Siyaset MHP’de 10 Temmuz muamması

MHP’de 10 Temmuz muamması

21.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhaliflerin yaptığı tüzük değişikliğini Genel Merkez ‘geçersiz’ sayarken, gözler tüzük değişikliklerini tescil edip etmeyeceği merakla beklenen Yargıtay’a çevrildi. Çıkacak karar 10 Temmuz’daki kurultayda kimin söz sahibi olacağını da belirleyecek.

MHP’de 10 Temmuz muamması

Muhalif kanat 19 Haziran’da gerçekleştirilen olağanüstü kurultayda, açılış, oylamalar ve tüzük değişikliklerine ilişkin tutanakları son bir kez gözden geçirirken, hazırladıkları iki nüshadan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, diğerini ise MHP Genel Merkezi’ne gönderecek.

MHP kulislerinde ise yapılan değişikliklerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tescil edilip edilmeyeceği tartışılıyor. Genel Merkez, Yargıtay’ın söz konusu değişiklikleri tescil etmeyeceğine inanıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, kongrede yapılan işlemler ve tüzük değişiklikleri için, “Alayı geçersiz” değerlendirmesinde bulunurken, MHP’nin kendi göbeğini kendisinin keseceğini vurgulayarak, tüzük değişikliği ile seçimli kongrenin 10 Temmuz’da yapılacağını belirtiyor. MHP Başkanlık Divanı’nın toplayan Bahçeli, 19 Haziran’daki kongrede iptali gerektirecek hatalar yapıldığını belirtirken, yasal girişimlerin elbette yapılacağını bildirdi.

MHP Genel Merkezi, 6. Olağanüstü Büyük Kongre için bugün ilana çıkıyor. Kongre gündemi, yapılacağı tarih, saat ve yerin bulunduğu ilanla Genel Merkez 10 Temmuz için ilk adımı atmış olacak.

Akşener: Hukuki

Muhalifler ise 19 Haziran’daki tüzük değişikliklerinin tüzüğe işlenip işlenmeyeceğini bekliyor. Muhalif adaylardan Meral Akşener kanadı her kararın hukuki olduğunu savunurken “Tüzük artık değişmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın değişiklikleri iptal etme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne iptali için dava açabilir” değerlendirmesi yapıyor.

Bu değişikliklerden haberdar olmadığını açıklayan Koray Aydın ve Sinan Oğan başta olmak üzere diğer muhalif adaylar, birkaç maddenin kesinlikle Yargıtay’dan döneceğini ve hukukiliğinin bulunmadığını savunuyor.

Genel Merkez kararlı

Genel Merkez ise kongrenin açılmadığını, alınan kararların da daha baştan geçersiz olduğunu öne sürüyor. Kongrenin, şehrin 32 kilometre uzağında ve yargı çevresi dışında yapılmasının iptal nedenlerinden biri olduğunu düşünen Genel Merkez, tüzük değişikliği kararlarının 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığı için de hükümsüz olduğuna inanıyor.
Genel Merkez, noter tasdikli delege imzasının 495’te kaldığını, açılış sonrasında imza toplamaya devam edilmesi ve hatta kongre tamamlandıktan sonra dahi noterin imza almaya devam etmesinin ayrı bir hukuksuzluk olduğunu savunuyor. Tarafsız olması geneken Çağrı Heyeti Başkanı’nın kongredeki yanlı konuşmasının da başka bir hukuksuzluk olduğunu dile getiriyor.
Bir diğer itiraz noktasını ise kurultay gündeminde bulunmayan tüzük değişikliklerinin yapılması oluşturuyor. Kurultay gündeminde sadece olağanüstü kurultaylarda seçim yapılmasının önünde engel olan 64. maddenin değiştirilmesi olmasına rağmen diğer maddelerin değiştirilmesinin hukuki olmadığı belirtiliyor. Genel Merkez, 543 delege imzası ile kurultayın toplanması talebi ile yaşanan yargı süreçleri ve Yargıtay 18. Dairesi’nin de sadece bu maddenin değişikliği için kurultay kararını onadığını iddia ediyor.

SPY’de zaten var

Bunların yanında tüzük değişikliği yapılsa bile genel başkan adaylarıyla ilgili disiplin süreci henüz sone ermiş değil. Tüzükte muhalefetin kaldırdığı, “tedbirli ihraç” istemi ile ilgili maddenin bütün siyasi partilerin tüzüklerinde yer aldığını dile getiren MHP yönetimi, bu madde olmasa dahi, Siyasi Partiler Yasası’nın 59. maddesinin hem delegeler hem de adaylar ile ilgili tedbirli ihraç yolunu açtığını dile getiriyor. Bu nedenle 10 Temmuz kurultayı öncesinde muhaliflerin tedbirli disiplin ve ihraç kapısı hala açık bulunuyor. Genel Merkez 10 Temmuz’daki olağanüstü kongre için 3 kişilik kongre komitesi oluşturulmasını ise “komedi” olarak nitelendiriyor. Siyasi Partiler Kanunu’nda kongrelerin ya Genel Merkez organları ya da mahkeme kararları doğrultusunda yapılabileceğini savunan Genel Merkez 19 Haziran’da oluşturulan kongre komitesinin geçerli olmadığını ve muhatap alınmayacağını da dile getiriyor.

Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, 19 Haziran’daki tüzük değişikliklerinin yargıya götürülmeyeceğine ilişkin açıklama yaparken, kulislerde bir delegenin dava açabileceği ifade ediliyor. Dava açılması halinde konulacak tedbir kararı ile de 19 Haziran değişiklikleri, 10 Temmuz’da Genel Merkez’in yönetiminde gerçekleştirilecek olan kurultaya kadar işler hale gelemeyecek. Bu yöntem 15 Mayıs’ta muhaliflerin gerçekleştirdikleri kurultay öncesinde hayata geçirilmiş Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla kurultay yapılamamıştı.

Noterlik açıkladı: 656 delege katıldı

19 Haziran kongresindeki imza karmaşasına ilişkin noter kanadından dün bir açıklama yapıldı. Ankara 13. Noterliği’nden yapılan açıklamada, kurultaya 656 delegenin katıldığı belirtildi. Öte yandan hazirun cetvelindeki imzaların ise 664 olduğu öğrenildi.
Böylece kongrede açıklanan 752 rakamının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış oldu. MHP Genel Merkezi ise açılma aşamasındaki sayının 495 olduğu konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Yılmaz görevi bıraktı

Bu arada kurultay öncesinde muhalif saflara katılan MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz Genel Merkez’in talebi doğrultusunda TBMM İdare Amirliği görevinden istifa etti.