Gündem MF’de az aday çok şans

MF’de az aday çok şans

18.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

LYS’de en fazla aday, Matematik ve Edebiyat-Coğrafya sınavlarında yarıştı. Tercihlerde de en büyük yarış bu sınavların oluşturduğu puan türlerinde yaşanacak. TS ve TM puan türlerinde 500 bin aday, 180 barajını aşıp tercih yapmaya hak kazandı. MF’de ise 300 bin aday, lisans programları arasından tercih yapabilecek.

MF’de az aday çok şans

Üniversite hayali kuran adaylar için bugün tercih maratonu başladı, 26 Temmuz’da sona erecek. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı verilere göre yaklaşık 1,5 milyon aday, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) yarıştı. Bu adaylardan puan türlerine göre 180 ve üzeri alanlar lisans ve ön lisans programları arasından tercih yapabilecekler.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yıl üniversite kontenjanlarını geçen yıla göre 58 bin 284 artırdı. Lisans programlarında 473 bin 776, ön lisans programlarında ise 436 bin 904 olmak üzere toplam kontenjan 910 bin 680 oldu. Adaylar kendi puan türlerine göre bu kontenjanlar arasından tercih yapacaklar. Ancak puan türlerine göre kontenjan dağılımı belli değil. Geçen yıl en büyük yarış, TS puan türünde gerçekleşmişti. Bu yıl da benzer bir durumun yaşanması bekleniyor.

Aday çok, kontenjan az

Geçen yılın kontenjan sayılarından yola çıkarsak, TS puan türünde 57 bin 390 kontenjan vardı. TS-1 ve TS-2 olmak üzere bu puan grubunda bu yıl 180 ve üzeri puan alan aday sayısı, 500 bin civarında. Bu durumda kontenjanın 10 katı kadar aday var.

Haberin Devamı

Bu adaylar, TS-1’de Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Gazetecilik; TS-2’de ise Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Sanat Yönetimi gibi programlara girmek için yarışacak. Ancak yandaki tabloda da görüldüğü gibi puanlar yükseldikçe, yarışan aday sayısı da azalıyor. Örneğin 400 ve üzeri puan aralığında aday sayısı, 4 bin ile 6 bin aralığına düşüyor.

En şanslısı MF grubu

Adaylar arasında en şanslı grup, MF puan türünden tercih yapacak olanlar. Çünkü geçen yılın verilerine göre MF puan türünde 166 bin 444 kontenjan vardı, bu kontenjanların aynı kaldığını kabul edersek, MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerinden 180 ve üzeri puan alan aday sayısı 294 bin 816 ile 314 bin 648 aralığında değişiyor. Yaklaşık 300 bin aday, bu puan türlerinde yarışacak. Yani bu durumda adayların yarısı kadar kontenjan bulunuyor. MF-1’de Matematik Öğretmenliği, İstatistik; MF-2’de Fen Bilgisi Öğretmenliği, Kimya; MF-3’te Tıp, Eczacılık, Hemşirelik; MF-4’te ise Mühendislik, Mimarlık gibi bölümler var. Gözde programlardan tıp fakülteleri, 400 ile 545 puan aralığında öğrenci alıyor. Tabloya göre bu puan aralığında, 17 bin 241 öğrenci var.

TM’de 162 bin 945 kontenjan vardı. Bu puan türünde 180 ve üzeri puan alan aday sayısı 500 bin civarında. Yani kontenjanın 3,5 katı kadar aday, üniversiteli olmak için yarışacak. Hukuk, psikoloji, iktisat gibi programların yer aldığı puan türünde de adaylar arasında büyük rekabet yaşanacağı görülüyor.

Haberin Devamı

Nakillerde de şansınız var

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında devlet liselerine yerleştirme işlemleri için adayların önünde bir hafta var. Tercih yapmayan ya da hiçbir tercihine yerleşemeyenlerin kayıtları otomatik olarak açık öğretim liselerine yapılacak. Liselere yerleştirme işlemleri sonrası kayıtlı bulunduğu okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilecek. Yani devlet lisesine kayıtlı olanlar isterlerse nakil döneminde başka bir okula geçiş yapabilecek.

Özel okula kayıtlı olan öğrenciler de nakillerden yararlanabilecekler. Nakil için başvurular, 14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül’de olmak üzere 3 dönemde yapılacak. Nakillerde üç okul tercih edilecek ve tercihlerde boş kontenjan şartı aranmayacak. Nakillerde yerleştirmeler, YEP üstünlüğüne göre ve boş kontenjanlara merkezi olarak yapılacak. Nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek. Nakillerin sonuçları 21 Ağustos, 28 Ağustos, 8 Eylül’de e-okul.meb.gov.tr adresinden açıklanacak.

Haberin Devamı

11-14 Eylül’de ise il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il/ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınacak. 15 Eylül’e kadar herhangi bir okula kayıt yaptırmayanların kayıtları otomatik olarak açık liseye yapılacak.

YARIN: Tıp ve hukuk fakülteleri kaç puanla öğrenci alıyor? Üniversiteye girişte en başarılı lise hangisi?

MF’de az aday çok şans