Erzurum Milletvekili Aydemir: “Erzurum, Devleti Ebedi Müddet Duasıdır”

Milletvekili Aydemir: “Erzurum, Devleti Ebedi Müddet Duasıdır”

12.03.2018 - 12:14 | Son Güncellenme:

.

Milletvekili Aydemir: “Erzurum, Devleti Ebedi Müddet Duasıdır”

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “Erzurum mana zamanlarının nöbetine amade dadaşların coğrafyası, Erzurumluluk mukaddeslerin manasına erişenlerin mayası, Kara Fatmalar, Nene Hatunlar gibi eğilmeyecek başları yüce milletimizin emrine sunan Hayme Hatun anaların manasıdır. 1071’den 20171’lere, yüce milletimizin ‘devleti ebedi Müddet’ duasıdır” dedi.
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Erzurum’un tarihi duruşunu ifade ettiği, kurtuluşunun 100. Yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Erzurum’un kaydettiği manaya işaret ederek, “Bir dadaş mütefekkir Erzurum’un manasını ne güzel betimliyor. ‘Varsın bu topraklardan kar beş altı ay kalkmasın, bu topraklar sıcaktır.’ Alaca’dan Yanıkdere’ye, Mecidiye’den Hamidiye’ye, Aziziye’den Pasinler Ovasına kadar her zerresi şüheda damgasıyla kaydedilmiş bir mübarek coğrafyadır Erzurum.
İlayı kelimetullah için Nizamı Alem diyenlerin adresidir. Bu manaya yüreğini vakfetmemişler elbette anlayamazlar. Bu topraklar vatan için nefsini yakanların toprağıdır ki, ebediyen sıcaktır” ifadesini kullandı.
Erzurum’un yer yüzünde en yüksek rakımda kurulmuş 9 şehirden biri olduğuna işaret eden Milletvekili İbrahim Aydemir, “Bu Tesadüf değildir, Bu ilahi bir takdirdir ki, bu şehrin insanı yüksek, tarihi yüksek, ufku yüksektir. Hak yolunda serden geçenlerin abidevi bir ifadesidir ki Erzurum, dadaş vicdanını taşımayan, haysiyetini paylaşmayan, efkarında buluşmayan anlamaz.. Bu şehri mübareği anlamanın yolu ruhu hakka adamaktan geçer” dedi.
“Erzurum’u tarif etmek için, manasına ermek, manasında ruhu ram etmek, manasından müstefid olmak gerek” yorumunu yapan Milletvekili İbrahim Aydemir, “Erzurum’u tarif etmek için Alvarlı Efe’nin ufkunda yürümek, Emrah’ın hissiyatına bürünmek, Yunus Hocaların ervahına bürünmek gerek. Hakkı yar bilip, ona teslim olmak gerek. Vatanın harimi namusuna göz dikenler karşısında palandöken gibi durmak gerek. Ötügen’den Erzurum Ovası’na erişen mana seline dalmak gerek. Yesevi’nin, Şahı Nakşibendi’nin, Abdulkadir-i Geylani’nin ruh tedrisinden geçmek gerek” değerlendirmesini yaptı.
Erzurum’un tarih yazan şehir olduğunun altını çizen Milletvekili Aydemir, “Tarihin yazıldığı şehirler vardır bir de tarih yazan şehirler. Erzurum tarihini şehit kanlarıyla yazan şehirdir. Ve bilir misiniz ki, bu şehri mübarekte, bu Türk Tuğrası olan şehirde şühadının ardından ağlamak yok, şühedanın mertebesine erişmek yolunda kararlılık vardır. Bu şehir tarihini bu anlayışla yazmıştır. Hemen her ferdinin ortak niyazı şühadaya yoldaş, Bedir şehitlerine kardaş olmak üzerinedir. Hemen her ferdinin duası devleti ebedi müddet, hemen her ferdinin paydası ‘Tek vatan, tek bayrak, tek millet ve tek devlet kaydıdır. Ve belki Erzurum’u Erzurum yapan da budur. Ve Vallahi budur” dedi.
Erzurum’un Bir destan yurdu olduğunu kaydeden Milletvekili Aydemir, “Her dadaşı bir Manas olan Erzurum, Şu’’nun, Türeyişin, Saka’nın, Diriliş’in şehri ve kalbi adresidir. Sakarya, Çanakkale, Dumlupınar destanlar tespihinin imamesidir Erzurum Aziziyesiyle. Mescid’i Haram’dan neşet eden ilahi nuru, bir iman közü halinde Anadolu Coğrafyasına emanet eden Yesevi’nin torunları dadaşlar bu destanlar tesbihinde hakkı zikirde ebediyen müdavimdirler. Allah bes, gayrı heves imanıyla.. Hasbunallahi venimel vekil niyazıyla” ifadesini kullandı.
“Bir Aziz vatan toprağıdır ki Erzurum, Kaşgar’dan Üsküp’e, Kosova’dan Kerkük’e, islamın kılıcı olan bir aziz ve muhteşem milletin ilham kalasıdır” tarifini yapan Milletvekili Aydemir, “Bir kutlu odaktır ki Erzurum, Bakü’den Astana’ya, Bişkek’ten Aşkabad’a, Taşkent’ten Musul’a, Lefkoşe’den Duşanbe’ye yüce milletimizin ruhu bu şehirdedir. Bir mübarek duraktır ki Erzurum, Kabe’den Semerkan’da, Şam’dan Bağdat’a, Kabil’den Doğu Türkistan’a, hakka yol bulanların gönlü bu şehirdedir” dedi.
Milletvekili Aydemir, “Dedim ki dadaşı doğuran ana, taşır mı karnında eğilecek baş diyor ya şair. Öyledir. Erzurum mana zamanlarının nöbetine amade dadaşların coğrafyası, Erzurumluluk mukaddeslerin manasına erişenlerin mayası, Kara Fatmalar, Nene Hatunlar gibi eğilmeyecek başları yüce milletimizin emrine sunan Hayme Hatun anaların manasıdır. 1071’den 20171’lere, yüce milletimizin ‘devleti ebedi Müddet’ duasıdır.’ ifadesine yer verdi. Efem, ‘Erzurum kilidi mülki İslamın kaydını düşmüş ya .En beliğ tarifidir bu şehrin. ’Korkma Sönmez bu şafaklarda yüzen alsancak’ taahhüdünün açılımı Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak’ kararlılığının ifadesidir Erzurum. O yüzden ki adına yapılan dua tekdir ..O yüzden ki adına yapılan niyaz seçkindir..Ve o yüzden ki Erzurum, Erzurum’dur. Mevlaya emanet, mevlaya emanet. Gelin, Erzurum’u Merhume Edip Halide Nusret Zorlutuna annemizin, ‘Zorlu dedelerim kükrer sesinde?Ninemin gülüşü, güler sesinde? Tarihimin karanlık devresinde? Hançerdin düşmana, vurdun Erzurum’ dizeleriyle anlayalım. Gelin, Erzurum’u yine onun: ‘Gönülde sevgisin, damarda kansın/ Çileli, fedakâr, aziz vatansın/ Cümle güzel şehirlere sultansın/ Tahtını kalbime kurdun Erzurum vurgularıyla kavrayalım. Sonra aynı duayı aminler seliyle paylaşalım:‘Mevlaya emanet olsun Erzurum” şeklinde konuştu.
Erzurum’un farklılıklarına ait betimlemelerde bulunan Milletvekili Aydemir, “Erzurum belki bir fabrikalar şehri değildir, ama Erzurum vatan yolunda, hak yolunda nefislerini adayan dadaşların ufkunu temsil eden ruhun üreticisidir. Erzurum belki deniz şehri değildir. Eskilerin deyimiyle sevahil kenti değildir amma, Erzurum devleti ebedi müddet ahdiyle kabaran bir iman dalgasının ifadesidir. Erzurum belki, nüfusu çok olan bir şehir değildir amma, Erzurum vatan için canını adayanların nüfuz ve nüfuslarının en yüksek olduğu bir belde tasviridir. Erzurum belki zenginlik şehri değildir, amma Erzurum vatana adanmışlık noktasında yüreği gani olanların şehridir. Ve Erzurum rabia şerhinde, Alvarlı Efemin tedrisinde seyri süluk edenlerin şehridir. Bir Emrahça tariftir ki Erzurum üstüne, ‘Dedim Erzurum nedir, dedi İlimdir’ ifadesiyle.. Ketencizadedir, Erbabidir, İrşadidir, Hazık’tır, Darir’dir..Bir Nefi’ce tariftir ki Erzurum Merhum Akatay’ın kaydıyla: ‘Dadaşı çelik yaydır. Bir Efece tariftir ki Erzurum, ‘Civanlar pirlere hürmet ederler’ aktarımıyla ve bir vurgu: ‘Erzurumlu kahpe değil, erkektir Mazlum ölmek, zalim ölmek demektir. Her şey yalansa Hak mutlak gerçektir: Hak yolunda serden geçti dadaşlar Ve bir hak teslimi ki, ‘Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın’ övgüsüne mazhardır dadaşlar. Cihanda vatan nöbetinin, yılın 365 günü gerçekleştiği tek coğrafyadır Anadolu. Nefesler vatan için, anlar vatan için ve asırlar vatan için. Cihanda yılın her ayında destan yazan bir millet yoktur bizden gayri. Fethin kaydedildiği Mayıslar, Kutul amare zaferinin kayıt düşüldüğü Şubatlar, 1071’lerden Sakarya’ya zafer ayı Ağustoslar.. Ve 12’sinden 18’ine, Çanakkale’den Aziziyeye destanların yazıldığı Martlar. Erzurum işte bu kutlu zamanların, mübarek destanların ruhunu bekleyen, İlayı Kelimetullah ufkunda yürüyenlerin adresidir. Tunç yüreklilerin, hak yolunda aklığı temsil eden kefenlerini bir kutlu üniforma olarak giymeye amade olduğu demlerdeyiz. Ordumuz Afrin’de yine ve yeni bir zafere yürüyor. Bir şüheda ordusu ki: Çanakkale’den Erzurum’a şüheda ervahı orada. Nene Hatun’un duası, Alvarlı Efemin niyazı onların üstüne. Ak niyetli bir başkomutanın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın izinde yüce milletimiz tarihin zirvesine yürüyor. Allah muini. Allah yardımcısı. 12 Martın, 18 Martın ruhuyla. AK bir emel. Ak bir yürüyüş. Bir mübarek kızıl elmaya doğru. Mazlumların gözyaşını, mağdurların ahını dindirmek niyetiyle. Niyet mübarek, sefer mübarek. Allah yar ve yardımcıları olsun. Amin ve amin” dedi.