Siyaset Milli savaş uçağına süper teşvik

Milli savaş uçağına süper teşvik

04.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TUSAŞ tarafından yapımı planlanan milli muharip uçağı, Ankara’da inşa edilecek tesiste yapılacak. 300 nitelikli personel öngörülen tesis yatırımı için istihdam sayısı ise 3 bin olacak.

Milli savaş uçağına süper teşvik

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ/TAI), Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesine yönelik ön tasarım çalışmaları sürdürüyordu. TUSAŞ, geçtiğimiz nisanda ASELSAN ile bir işbirliği anlaşmasına imza atarken; hazırlanan ön mutabakat metnine göre uçak için milli radar, elektronik harp ve elektro optik sistemler geliştirilmesi öngörüldü. Proje kapsamında, milli savaş uçağı için ihtiyaç duyulan kritik görev sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi ve projenin ilerleyen süreçlerinde uygun aşamalarda tam harekat yeteneği kazanacak şekilde uçağa entegre edilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Devlet desteği

Türkiye’nin kendi milli savaş uçağını üreteceği tesisin detayları ve projeye verilecek devlet yardımının miktarı dün çıkarılan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belli oldu. Karara göre, milli savaş uçağının üretim tesisi Ankara’da olacak. Tesise, başlangıç tarihi 23 Mart 2018 itibarıyla 15 yıl süresince 5 milyar 659 milyon 670 bin 340 TL tutarında destek verilecek. Ancak 15 senede yatırım gerçekleşemezse Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 7.5 sene daha ek süre verilebilecek. 300 nitelikli personel öngörülen tesis yatırımı için istihdam sayısı ise 3 bin olarak belirlendi.

Tamamlama vizesi

Yatırımın tamamlanmasının ardından, “tamamlama vizesi” için TUSAŞ tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurulacak. Üretim merkezinde yapılacak ekspertiz işlemi sonucunda bakanlık, uçağa, “tamamlama vizesi” verecek.

Haberin Devamı

Yılda 12 adet üretilecek

Milli savaş uçağının tasarımını, geliştirilmesini, prototip kalifikasyonunu ve üretimini içerecek yatırım kapsamında, milli muharip uçağı üretiminde yıllık kapasite 12 adet olarak belirlendi. Projeye uygulanacak devlet desteği KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi, 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, yatırım yeri tahsisini içerecek. Ayrıca devlet, proje kapsamında en fazla 660 milyon TL olmak üzere nitelikli personel desteği verecek. Bu destek, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere 5 yıl süreyle uygulanacak. Ayrıca 440 milyon TL’yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren en fazla 10 yıl süreyle faiz desteği ve/veya kâr payı desteği verilecek. Devlet işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 350 milyon TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sini de karşılayacak.