Siyaset MHP tabanı ne yapar?

MHP tabanı ne yapar?

24.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkanlık sistemini getirmeyi hedefleyen anayasa değişikliği teklifinin Meclis ayağı sorunsuz aşılırken, gözler gerçekleştirilecek referanduma çevrildi.

MHP tabanı ne yapar

Referandum sürecinde MHP tabanı kilit konumda bulunuyor. MHP tabanının hareket tarzı konusunda; “CHP-HDP cephesinde olmayız” ve “Bu düzenleme MHP’yi bitirir mi?” şeklinde iki ayrı düşünce hakim. İkna edilmeyi bekleyen MHP tabanının bir bölümü, referandumdan çıkacak sonuç konusunda anahtar olacak. MHP seçmeninin Orta ve Doğu Anadolu hattındaki bölümünün “evet”, özellikle Ege bölümünün de “hayır” yönünde oy vereceği belirtiliyor. MHP yönetimi ise bu yorumların pek de gerçeği yansıtmadığını, varsa kararsızların da kısa zamanda görüşünü oluşturacağını savunuyor. MHP tabanının motivasyon konusunda hızla toparlanabilen bir refleksi bulunduğu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sahaya inmesiyle birlikte var olan tereddütlerin de ortadan kalkacağı dile getiriliyor. MHP’de, tabanın liderini takip edeceği konusunda bir endişe bulunmuyor.

MHP referandum sürecindeki “evet” kampanyasını ise, “milli hassasiyetler” üzerine kurmayı planlıyor. Kampanya sürecinde 1 Ağustos 2009’da başlatılan açılım süreci ile 7 Haziran ve 1 Kasım seçim süreçleri ve MHP’ye yönelik “operasyona” değinilecek. Ana kırılmanın 15 Temmuz darbe girişimi olduğu, Türkiye’nin beka sorunu ile karşı karşıya kaldığı anlatılacak. Cumhurbaşkanı ve hükümet arasında iki başlılığın baş gösterdiği, içeriden ve dışarıdan kıskaca alınan Türkiye’nin kaosa sürüklendiği vurgulanacak. Bahçeli’nin yol göstericiliği ile “rejim krizinin” engellendiğine dikkat çekilecek. Bugün her istediğini yapan Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin yasal bir zemine oturtularak sınırlandırıldığı vurgulanacak. “MHP inisiyatif almasaydı ne olurdu” sorusu yöneltilerek, “HDP gibi milli olmayan unsurların denkleme dahil edilip Türkiye’nin bölünmesinin yolunun açılacağı” tespiti aktarılacak. Milliyetçilerin hassas olduğu ülkenin üniter yapısını ilgilendiren anayasanın değişmez ilk dört maddesinin dahil kırmızı çizgilerin olduğu gibi korunduğu dile getirilecek.

Ak Parti’ye mesafe

MHP, bu düşüncelerini anlatmak için bu hafta içinde başta Başkanlık Divanı olmak üzere yetkili kurullarını toplayarak bir yol haritası belirleyecek. Referandum propagandasının Ak Parti ile kesişmemesine özen gösterilecek ve aynı fotoğraf karesine girilmemesi için gayret edilecek. Türkiye genelinde arka arkaya yaşanan terör saldırıları göz önünde alındığında MHP, miting programlarını daha stratejik ve dikkatli hazırlayacak. Bahçeli, televizyon ve gazete röportajlarına ağırlık verecek. Reklam ve ilanlarla kampanyada millete ulaşılabilecek her fırsat değerlendirilecek.