Dünya MGK ilk kez FETÖ ifadesini kullandı

MGK ilk kez FETÖ ifadesini kullandı

22.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ, PKK gibi adlandırılarak Kırmızı Kitap’a girecek. Türkiye Milli Askeri Strateji belgesinde de FETÖ tehdidine yer verilerek güncelleme yapılacak

MGK ilk kez FETÖ  ifadesini kullandı

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) tarihi nitelikteki temmuz toplantısında, yıllar sonra bir ilk yaşandı. MGK bildirisinde, PKK için kullanılan Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) adlandırmasına benzer biçimde Gülen cemaati için Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tabiri kullanıldı. Yaklaşık 30 yılın ardından ilk kez Gülen cemaati kaynaklı terör tehdidi FETÖ ifadesiyle ‘Kırmızı Kitap’ olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’ne girme özelliği kazandı.

Haberin Devamı

Gülen cemaati 17-25 Aralık olaylarının ardından MGK bildirilerinde illegal paralel yapılanma olarak adlandırılıyordu. MGK bildirisinde, paralel cuntanın darbe girişiminin ardından Gülen cemaati için FETÖ terör örgütü tabiri kullanıldı. Bunun cemaat üzerinde farklı etkileri olabilecek. Çünkü, cemaatin paralel yapılanmasının terör örgütü kategorisine MGK kararı ile alınmasıyla bu örgüte yardım ve yataklık yapanlar da terörle mücadele yasası kapsamında işlem görebilecek.

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde 2015’te yapılan güncelleme ile illegal paralel devlet yapılanmaları tehdit listesi içine alınmıştı. Darbe girişiminin ardından MGSB’de güncelleme yapılarak FETÖ tabirinin kullanılması ve tehdit seviyesinin yükseltilmesi bekleniyor. Bu çerçevede Türkiye Milli Askeri Strateji (TÜMAS) belgesinde de, FETÖ tehditine yer verilerek güncelleme yapılabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Humeyni gibi

Eğer bu darbe girişimi başarılı olsaydı Fethullah Gülen, Ayetullah Humeyni’nin İran’a dönmesine benzer şekilde Türkiye’ye dönecekti. Gülen’in; Cumhurbaşkanı’nın üstünde bir dini lider olması hedeflenecekti. Böylece rejim içinde bir dini önderlik pozisyonu oluşturulacaktı. İran’daki yönetim biçiminin Sünni versiyonu benzeri bir cumhuriyet kurulması amaçlanacaktı. Böylece cumhuriyetin niteliği değiştirilecekti.