Ekonomi ‘Milli parayla ticaret ve yatırıma hazırız’

‘Milli parayla ticaret ve yatırıma hazırız’

16.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çin Hükümeti Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Lı Yüçıng, Türkiye’nin kendi ulusal güvenliği ve istikrarını korumaya yönelik çabalarını desteklediklerini belirterek, “Önümüzdeki aşamada Çin, Türk tarafı ile birlikte ödemelerin milli para birimleri ile yapılması için olumlu politika ortamının oluşturulmasını, ikili ticaret ve yatırımda daha fazla milli para birimlerinin kullanılmasının sağlanmasını, böylelikle ikili ticaret ve yatırımın kolaylaştırılmasını hızlandırmaya hazırdır” dedi.

‘Milli parayla ticaret  ve yatırıma hazırız’

Çin Hükümeti Temsilcisi sıfatıyla resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Lı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşmeler yaptı. Lı, görüşmelerinde, iki ülke liderlerinin mutabık kaldıkları konuları hayata geçirme ve Çin ile Türkiye’nin her alandaki işbirliğini ilerletme konusunda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Lı, Türkiye’nin, bölgede ve İslam dünyasında büyük bir ülke, yükselen önemli bir piyasa, G20 üyesi, ‘Kuşak ve Yol’ güzergahındaki önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin milli para birimlerini kullanma konusundaki çağrılarına cevap olarak Çin’in güçlü desteğini dile getiren Lı, “Türk tarafının milli para birimlerini kullanma tavsiyesini hoş karşılıyoruz” dedi.

Lı Yüçıng, ikili ticaret ve yatırımda milli para birimlerinin kullanılmasının, iki ülkenin kur farkından doğan maliyetleri ve risklerini düşürebileceğini de sözlerine ekledi.

Çin’e ihracat hamlesi

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği koordinasyonunda, kooperatiflerce üretilen ve ticareti yapılan fındık, kuru incir, kuru üzüm, zeytin gibi ürünlerin Çin’e ihracatının artırılması amacıyla çalışma başlatıldı. Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ile 713 milyar dolar ciroya sahip olan Çin Tedarik ve Pazarlama Kooperatifleri Ulusal Federasyonu yetkilileri, 17 Eylül’de Ankara’da buluşacak.