Geri Dön
Michael Haneke kimdir?

Michael Haneke kimdir?

Michael Haneke, 20'nci yüzyıla damga vurmuş bir isim. Peki hakkında ne biliyoruz? Michael Haneke kimdir? İşte Michael Haneke hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Michael Haneke kimdir?

Michael Haneke, Avusturyalı bir yönetmen. 23 Mart 1942 yılında Almanya'nın Münih şehrinde doğan Haneke, sadece Avusturya'nın değil, tüm Avrupa'nın ve dünyanın en önemli yönetmenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Haneke, filmlerini genellikle Almanca, Fransızca ve İngilizce çekiyor. Kendi deyimiyle 'kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde izleyemeyeceği' filmler yapan Haneke, modern toplumdaki insanın bunalımlarını çıplak ve gerçekçi bir şekilde ele alıyor. Psikolojik filmler çeken Haneke, filmlerinde müzik kullanmıyor.

Michael Haneke hayatı

Almanya'da doğan Haneke, üniversiteyi Avusturya'nın başkenti Viyana'da okudu. Felsefe ve psikoloji bölümlerini bitiren Haneke, kariyerine film eleştirmeni olarak başladı. Daha sonra Alman televizyon kanalı Südwestfunk'ta editör olarak görev yaptı ve bu dönemde yönetmen olmaya karar verdi.

Michael Haneke filmleri

Haneke bugüne kadar ağırlıkla sinema filmlerine imza attı. Yönetmenlik kariyerine 1973'te 'After Liverpool' adlı TV filmiyle başlayan Haneke, 3 yıl sonra yine televizyon için 'Drei Wege zum See'yi çekti. Haneke'nin sinema için çektiği ilk film ise 1989'da geldi. 'Yedinci Kıta' adlı bu film ile 1992 tarihli 'Benny's Video' ve 1994 tarihli 'Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası' bir üçlemedir. Bu üçleme 'Duygusal Buzlaşma' adıyla bilinir.

Michael Haneke ve 'Funny Games'

Haneke, özellikle popüler kültürde 'Funny Games', yani 'Ölümcül Oyunlar' adlı filmiyle bilinir. 1997 tarihli bu film, Haneke'nin en popüler filmi. Yönetmen, bu filmin 10'uncu yılında, yani 2007'de 'Funny Games'in ABD için yeniden çevrilmesine izin verdi, bu yeniden çevrimin de yönetmenliğini üstlendi.

Michael Haneke ve son dönem filmleri

Haneke, 2001 yılında Nobel Edebiyat ödüllü Avusturyalı yazar Elfriede Jelinek'in 'Piyanist' adlı romanını sinemaya uyarladı. Bu film, şiddet sahneleri yüzünden tartışmalara yol açtı. 2005 tarihinde 'Saklı'yı çeken yönetmen, 2009 yılında 'Beyaz Bant'ı, 2012'de 'Aşk'ı, son olarak ise 2017'de 'Mutlu Son' filmlerini kariyerine ekledi.

Michael Haneke ve ödülleri

Haneke, 2005 yılında çektiği 'Saklı' filmiyle Cannes'da 'En İyi Yönetmen' ödülünü kazandı. 2009 yılında 'Beyaz Bant' ile Cannes'dan Altın Palmiye alan Haneke, 2012 yılında 'Aşk' filmiyle bir kez daha Altın Palmiye'ye kavuştu. İki Altın Palmiye kazanan ilk Avusturyalı olmayı başaran Haneke, pek çok kez Almanya ve Avusturya adına 'En İyi Yabancı Dilde Film Oscar'ı için yarıştı.

Benzer İçerikler