Teknoloji Microsoft ismi nereden geliyor hiç düşündünüz mü?

Microsoft ismi nereden geliyor hiç düşündünüz mü?

03.11.2017 - 20:15 | Son Güncellenme:

"Microsoft", Coca-Cola veya McDonald's gibi tanıdık gelen markalardan biri. Muhtemelen onun ne anlama geldiğini veya kaynağını düşünmüyorsunuzdur. Peki hiç merak ettiniz mi Microsoft'un adı nereden geliyor?

Microsoft ismi nereden geliyor hiç düşündünüz mü

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Dünyada hemen hemen herkesin bir yerden kulak aşinası olduğu kişisel bilgisayarlarımızın içindeki marka Microsoft'un adı nereden geliyor? Gerçekten çok basit, ve hemen bilmeseniz bile açıklamayı okuduğunuzda anlayacaksınız. Adı aslında iki farklı sözcükten oluşan bir "harmanlanmış sözcük".

irmanın kurucularından Bill Gates ve Paul Allen’ın akıllara kazındıkları dönem olan 1995 yılında Forbes dergisine verdikleri röportaj, her şeyi açıklıyor.

"Gates: İlk sözleşmeyi imzaladığımızda, kendimize 'Paul Allen ve Bill Gates olarak Micro-Soft adında bir iş kuruyoruz dedik.' İsimde neden bir tire(-) işareti ve neden büyük 'S' harfi kullandığımızı hatırlamıyorum. İlk ürünümüzün kaynak kodunda Micro-Soft BASIC: Bill Gates çok şey yazdı; Paul Allen ise geri kalanları yazdı.

Haberin Devamı

Allen: Boston'dayken bir sürü farklı isimden söz ediyorduk ve bir noktada ben 'Tamamen açık olan isim Microsoft tercihimiz olacak.' dedim.

Gates: Ayrıca Outcorporated Inc. ve Unlimited Ltd. gibi isimler gündemimizdeydi. Ancak bilirsiniz, şaka yapıyorduk. Ona “Allen & Gates” koyabilir miyiz diye çok şey düşündük, fakat sonradan bunun iyi bir fikir olmadığına karar verdik.

Allen: Evet, DEC ve IBM gibi şirketler, kişilerin ötesinde bir isme sahip oldukları için kurucularından daha uzun ömürlü olurlar…

Gates: ... ve isimlerimizi vermek şirketin bir hukuk firması gibi görünmesine yol açacaktı. Bu yüzden, daha uzun ömürlü olacağını düşündüğümüz Microsoft'u seçtik."

Peki neden "mikro" ve "soft"? 1970'lerde, Microsoft henüz faaliyete başlamadan önce Gates ve Allen, MICRO bilgisayarını veya SOFTware'in MICRO işlemcisini geliştirmeye başladılar. Yani isim fikrinin kazanını kendisinin de söz ettiği gibi Allen oldu.

Şirket ilk olarak 1975 yılında kuruldu, ancak yıllar sonra 1981'de resmen birleşti.