Siyaset MHP’li Kaya istifa etti

MHP’li Kaya istifa etti

05.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkanlık sisteminin, “Cumhurbaşkanlığı” ifadesiyle formüle edilerek hazırlanan anayasa teklifinin Genel Kurul’da önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenirken MHP’de üst düzey bir istifa yaşandı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya, “anayasa değişiklik teklifine hayır oyu vereceğini” belirterek, MHP Başkanlık Divanı’ndaki görevini bıraktı.

MHP’li Kaya  istifa etti

1997-2003 arasında Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevini yapan Kaya, MHP tabanının yönetim kademesinde önemsediği isimlerin başında geliyor. Kaya, Genel Başkan Yardımcılığı görevini geçmişte de bırakmıştı. İstanbul il başkanlığı seçiminde genel merkez yönetiminden farklı bir ismi destekleyen Kaya, görevinden ayrılmıştı. Bahçeli, büyük kongre sonrasında “evin çocuğu” konumunda bulunan Kaya’yı tekrar yönetime almıştı. Kaya da parti içi muhalefetin doruğa çıktığı ve olağaünüstü kurultay mücadelesi sürecinde Bahçeli’nin yanında saf tutmuştu.

Hayır oyu

Ancak Bahçeli ile Kaya, başkanlık sistemine ilişkin düzenlemede ters düştüler. MHP teşkilatlarından Bahçeli’nin ekim ayındaki Meclis grup toplantısında başkanlık sistemiyle ilgili ilk sözleri açıklaması sonrası tepki gelmişti. Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya da daha önce, teşkilatlardan gelen bu tepkilere “partinin yeterince yanıt veremediğine” ilişkin parti yönetimiyle görüşlerini paylaşmıştı. Kaya, son olarak da Bahçeli’ye, “Meclis Genel Kurul’daki anayasa değişiklik teklifine hayır oyu vereceğini” iletti. Bahçeli ise Kaya’ya “takdir sizin” yanıtını verdi.

7. isim

MHP’de daha önce muhalefetin safına geçen Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, genel başkan adaylığının ardından partiden ihraç edilen Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir olmak üzere altı isim anayasa teklifine “hayır oyu” vereceklerini açıklamıştı.

‘Şeref madalyası

Kaya, kamuoyu ile paylaştığı istifasında şunları kaydetti: “Ülkemiz gündemine neden ve nasıl girdiği ile amacının ne olduğu halen belirsizliğini korumakta ve tartışılmakta olan, kabul edilmesi halinde hükümet sistemini değiştirecek anayasa değişikliği teklifi, Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin tercihini ilan etmesinin ardından çalışma arkadaşlarından farklı tercihlerde bulunacak olanların da bu tercihlerini açıklamalarını ahlaki bir gereklilik haline getirmiştir. Bütün hayatım uğruna mücadele ile geçen ve ödediğim bedelleri göğsümde ‘şeref madalyası’ olarak taşıdığım ülkücülüğe olan inancım ve Türk milliyetçiliği anlayışım aklıma ve vicdanıma anayasa değişikliği teklifine hayır dememi emrederken, ikiyüzlü davranmaktan da men etmektedir. Bu şartların bir gereği olarak halen yürütmekte olduğum MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ediyorum. İstifama, hiç kimse tarafından, kişisel tavrım olmasının ötesinde bir anlam yüklenmemelidir.”

Tabana etki

Kaya’nın istifası bugüne kadar MHP’den gelen istifalar arasında, “MHP Divan Başkanlığı’ndan gelen ilk istifa” olması nedeniyle önem taşıyor. Kaya’nın ülkücü tabanda özellikle gençler üzerinde inkar edilemez bir etkisi bulunuyor. Milletvekillerinden çok, anayasa referandumu sürecinde ülkücü taban üzerinde etkili olması beklenen Kaya’nın bir süredir parti çalışmalarına da uzak durduğu dile getiriliyor. Pazartesi Bahçeli başkanlığında gerçekleştirilen Başkanlık Divan toplantısına da katılmayan Kaya’yı bazı parti yöneticilerinin ikna etmeye çalıştığı da gelen bilgiler arasında.

Sürpriz ikna
MHP’de bir süre önce TBMM İdare Amirliği’nden ayrılarak muhalif kanada katılan, Meral Akşener’in ekibi içinde yer alan Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, “hata yaptım” diyerek geri döndü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşerek Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlarda attığı adımın yanlışlığını anladığını belirten Yılmaz’a af çıktı. Yılmaz dün MHP sıralarında yöneticilerle birlikte otururken, pazartesi görüşmeleri başlayacak olan anayasa teklifine “evet” oyu verecek. Bu arada MHP Genel Merkezi Kaya’nın istifasının kabul edildiğini resmen açıkladı.