Gündem Milli jet motoru için imza atıldı

Milli jet motoru için imza atıldı

09.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak Özgün Motor Geliştirme Programı Sözleşmesi’nin imzalandığını, savaş uçağı motoru geliştirme sürecinin başlatıldığını açıkladı...

Milli jet motoru için imza atıldı

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile TR Motor şirketi arasında Milli Muharip Uçak Özgün Motor Geliştirme Programı Çerçeve Sözleşmesi imzalandı. SSB’de gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, güç sistemleri konusunda çeşitli platformlardaki motorların özgün olarak geliştirmesi yönünde çok yönlü projeler yürütüldüğünün altını çizdi. Demir, “5. Nesil Savaş Uçağı Geliştirme Projesi’nin önemli bir kilometre taşını hayata geçirmek için buradayız” dedi. Milli Muharip Uçağı’nın nihai olarak motorunun yerli olmasını amaçladıklarına işaret eden Demir, tamamen özgün bir motorun geliştirilmesi sürecine başlamak üzere TR Motor adlı şirketin kurulduğunu aktardı. Demir, “Asıl amacımız, tüm teknolojik unsurlara tamamen hakim olabilmemiz ve milli olarak geliştirilmesi ve fikri mülkiyet hakları açısından da tamamen devletimize ait haklarının Türkiye’nin inhisarında olması ve uygulanması” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

10 YILLIK SÜREÇ

Demir, projenin çok kısa sürede bitirilmesi beklenen bir proje olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti. “Bu konulara çok yeni başladık ve mesafemiz oldukça fazla. Özgün geliştirme için 10 yıla yakın bir süreden bahsediyoruz. Bugünkü sözleşmenin kapsamı ise uçağı geliştime konusunda ana yüklenici olarak seçilen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ/TAI) bu konulardaki çalışmalarında motor entegrasyonu ve oluşacak motorun çerçevesinin belirlenmesi sürecinde motorun ana parametrelerinin belirlenmesi, tasarım unsurlarının ortaya konulması ve özgün motora giden yolculuğun başlaması ve çerçevesinin çizilmesi olarak anlaşılmalı. Bugünkü imzayla özgün bir turbofan jet savaş uçağı motoru geliştirilmesi sürecimizi başlatmış oluyoruz.”

Haberin Devamı

Bir soru üzerine Demir, Altay tankı seri üretim projesinde sözleşmenin hazır olduğunu anımsatarak, imza töreni organizasyonunun planlandığını aktardı. Demir, ilk teslimat için ise, “Resmen işlerin başladığı, imza atıldıktan hemen sonra oluşacak bir süre içinde 18 aylık bir takvim öngörüyoruz” dedi.