Gündem Miami’de parti zamanı!

Miami’de parti zamanı!

29.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür-sanat ve sosyal etkinliklerle yaşanan ekonomik krizin etkilerini üstünden atan Miami’deki en kârlılar arasında bir süre önce buradan ucuza ev alan binlerce Türk de var

Miami’de parti zamanı

Global Yatırım Holding’in davetlisi olarak gittiğimiz Miami’de şehrin değişen çehresine tanıklık ettik. Çok değil daha 3 yıl öncesine kadar sorsanız, Miami birçok insan için yaşlılara hitap eden sıkıcı bir şehirdi. Ancak Miami, sanat fuarı ve müzik festivali başta olmak üzere çeşitli kültür-sanat ve ticari etkinlikleri öne çıkarak, hızla yatırımcı çekmeye başlamış. Mesela yeni yaptıkları ve Louis Vitton’un da yatırımcıları arasında bulunduğu, Midtown’daki Miami Design District... Baştan aşağı sanat, moda, yemek ve lüks alışverişi bir arada sunan bambaşka bir açık AVM konsepti.
Prada, Louis Vuitton, Christian Louboutin gibi lüks markaların mağazaları yanı sıra açık havada yer alan 130 sanat galerisi sizi şaşırtmaya yetiyor. Miami’de sosyal hayat canlanırken, varlıklı Latinlerin hepsi paralarını buraya akıtmaya başlamış. Akıl almaz lükslükte projeler yapılıyor. İnşaatını gezdiğim Faena adlı proje mesela. Goldman Sachs’ın CEO’sunun da ev aldığı projedeki penthouse’ların değeri 50 milyon dolarlarda. Dünyadaki en büyük art dealer Larry Gagosian da buradan ev almış.
Bütün Miami Beach’in imajını değiştiren bir projeyi Warner Music’in sahibi Rus asıllı Len Blavatnik yapıyor. Hedef kitleleri dünyada adından söz ettiren önemli sanatçılar. Dünyanın zenginlerinin radarına girdiğinden olsa gerek Miami en çok yatırım çeken 5’inci şehir konumuna yükselmiş. Birçok insan, kent için 2’nci New York olma yolunda görüşünü paylaşıyor.
Miami’de yaklaşık 10 bin Türk yaşıyor. Yıllardır şehirde emlakçılık yapan Nurdan Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre bunların yaklaşık 2 bin 500’ü ev sahibi. Türklerin, 1990’larda revaçta ve biraz da yakın olduğu için tercih ettiği Cote d’Azur’da ev almak modası, ‘Şimdi Miami’de olmalı’ya dönüşmüş.

Hâlâ Türkiye’den ucuz
Rahmi Koç, Acun Ilıcalı, Engin Yeşil, Aylin Livaneli Miami’de evi olan birkaç isim. Rahmi Koç, Miami Beach’in en gözde caddelerinden, Pine Tree Drive’da kanal üzerinde, önüne tekne bağlanan bir ev almayı tercih etmiş. Koç evini 2011’de 3 milyon dolara almıştı. Engin Yeşil’in evinin olduğu Star Island bölgesinde ise ev fiyatları 40 milyon dolarlarda. Böyle bakınca Koç’un evi çok mütevazı kalıyor.
Peki Türklerin bu ilgisi nereden kaynaklanıyor? Yılın 12 ayında güneşi size gösteren şehrin sosyal hayatı canlanmış. İnsanların daha öğlen saatlerinde masaların üzerine çıkıp coştuğu, dünyaca ünlü partileriyle bilinen Ocean Drive bölgesini pas geçiyorum. Şehrin merkezindeki hemen her restoran belli bir saatten sonra artık parti formatına geçiyor.
Hangi restoranda hangi gün parti olacağı kurumsallaşmış durumda. Mesela bizim yemek yediğimiz Villa Azur’da partiler perşembe geceleri yapılıyor.

Türk restoranları revaçta
Miami artık sabahlara kadar partileyen bir şehir. Lincoln Street’te gezerken Türk olduğunuzu anlayan Quattro gibi lüks restoranlarda ‘hoşgeldiniz’li cümlelerle ağırlanıyorsunuz. Şehirde esaslı Türk restoranları da var. Mandolin en ünlüleri, Babylon ve Lokum da çok tutuluyor. Kaldığımız South Beach bölgesinde yer alan Collins Avenue üzerindeki Sultan adlı restoran ise 25 yıldır, 24 saat açık. Akdeniz mutfağına sahip restoranın vitrininde baklava eksik olmuyor. Kim Kardashian’ın kardeşi Kourtney Kardashian The Miami Herald’daki röportajında restoranın çok beğendiği yemeklerinden söz edip, üstüne bloguna da koyunca müşterileri daha da artmış.
Evlere dönersem ev fiyatları kriz sonrasında toparlamış ama Türkiye’ye göre hâlâ oldukça ucuz. Mesela Rahmi Koç’un evinin bulunduğu Pine Tree Drive bölgesinde kanala iki sokak mesafedeki bölgede, Akdeniz tipi, müstakil evler 600 - 700 bin dolara alıcı buluyor. Çok lüks lokasyon ve projeler bir kenara bırakılırsa metrekaresi 4 bin dolarlara gayet eli yüzü düzgün evler var.

Haberin Devamı

Koç’un Surf Club’ı, Bayraktar’ın AVM’si

Türklerin yatırım anlamında artık Miami’de ağırlığı hissediliyor. En ilgi çeken ise Koç Grubu’nun Surf Club’ı. 1930’larda yapılmış Elazabeth Taylor, Tony Bennet gibi starlar yanı sıra Churchill, Roosevelts gibi isimlerin üye olduğu, okyanus manzaralı tarihi Surf Club binası korunarak, yeni üniteler eklenmiş. Ünite dediğime bakmayın yaşayan en ünlü mimarlardan Richard Meier imzalı 285 odalı The Surf Club Four Seasons Hotel ve rezidansları bunlar. Miami Beach’in denize bakan en geniş cephesine ve sahiline sahip olan tesiste, caddeye bakan ev fiyatları 3.5 milyon dolardan başlıyor. Miami sahiline bakan kısmında ise 6 milyon dolar başlayan fiyatlar, penthouse dairelerde 20 milyon doları aşan rakamlara ulaşıyor.
Bir grup meslektaşımla hazır Miami’ye gitmişken gidip projeyi de gördük. 2016 Ekim’inde hizmete açmayı planlıyorlar. Lüks rezidansların yüzde 70’i şimdiden satılmış. Rahmi Bey’in diğer yatırımı olan tersane işinde ise starların da aralarında bulunduğu kişilere yat üretiliyor. Koç’un Surf Club’dan sonra yolumuz Mehmet Bayraktar’ın marina, AVM ve rezidans inşaatına düştü. Proje, 2008 krizinde finansman sorunları nedeniyle durmuştu. Bu seyahatimizde projenin hızlandığını ve inşaatın en zor kısmı olan marina derinleştirme çalışmalarının tamamlandığını gördük.
Bayraktar, iki kule, AVM ve rezidanslardan oluşacak projesinin 1 milyar dolar değerinde bir tesis olacağını söyledi. Bilindiği gibi Süzer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer de burada bir otele talip olmuş ancak çok küçük fiyat farkıyla kaçırmıştı.