Eskişehir MİLLETVEKİLİ ÇAKIRÖZER’İN ADLİ YARGI YILI MESAJI

MİLLETVEKİLİ ÇAKIRÖZER’İN ADLİ YARGI YILI MESAJI

31.08.2015 - 17:07 | Son Güncellenme:

.

MİLLETVEKİLİ ÇAKIRÖZER’İN ADLİ YARGI YILI MESAJI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Adli Yargı Yılı açılışı ile ilgili bir mesaj yayınladı.
Çakırözer, mesajında, yurttaşların bir arada yaşamasının temel unsurunun adalet olduğunu belirtti Hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı ilkeleri hem adaleti sağlamanın hem de adaleti korumanın teminatı olduğunu ifade eden Milletvekili Utku Çakırözer, "İsminde adalet kelimesi bulunan ama adaletten uzaklaşanlar, başa geldikleri günden bu güne kendi çıkarlarını meşrulaştırmak için milletin kayıtsız şartsız egemenliğini yok saydılar. Vatandaşların adalete olan güvenini sarsıp hukuku ve yargıyı hafızalardan silmek istediler. Son 13 yılda ülkemizde cumhuriyete ve değerlerine yapılan saldırılar, yargıya yönelik gerçekleşen doğrudan ve dolaylı müdahaleler, hukuksuzluk ve cezasızlık süreçleri ile totaliter bir egemenlik kurmak istediler. Sabaha karşı getirdikleri önergelerle kanunları kendi istedikleri şekilde çıkardılar, o da olmadı ülkemizi çıkardıkları kanun hükmünde kararnameler ile yönettiler. Milletin iradesini arkamıza aldık diyenler halkımızı kandırarak, milletin gerçek iradesini yok saydılar" ifadelerine yer verdi.
"YARGI BAĞIMSIZLIĞI YARA ALDI"
Yargı bağımsızlığının yara aldığını öne süren Çakırözer, "Bu süreçte yargıya müdahalelerin de ardı arkası kesilmedi. Hiç bir makam önünde iliklenmesin diye tasarlanan cübbeler bir bir iliklenir oldu. HSYK’nın yapısına doğrudan müdahale ettiler. Hakimleri tutuklayarak diğer tüm hakimlere gözdağı verdiler. Kendi aleyhlerine karar veren hakimleri sürgün ettiler. Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Selim Kiraz’ı koruyamadılar. Ortak oldukları firmaların hukuki ihlallerine soruşturma izni çıkarmadılar. Soma’dan Ermenek’e ülkemizde yaşanan tüm katliamların sorumluları ile gezi protestolarında hayatını kaybeden gencecik çocuklarımızın katilleri korundu. Sayıştay raporlarının bütçe görüşmeleri zamanında TBMM’ye sunulmasını geciktirerek, Devlet bütçesinin denetlenmesini engellediler" açıklamasında bulundu.
"HAKLARINI ARAYANLARA SORUŞTURMALAR ARTIYOR"
Utku Çakırözer mesajına şu şekilde devam etti;
"İfade ve düşünce özgürlüğü ile birlikte, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı anayasamız tarafından güvence altında alınmış iken, son yıllarda sayıları sürat ile artan soruşturmalar ve davalar gösteriyor ki Eskişehir’de temel hak ve özgürlüklerini kullanan vatandaşlarımızı kurmaya çalıştıkları sisteme birer tehdit olarak algılıyorlar. Dün Ali İsmail’in yaşamını hiçe sayıp onun güvenliğini sağlayamayanlar, bugün davanın güvenliği gerekçesi ile duruşmaları Kayseri’ye taşıyor. Ahmet Atakan’ın faillerinin bulunamamasını protesto eden 110 vatandaşımız Eylül ayında yargılanacak. Berkin Elvan’ın ölümünü protesto eden 75 kişi ile birlikte Ekim ayında 4, Metin Lokumcu’yu anmak isteyen 76 vatandaşımız ile birlikte kasım ayında 3 farklı davanın duruşması var. Anayasal haklarımızın ve özgürlüklerin savunucusu olan Baromuz ile birlikte bu davaların yakından takipçisi olacağız. Yargı üzerindeki tüm baskılara rağmen, 2015 -2016 Adli Yargı Yılı açılışında, hukukun üstünlüğü ilkesiyle yargı bağımsızlığını esas unsur olarak kabul ederek,medeni sorunlara ve ihtiyaçlara çağdaş bir şekilde cevap veren; dayanışma, birlikte yaşam ve doğayı önceleyen bir yargı yılı olmasını diliyorum. Bu vesile ile tüm yargı mensuplarına ve çalışanlarına başarılı bir yıl temenni ediyorum."