Ekonomi Michael’a Hans’a EuroLira cinsi bono

Michael’a Hans’a EuroLira cinsi bono

18.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, yabancı yatırımcıların not artırımından sonra Türkiye’ye olan güvenlerinin oturduğunu belirterek, TL cinsinden, kur riski içeren 5 yıl vadeli EuroLira tahvillerin uluslararası piyasalarda satılacağını söyledi

Michael’a Hans’a EuroLira cinsi bono

Türk bankacılık sektörü reyting kuruluşu Fitch’in kasım ayında not artırmasından sonra yeni bir sürece girdi. Dışarıdan borçlanma maliyetlerinin düşmesiyle birlikte bankacılık sektörü tarihinde bir ilki gerçekleştirerek uluslararası piyasalarda TL cinsinden tahvil satacak. Böylece Türk bankaları ve özel sektör şirketleri, Türkiye Hazinesi’nin dışında uluslararası piyasalarda TL cinsinden tahville yabancı yatırımcıların karşısına çıkacaklar.

Haberin Devamı


Viyana’da düzenlenen Euromoney Konferansı’na konuşmacı olarak katılan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, Türk bankalarının öncülük yapacağı Euro Lira tahvillerinin yabancı yatırımcılardan ilgi göreceğini söyledi. Yatırımcılarla yapılan görüşmelerde Türkiye kur riskini almaya hazır olduklarını ifade eden Aral, “Fitch’in not artışı sonrası Türk bankalarının ihraçlarına yönelik artan ilginin olumlu sonuçlarından biri Euro Lira olacak. Türk yatırım araçlarına ilgi o kadar arttı ki, yabancı artık ‘Ne ihraç ederseniz alırım. Zaten dolar alıyoruz, TL de alırız’ diyorlar” dedi.
Bankacılık sektöründeki bankaların büyük bölümünün Euro Lira ihraçları için hazırlık çalışmaları yaptıklarını belirten Erdal Aral, şöyle konuştu:

Haberin Devamı


“Bugüne kadar bankacılık sektörü yurtdışına yönelik olarak sadece eurobond olarak adlandırılan euro ve dolar cinsinden borçlanabiliyordu. Not artırımından sonra oluşan olumlu ortamdan sonra ise TL cinsinden borçlanma için fırsatlar oluştu. TL cinsinden borçlanmak için kur riskini içeren Euro Lira tanviller çıkarmak için gereken yasal hazırlıkları yaptık. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) gereken izinleri aldık. Yabancı yatırımcılara Hazine tahvillerinin biraz üstünde bir getiri ile tahvil ihracında bulunacağız.


Bu ihraçlar TL cinsi bir borçlanma aracı ancak yurtdışına yönelik yapılacak. Yeni olduğu kadar, güzel de bir enstrüman olacak. Euro Lira tahviller 5 yıl vadeli olacak. Getirisin Hazine’nin getirisinin 80-120 baz puan üzerinde olacak.
Euro Lira ihraçların büyüklükleri ise, 500 milyon ile bir milyar TL arasında olmasını bekliyoruz.”


‘İsviçre’de bekleyenler var’
Özellikle İsviçre’de risk almaya hazır çok sayıda yatırımcı olduğunu belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, “Avrupa ve ABD merkez bankaları başta olmak üzere, krizin çözülmesi konusundaki kararlılıkları, Avrupa’daki siyasi kararlılık yabancı yatırımcının risk alabileceği bir ortamın oluşmasını sağlıyor. Böylesi bir durumda da Türkiye gibi gelişen pazarlara ilgi daha da artıyor. Türkiye’de merkez bankasının politikaları ve özellikle Orta Vadeli Plan (OVP) yabancı yatırımcıyı Türkiye’de belli bir istikrar olduğuna ikna etti.
Sonuç, piyasaya verilecek her yeni enstrüman yabancıların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Şimdiye kadar yeni enstrümanlar için uygun ortam olmayan Türkiye’de artık, ortam çok uygun hale geldi. Şimdiye kadar gösterilen ilgiye dayanarak Euro Lira’nın da çok büyük ilgi göreceğini öngörüyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümün kâğıdı satılacak

Türk bankacılık sektörünün hazırlıklarını sürdürdüğü iki yeni enstrümanın daha bulunduğunu kaydeden Erdal Aral, bunlardan birinin gayrimenkul sertifikası diğerinin de ipotek teminatlı tahviller olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüm sürecinde aktif olmayı planlayan İş Bankası’nın ‘ipotek teminatlı tahvil’ hazırlığı içinde olduğunu beirten Aral şu bilgileri verdi: “Türkiye’de şu anda 80 milyar liralık konut kredisi portföyü var. Şimdiye kadar bu portföyden ikincil piyasalarda yararlanılmamasından yakınılıyordu. Şimdi şartlar da uygun olduğu için, bankalar ellerindeki konut kredisi portföyünü teminat göstererek tahvil ihraç edecek. Tabii tüm konut kredileri buna uygun değil, koşulları belirlenip, uygun nitelikle olanlar için ipotek teminatlı tahvil çıkarılacak. İş Bankası’nın elinde 8 milyar liralık bir konut kredisi portföyü bulunuyor. Bunun ne kadarının tahvile dönüştürüleceği konusunda şu an çalışmalarımız sürüyor. Buradan elde edilen kaynakla kentsel dönüşümün finansmanına katkı yapacağız.”
Aral, ipotek teminatlı tahvillerin de 5 yıl vadeli olacağını belirterek, bu yolla sektörde ne kadar büyüklükte bir kaynak yaratılacağı konusunda, “Şimdiden birşey söylemek zor, kredilerin ne kadarı uygun, şu an belli değil. Ama sektör önce küçük adımlarla başlayacak, sistemin yürüdüğü görüldükçe büyüyecektir” şekilnde konuştu.