Ekonomi Miami’ye niyet, tüm Amerika’ya kısmet...

Miami’ye niyet, tüm Amerika’ya kısmet...

05.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

New York taksi, Miami belediyesi otobüs ihalesi ve son olarak da Amerikan posta idaresi ihalelerine katılan Karsan, bu kez ABD pazarına kendi geliştirdiği otobüsü hazırlıyor. Karsan, doğalgazlı otobüsünü, ilk kez Kanada’da tanıttı

Miami’ye niyet, tüm Amerika’ya kısmet...

Türkiye’nin öncü otomotiv üreticilerinden Karsan, ABD pazarına yönelik bir adım daha atarak, Miami belediyesinin açtığı doğalgazlı otobüs ihalesi için geliştirdiği otobüsünü, bu kez tüm Amerika pazarı için ilk kez Kanada’da tanıttı. Karsan, bu otobüsünü 2017 yılı içinde satışa hazır hale getirecek ve ABD’de üretecek.

Haberin Devamı

Önce “Geleceğin Taksisi” ihalesine giren ve son anda elenen, ardından da Miami belediyesinin açtığı doğalgazlı otobüs ihalesine “otobüs tedarikçisi” olarak girmişti. Son olarak Amerikan Posta İdaresi’nin (USPS) “geleceğin taşıma aracı” ihalesinde son 6 firma arasına giren Karsan, Miami için geliştirip hazırladığı otobüsünü bu kez tüm Amerika pazarına yönelik hale getirdi. Kuzey Amerika için özel geliştirdiği otobüsü, Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliği’nin (UITP) “Dünya Küresel Toplu Taşımacılık Zirvesi”nde görücüye çıkaran Karsan, aracın Amerika normlarına uygunluk testlerini tamamlarken, 2017 yılı içerisinde de satışa hazır hale getirecek.

‘Yerli marka adımı’

İlk kez Kanada’da tanıtılan aracın, şirketin bugüne kadarki deneyimlerini harmanladığı bir ürün olduğunu belirten Karsan İş Geliştirme ve Projeler Direktörü Levent Erdoğan, “Zirvenin zamanlaması, ABD merkezli bir üreticiyle halen görüşme halinde olduğumuz, uzun yıllara dayanan kentsel ulaşım bilgi birikimi ve deneyimimizi daha küresel bir ölçeğe taşımayı hedeflediğimiz bugünler için çok önemliydi” ifadelerini kullandı. Karsan’ın kent içi taşımacılığa yönelik yenilikçi ve çevreci bakış açısını, önemli bir zirvede, tüm dünyaya anlatmanın önemini de vurgulayan Erdoğan, yeni otobüslerini tanıtmanın yanı sıra, “minibüslerin” toplu taşımadaki olumlu yönlerini de anlattıklarını kaydetti. Erdoğan, “Minibüsler, bir zamanlar gelişmekte olan kentlerin düşük maliyetli çözümüyken, kısa süre içerisinde artan ulaşım ihtiyaçlarına yönelik evrensel bir çözüm olacak. Bu kapsamda, Karsan, hem ürün hem hizmet olarak, Türkiye’den yerli marka yaratma yolunda somut adımlarını atmış oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Karsan’ın ABD pazarı için hazırladığı 12 metrelik doğalgazlı otobüsü, Amerika kıtasındaki ihalelerde büyük önem taşıyan “Buy America” şartlarını taşıyacak. Bu zorunluluk, toplu taşıma gibi önemli ihalelerde, ülkede üretilen araçların tercih edilmesini şart koşuyor.

Otomotiv ihracatı çifter çifter arttı

Türkiye’nin ihracattaki lokomotif sektöre olar otomotiv, mayıs ayında da yükselişini sürdürdü. En çok ihracat yapılan ilk 10 pazardaki artış, çift haneli rakamlarda gerçekleşti.

Bu yıl sonunu için, toplam 27 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan otomotiv sektörü, buna emin adımlarla ilerliyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörü ihracatı mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.4 artışla 2 milyar 566 milyon dolar oldu. 8 aydır üst üste 2 milyar dolar barajını geçmeyi başaran sektör, mayısta aylık bazda tarihteki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştı. Sektörün ocak-mayıs dönemi ihracatı da, bir önceki yıla göre yüzde 24 artışla 11.8 milyar oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, binek otomobilde yüzde 64’lük artışın, mayıs ayı performansında temel belirleyici olduğunu kaydederken, “En büyük ilk üç pazarımız olan Almanya’ya binek otomobil ihracatında yüzde 57, İtalya’ya yüzde 67 ve Fransa’ya yüzde 51 artış gerçekleşti. Mayısta en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin tamamında, çift haneli ihracat artışı görüldü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bireysel araç kiralama için yeni marka kurdu

Haberin Devamı

Yaklaşık 34 bin adetlik araç parkıyla, Türkiye’nin önemli filo kiralama şirketleri arasında yer alan DRD, bireysel kiralamaya yönelik olarak “OneCar” markasını yarattı. OneCar ile yıl sonuna kadar 4 bin bireysel müşteriye araç kiralamayı hedefleyen DRD, 5 yıl içinde bu sayıyı 25 bine ulaştırmayı öngörüyor.

Miami’ye niyet, tüm Amerika’ya kısmet...

“Bireysel yıllık kiralama”nın, Avrupa’da daha yaygın bir sistem olduğunu, bunu Türkiye’de de yaymak istediklerini belirten DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, “Tüm deneyim ve altyapımızı bireylere de sunmak için, OneCar markasını yarattık. ‘Bireysel yıllık kiralama’ denildiğinde akla ilk gelen marka olmak istiyoruz” dedi. Önümüzdeki yıllarda, bireysel yıllık kiralama pazarının önemli bir büyüme kaydedeceğini öngördüklerini belirten Ersoy, “Önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde, trafiğe çıkacak her 5 yeni otomobilden birinin bireyler tarafından uzun dönemli kiralanacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avantaj ve hizmet

2016’da yaptıklarını yeni kiralamaların yüzde 18’inin bireysel müşterilere yönelik olduğunu vurgulayan Ersoy, “2016’da tanıtmamış olmamıza rağmen, 2 bin 400 bireysel kiralama yaptık. Öngörülerimize göre önümüzdeki 5 yıl içinde ‘sıfır’ otomobil satışlarının yüzde 5’ten fazlası, bireysel kiralamalardan oluşacak. Bunun, Türkiye otomobil pazarına da ivme kazandıracağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Yakın dönemde yaşanan kur artışları, ÖTV ve MTV zamlarıyla birlikte tüketicilerin otomobil satın alma kararlarında zorlandıklarını, ertelediklerini veya iptal ettiklerini söyleyen İlkay Ersoy, “Böyle bir süreçte, bireysel yıllık kiralamanın, getirdiği avantajlar sayesinde önemli bir alternatif oluşturduğunu düşünüyoruz. Şirketler için verilen tüm hizmet ve avantajları, bireysel kiralama müşterileri için de sunmayı öngörüyoruz” dedi.

Büyümeyi sürdürecek

DRD’nin hayata geçirdiği OneCar markasıyla bireyler, otomobil sahibi olmanın getirdiği finansal ve operasyonel yüklerden muaf olurken, tıpkı şirketler gibi istedikleri aracı 2 yıldan 4 yıla kadar kiralayabilecek.

2016 sonu itibariyle kirada 33 bin 273 araçları bulunduğunu anlatan DRD Filo Kiralama Genel Müdürü, bu yıl 20 bin yeni araç alacaklarını, pazar paylarını yüzde 7’den yüzde 10’a çıkarmayı arzuladıklarını söyledi.

Opel Crossland X temmuzda geliyor

Opel’in “crossover” sınıfına giriş bileti olan yeni modeli “Crossland X”, Temmuz ayında Türkiye’de satışa çıkacak. Opel Türkiye, yıl sonuna kadar bu yeni modelden yaklaşık 1.500 adet satmayı hedefliyor. Opel’in “Mokka X” ile hayata geçirdiği yeni “X” ailesinin ikinci üyesi Crossland X, Opel Astra’dan 16 cm daha kısa, ancak 10 cm daha yüksek. Böylelikle yolculara yüksek baş mesafesi ve ferah iç mekan vaat ediyor. İsteğe bağlı satın alınabilecek panoramik cam tavan ise, bu ferahlık hissini artıracak.

Miami’ye niyet, tüm Amerika’ya kısmet...


Crossland X, Türkiye’de ikisi benzinli ve biri dizel toplam üç motor seçeneğiyle satılacak. Benzinli motorlar 1.2 lt (81 ve 110 HP) seçeneklerinden oluşurken, 110 HP’lik versiyon 6 ileri otomatik vitesle satılacak. Dizel motor ise 1.6 lt ve 99 HP gücünde. Bu motor, ilk etapta 5 ileri manuel vitesli olacak. Araçta akıllı bilgi-eğlence ve destek sistemleri, “Head-up display”, “180 derecelik geri görüş kamerası” ve LED farlar gibi donanımlar da olacak.

Miami’ye niyet, tüm Amerika’ya kısmet...