonda mahsur kalan Milliyet ekibi, daha sonra köyden ayrıldı.

Şaşırtma taktiği

Sokak savaşlarının devam ettiği Kobani’de, uçakların son günlerde Türkiye sınırına yakın noktalarda hedef aldığı atışlar Türkiye’den de görülüyor.
IŞİD militanları, son günlerde artan hava saldırılarından korunmak için ilginç bir yönteme başvurdu. IŞİD militanları, artan hava saldırılarından korunmak için farklı noktalarda sık sık lastik yakıyor. Bu şekilde hem YPG güçleri, hem de savaş uçaklarının şaşırtılmaya çalışılıyor. (DHA)