Elazığ Milletvekili Açıkkapı;"Bölgesel Gelişme Politikamız, Proje Bazlı Yenilikçi Programlarla Zenginleştirildi"

Milletvekili Açıkkapı;"Bölgesel Gelişme Politikamız, Proje Bazlı Yenilikçi Programlarla Zenginleştirildi"

13.11.2017 - 17:27 | Son Güncellenme:

.

Milletvekili Açıkkapı;Bölgesel Gelişme Politikamız,  Proje Bazlı Yenilikçi Programlarla Zenginleştirildi

Hükümetin Doğu Anadolu Bölgesi’ne geçmişe kıyasla daha fazla önem verdiğini belirten AK Parti Elazığ Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ejder Açıkkapı;" Kalkınma Bakanlığımız da bu yönde çalışmaktadır. Bölgesel gelişme politikamız kurumsal düzenlemelerin yanı sıra proje bazlı yenilikçi programlarla da zenginleştirilmiştir" dedi.
AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Kalkınma Bakanlığı 2018 Bütçe görüşmelerinde değerlendirmelerde bulundu.
Milletvekili Açıkkapı, “Hükümetimiz bölgesel gelişmeyi temel strateji olarak mümkün olduğu ölçüde etkin ve hakkaniyetli bir şekilde sağlamaktadır. Bir başka deyişle bir yandan bölgeler arası farkları azaltmaya, diğer yandan bölgelerin rekabet gücünü öne çıkarmaya çalışmaktadır. Makro ekonomide sağlanan başarının sürdürülebilmesi her bölgeyi ve her kesimi içine alan yapısal ve mikro dönüşümün sağlanabilmesine bağlıdır. Bu bakımdan, her bölgenin kendi şart ve imkanlarına duyarlı, yerel düzeyde yapısal dönüşüm hedeflerine odaklı ve çok yönlü bir bölgesel gelişme politikası uygulanması önemlidir. Kalkınma Bakanlığımız da bu yönde çalışmaktadır. Bölgesel gelişme politikamız kurumsal düzenlemelerin yanı sıra proje bazlı yenilikçi programlarla da zenginleştirilmiştir. Bu kapsamda herkesin bildiği gibi KÖYDES, BELDES, SUKAP, SODES ve Cazibe Merkezleri Destekleme Programı bu uygulamaya konulmuştur. DAP İdaresi bugüne kadar tüzel kişiliği haiz özel bütçeli bir kuruluş olarak Doğu Anadolu Bölgesinde birçok hizmetin gerçekleşmesinde önemli hizmetler üstlenmiştir” ifadelerine yer verdi.

"DAP Göç önleme hedefine olumlu katkı sağlamaktadır"
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının bugüne kadar çok önemli işler yaptığını vurgulayan Milletvekili Açıkkapı, “DAP Eylem Planı kapsamında 2014-2018 yılları arasında 52 kuruluşun sorumlu olduğu 126 eylem için toplam 21 milyar Türk liralık kaynak kullanılması öngörülmüş ve 2017 yılı içerisinde 4,6 milyar tahsilat yapılmıştır. Hükümetimiz Doğu Anadolu Bölgesine geçmişe kıyasla çok daha fazla önem vermektedir. Bölgenin gelişmişliğini artırmayı ve ülkemizin Batı’yla olan gelişmişlik farkını azaltmayı amaçlamaktadır. Bunun bir ifadesi olarak DAP İdaresi bölgeyi daha yaşanabilir bir yer hale getirmek için göç önleme hedefine de olumlu katkı sağlamaktadır. 2013 yılından beri idari faaliyete başlayan DAP İdaresi çeşitli sektörlere yönelik programları uygulamaktadır. Bölgede yer alan birçok kamu kurum ve kuruluşunun, yerel yönetimlerin ve üniversitelerin projelerine ciddi finansman desteğini DAP İdaresi sağlamaktadır” diye konuştu.

"DAP hayvancılığın daha cazip hale getirilmesine çalışmıştır"
DAP’ın 2014-2017 yılları arasında 3 milyon 100 bin metreküp su depolama hacmi kapasitesine sahip 166 adet hayvan içme suyu göleti yapımına destek verdiğini aktaran Açıkkapı, “Bunun yanında meralarda hayvanların içme suyu ihtiyacının giderilmesine çalışılmıştır. Ayrıca meralarda hayvanların temiz su ihtiyacının karşılanması amacıyla 2015-2017 yılları arasında 15 bin 100 adet sac ve 11 bin 350 adet beton sıvat olmak üzere toplam 26 bin 450 adet sıvat dağıtılmıştır. Bu projelerle Doğu Anadolu’da hayvancılıkla uğraşan çiftçi ve işletmelerin su ihtiyacı giderilmiş, et ve süt veriminin artırılması yoluyla bölgede temel sektör olan hayvancılığın daha cazip hale getirilmesine çalışılmıştır. Yine 2013-2017 yılları arasında DAP illerinde toplam 715 adet küçük ölçekli tarımsal sulama projesini desteklemiştir. Projelerin tamamlanmasıyla birlikte bin 100 kilometre açık kanal ve 2 bin 250 kilometre kapalı kanal olmak üzere toplam 3 bin 350 kilometre kanal inşa edilerek 350 hektar alanın sulanmasını sağlamış olacaktır. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan mobil koyun banyoluğu hizmeti DAP bölgesinde çiftçilerin kullanımına sunulmuştur. Bu kapsamda DAP illerine 18 adet mobil koyun banyoluğu imalatı yapılmış olup bu illere de dağıtımı sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

"DAP Elazığ’a önemli destek sunmuştur"
21 bin 500 dekar alanda çeşitli yem bitkileri üretiminin artırılması adına sertifikalı tohum desteği sağlandığını da ifade eden Açıkkapı, “DAP Bölge idaremiz Elazığ için Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama, Hayvan İçme Suyu, Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi, Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi, DAP Bölgesinde Rekreasyon Alanlarının Geliştirilmesi, enerji sektörü muhtelif etüt, Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ve Tanıtımı, DAP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi, DAP İdaresi muhtelif kültür, jeotermal kaynakların kullanımı, etkinlerinin artırılması projeleri için 2017 yılı harcamaları hariç 26 milyon 301 bin 905 Türk lirası destek sağlayarak Elazığ’a bu anlamda önemli bir destek sunmuştur” diyerek sözlerini tamamladı.